Taiwan Holds Presidential Election

(SeaPRwire) –   Sebagaimana ucapan tahniah global telah melimpah kepada Taiwan, selepas calon presiden parti pemerintah Demokratik Progresif Taiwan muncul sebagai pemenang dalam pilihan raya penting pada Sabtu lalu, satu negara tidak mengejutkan sedang membuat ketidakpuasan mereka sangat jelas.

China, yang mendakwa Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayahnya dan menekankan bahawa ia akan dibawa di bawah kawalan Beijing, lama menyuarakan tentangannya terhadap DPP pro-kemerdekaan dan melihat Lai dan rakan pengurusnya Hsiao Bi-khim dengan rasa curiga dan ketidakpercayaan yang mendalam. Kini, China mengutuk mana-mana negara yang berani membayar penghormatan kepada Lai atas kemenangannya – atau bahkan kepada Taiwan untuk proses demokratiknya yang berjaya.

Berikut adalah sebahagian daripada negara-negara yang mendapati diri mereka di bawah sorotan Beijing dan menerima amaran diplomatik yang tegas.

Amerika Syarikat

Setiausaha Negara AS Antony Blinken menghantar mesej tahniah kepada Lai secara singkat selepas kemenangan pilihan raya beliau pada Sabtu, dalam satu kenyataan yang menekankan komitmen AS untuk “mengekalkan keamanan dan kestabilan di seberang Selat Taiwan”. Blinken menambah bahawa beliau menantikan untuk “memperkukuh hubungan tidak rasmi kami yang lama, selaras dengan dasar Satu China AS,” merujuk kepada prinsip Satu China yang diperhatikan oleh negara-negara berdaulat yang hanya mengiktiraf satu negara China, Republik Rakyat China, yang Beijing menegaskan Taiwan adalah sebahagian daripadanya.

Kementerian Luar Negeri China berkata sebagai tindak balas bahawa AS sedang menghantar “isyarat yang sangat salah kepada ‘kuasa pemisah kemerdekaan Taiwan’.”

“Kami sangat mengecam dan kuat menentang ini, dan telah membuat representasi serius kepada pihak AS,” kementerian itu berkata pada Ahad. “Soal Taiwan adalah inti kepentingan inti China dan garis merah pertama yang tidak boleh dilintasi dalam hubungan China-AS.”

Kritikan China, bagaimanapun, tidak menghalang AS, yang menghantar delegasi bekas pegawai persekutuan ke Taipei minggu ini untuk menyampaikan tahniah mereka. Walaupun pegawai-pegawai itu dikatakan bepergian ke sana “secara peribadi”, semasa lawatan itu, bekas Penasihat Keselamatan Negara AS Stephen Hadley memberitahu Presiden Taiwan keluaran, juga dari DPP, pada Isnin bahawa komitmen AS kepada pulau berkuasa sendiri itu adalah “kuat”.

United Kingdom

Setiausaha Luar Negeri British David Cameron menawarkan “tahniah hangat” kepada Taiwan dalam satu kenyataan pada Sabtu selepas keputusan pilihan raya Taiwan jelas. “Saya berharap kedua-dua belah Selat Taiwan akan memperbaharui usaha untuk menyelesaikan perbezaan secara aman melalui dialog konstruktif, tanpa ancaman atau penggunaan kekerasan atau paksaan,” beliau menambah.

Kedutaan China di UK dengan segera mengutuk apa yang digambarkan sebagai “tindakan salah” oleh Cameron, dan jurucakap kedutaan menggesa UK untuk “menahan diri daripada sebarang perkataan atau tindakan yang campur tangan dalam hal ehwal dalaman China.”

Australia

Kementerian luar negeri Australia menerbitkan kenyataan pada Ahad memberi tahniah kemenangan Lai.

“Penyelenggaraan pilihan raya yang lancar adalah bukti kematangan dan kekuatan demokrasi Taiwan,” kenyataan itu berkata. “Australia berharap untuk terus bekerja sama dengan Taiwan untuk memajukan hubungan perdagangan dan pelaburan yang penting kami, serta ikatan pendidikan, saintifik, budaya dan rakyat yang dalam dan bersejarah.”

Sebagai tindak balas, China pada Rabu membuat “representasi serius” kepada Australia atas tahniah mereka kepada kemenangan pilihan raya Lai, Duta Besar China ke Australia Xiao Qian memberitahu media di kedutaan China di Canberra.

“Ini adalah isu yang sangat sensitif terhadap hubungan bilateral kami,” kata Xiao, menambah bahawa China telah berkomunikasi dengan Australia atas ketidaksetujuan terhadap kenyataan itu mengenai “pilihan raya tempatan wilayah China.”

“Pada isu Taiwan, tidak ada ruang sama sekali bagi kami untuk menunjukkan fleksibiliti atau berkompromi,” kata Xiao, menambah bahawa beliau sedang berusaha untuk bercakap mengenai perkara itu lebih lanjut dengan para diplomat Australia dalam beberapa hari akan datang.

Jepun

Menteri Luar Jepun Yoko Kamikawa mengucapkan tahniah kepada Lai pada Ahad dalam satu kenyataan yang menggambarkan Taiwan sebagai “rakan yang sangat penting dan kawan yang penting.”

“Kami mengharapkan isu berkenaan Taiwan akan diselesaikan secara aman melalui dialog, dengan itu memberi sumbangan kepada keamanan dan kestabilan di rantau ini,” kata Kamikawa.

Pada hari yang sama, kedutaan China di Jepun mengeluarkan kenyataan memanggil komen Kamikawa “campur tangan serius dalam hal ehwal dalaman China.” Kedutaan itu berkata bahawa ia telah membuat representasi serius kepada pihak Jepun dan menggesa Jepun untuk “mengelakkan menghantar isyarat salah kepada ‘kuasa pemisah kemerdekaan Taiwan’ dan mengganggu kestabilan di kedua-dua Selat Taiwan dan hubungan China-Jepun.”

Singapura

— MFAsg (@MFAsg)

China membuat “demarche yang serius”—versi diplomatik kepada teguran—kepada negara Asia Tenggara itu, jurucakap kementerian luar negara China Mao Ning berkata dalam sidang akhbar pada Isnin.

“Pemimpin-pemimpin Singapura menyatakan berulang kali bahawa isu Taiwan adalah ‘garis merah dalam’ bagi China,” kata Mao. “China menghargai pernyataan ini dan berharap Singapura akan mengikuti prinsip Satu China dengan ketat dan mengekalkan hubungan persahabatan keseluruhan antara China dan Singapura dengan tindakan konkrit.”

Filipina

Pada Isnin, Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. mengucapkan tahniah kepada Lai dalam kenyataan yang mencatat “kerjasama rapat” dan “kepentingan bersama” antara Taiwan dan Filipina—hanya satu hari selepas kementerian luar negaranya mengeluarkan kenyataan mengesahkan semula komitmennya terhadap dasar Satu China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.