Zuckerberg net worth

(SeaPRwire) –   Kewangan Mark Zuckerberg sekali lagi mendapat perhatian, berikutan kemenangan penting untuk Meta, syarikat induk Facebook, yang mana beliau merupakan pengasas bersama dan berkhidmat sebagai CEO. Jutawan ini bakal menjadi lebih kaya apabila Meta mengatasi jangkaan dengan laporan kewangannya yang baru dikeluarkan.

Laporan Bloomberg menyatakan bahawa nilai bersih Zuckerberg meningkat sebanyak $29 bilion pada hari Jumaat sahaja disebabkan peningkatan mendadak dalam harga saham Meta. Pada waktu berita ini ditulis, nilai bersih Zuckerberg dinilai pada $167. 9 bilion pada senarai jutawan Forbes, yang dikemas kini secara masa nyata. Pada bulan Januari, majalah itu menganggarkan nilai bersih Zuckerberg adalah sekitar $139 bilion.

Bloomberg melaporkan dalam senarai masanya sendiri bahawa nilai bersih Zuckerberg ialah $142 bilion, walaupun outlet tersebut belum mengemas kini angkanya berikutan laporan pendapatan.

Outlet menganggarkan nilai bersih Zuckerberg menggunakan nilai saham Meta bersama penilaian harga aset-asetnya yang lain, seperti portfolio hartanah beliau. Perbezaan kecil antara outlet adalah perkara biasa.

Zuckerberg kini menduduki tangga keempat sebagai individu terkaya di dunia menurut Forbes, dan kelima terkaya menurut Bloomberg. 

Zuckerberg dan isterinya, Priscilla Chan, telah berjanji untuk mendermakan 99% daripada kekayaan mereka sepanjang hayat mereka melalui Yayasan Chan Zuckerberg.  Organisasi ini telah menyumbang lebih dari $29 bilion sejak dilancarkan pada tahun 2015.

Ini merupakan minggu yang penting bagi Zuckerberg. Selain daripada peningkatan saham Meta, beliau juga muncul di hadapan jawatankuasa Senat Amerika Syarikat bersama CEO teknologi besar yang lain untuk menjawab soalan tentang peningkatan kandungan seksual yang jelas melibatkan kanak-kanak kecil yang tersebar di platform media sosial.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.