President Biden Delivers State Of The Union Address

(SeaPRwire) –   Keluarga tebusan Amerika yang sedang ditahan di Gaza. Seorang doktor yang diserang kerana memberikan abortus kepada mangsa rogol berusia 10 tahun. Orang pertama yang dilahirkan melalui pembuahan luar rahim (IVF).

Mereka adalah sebahagian daripada orang yang akan hadir kepada Ucapan Tahunan Presiden Joe Biden pada hari Khamis malam sebagai tetamu ahli kongres dan Rumah Putih.

Tetamu adalah aspek penting strategi mesej bagi tuan rumah mereka, dan senarai tetamu Ibu Pertama memberikan gambaran tentang tema dan isu-isu yang akan menjadi tumpuan utama dalam ucapan Presiden. Berdasarkan tetamu Ibu Pertama, beberapa tema yang dijangka akan menonjol dalam ucapan Biden adalah hak reproduktif wanita, pengampunan pinjaman pelajar, peperangan Israel-Hamas, kos penjagaan kesihatan, dan isu-isu dasar dalam negeri yang lain.

“Setiap individu ini dijemput oleh Rumah Putih kerana mereka mewakili isu atau tema yang akan dibincangkan oleh presiden dalam ucapannya, atau mereka mewujudkan dasar-dasar Pentadbiran Biden-Harris yang berfungsi untuk rakyat Amerika,” kata pejabat Ibu Pertama Jill Biden dalam kenyataan.

Berikut adalah sebahagian daripada tetamu yang akan hadir.

Abortus dan IVF

Kate Cox, yang berada di Texas walaupun doktor mencadangkan kehamilannya membahayakan kesihatannya, akan menjadi tetamu Ibu Pertama.

Latorya Beasley, rawatan IVFnya secara tiba-tiba dihentikan kerana , akan menjadi tetamu Ibu Pertama.

Kayla Smith, yang pergi dari Idaho ke Washington untuk mendapatkan abortus kerana Idaho mempunyai undang-undang abortus yang ketat selepas mengetahui janinnya menghidap kecacatan jantung yang tidak boleh dirawat, akan menjadi tetamu Senator Washington Patty Murray, presiden pro tempore Senat.

Amanda Zurawski, yang ditolak untuk mendapatkan abortus di Texas kerana undang-undang negeri walaupun dia berisiko menghidap keadaan yang membahayakan nyawa, dijemput oleh Wakil Massachusetts Rep. Katherine Clark, Whip Minoriti Dewan.

Caitlin Bernard, doktor untuk memberikan abortus kepada mangsa rogol berusia 10 tahun pada tahun 2022, dijemput sebagai tetamu Rep. Judy Chu, seorang Demokrat California.

Tammi Kromenaker, pengarah Red River Women’s Clinic, yang merupakan satu-satunya pemberi perkhidmatan abortus di North Dakota sebelum berpindah ke Minnesota untuk mengelakkan larangan negeri, dijemput oleh Senator Demokrat Minnesota Tina Smith.

Elizabeth Carr, yang menjadi bayi pertama di AS yang dilahirkan melalui IVF pada tahun 1981, akan hadir sebagai tetamu Senator Virginia Demokrat Tim Kaine.

Hal ehwal luar negeri

Ella Milman dan Mikhail Gershkovich, ibu bapa wartawan Wall Street Journal , yang ditahan Rusia sejak Mac tahun lalu atas tuduhan pengintipan yang dibantah beliau dan AS, akan hadir sebagai tetamu Speaker Dewan Mike Johnson, seorang Republikan Louisiana.

Tujuh belas ahli keluarga tebusan Amerika yang diambil oleh Hamas tahun lalu akan hadir sebagai tetamu ahli politik kedua-dua parti. Antara tetamu adalah Orna dan Daniel Neutra, ibu dan adik lelaki Omer Neutra, tebusan Amerika yang ditahan sejak serangan 7 Oktober di Israel, yang dijemput oleh Speaker Dewan dan Wakil New York Republikan Mike Lawler. Andrea Weinstein, adik kepada tebusan Amerika Judy Weinstein Haggai dan Gad Haggai yang dibunuh oleh Hamas, akan menjadi tetamu Jerrold Nadler, seorang Demokrat New York.

Intimaa Salama, pelajar sarjana Palestin di Universiti St. Louis yang kehilangan puluhan ahli keluarganya di Gaza, akan hadir sebagai tetamu Rep. Cori Bush, seorang Demokrat Missouri yang menyeru gencatan senjata segera. Pejabat Bush berkata 35 ahli keluarga Salama terbunuh dalam peperangan berterusan di Gaza.

Komander Shelby Nikitin, diiktiraf untuk kepimpinannya dalam melindungi kapal-kapal daripada serangan di Lautan Hindi di Yemen, dijemput oleh Rumah Putih.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson, yang memimpin Sweden dalam penyertaannya dan menyerahkan dokumentasi untuk membuat pergerakan itu rasmi pada hari Khamis, dijemput oleh Rumah Putih.

Dasar dalam negeri

Jazmin Cazares, penyokong kawalan senjata yang saudara perempuannya Jackie berusia sembilan tahun terbunuh dalam tahun 2022 di Robb Elementary School di Uvalde, Texas, akan menjadi tetamu Ibu Pertama.

Shawn Fain, ketua United Automobile Workers (UAW) yang menyokong Biden selepas beliau menjadi presiden pertama yang menyertai barisan protes, akan hadir sebagai tetamu Ibu Pertama.

Pegawai NYPD Zunxu Tian dan Lt. Ben Kurian, yang diserang oleh pendatang yang tinggal di pusat perlindungan berhampiran Times Square pada bulan Januari, akan hadir sebagai tetamu Speaker Dewan dan Wakil Republikan New York Reps. Nicole Malliotakis dan Anthony D’Esposito.

Bettie Mae Fikes, penyokong hak awam yang berarak di Selma, Ala., pada Hari Ahad Berdarah 1965, akan menjadi tetamu Ibu Pertama; Ucapan Tahunan Presiden menyambut ulang tahun ke-59 Hari Ahad Berdarah.

Kameryn Pupunu, pegawai polis Hawaii yang kampung Lahainanya di Hawaii hancur oleh , termasuk empat ahli keluarga terdekatnya, akan menjadi tetamu Ibu Pertama.

Rapper Fat Joe, yang bertemu dengan ahli politik tahun lalu untuk menyokong keterbukaan harga penjagaan kesihatan, akan menjadi tetamu Rep. Nanette Barragán, seorang Demokrat California.

Presiden AFL-CIO Liz Shuler, yang mewakili 60 gabungan serikat dan 12.5 juta orang, dijemput oleh Ketua Caucus Buruh Kongres Mark Pocan, seorang Demokrat Wisconsin.

Brandon Budlong, pegawai sempadan Border Patrol dan presiden Majlis Border Patrol Kebangsaan Tempatan 2724, akan menjadi tetamu New York Rep. Elise Stefanik, ketua Konferensi Republikan Dewan.

Gabenor New York Kathy Hochul, seorang Demokrat, akan hadir sebagai tetamu New York Rep. Adriano Espaillat untuk menyerlahkan Bulan Sejarah Wanita dan kerjasama negeri dengan kerajaan persekutuan. Gabenor Tennessee Bill Lee, seorang Republikan, juga akan hadir sebagai tetamu Senator Tennessee Bill Hagerty untuk menyerlahkan ketidaksetujuannya terhadap dasar sempadan Biden.

Gabriel Shipton, adik kepada pengasas WikiLeaks Julian Assange, akan hadir sebagai tetamu Republikan Kentucky Rep. Thomas Massie. Assange telah didakwa di AS atas tuduhan pengintipan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.