Romantic Betrayal

(SeaPRwire) –   Siri siri viral baru-baru ini di TikTok apabila pengguna TikTok bernama Tareasa “Reesa Teesa” Johnson mendedahkan apa yang berlaku apabila dia berkahwin dengan lelaki yang ternyata berbeza dengan apa yang dipersembahkannya.

Johnson dan Legion bertemu dalam talian, dan dia teringat berpadanan dengannya di Facebook Dating dan Hinge. Setiap profilnya mempunyai nama yang berbeza, yang mungkin penipuan pertama dalam hubungan mereka. Apa yang dikongsi Johnson kadang-kadang mengejutkan, tetapi dia mampu mengesahkan bahawa bukan saha dia diperdaya, dia juga salah satu mangsa siri Legion. Dan dengan begitu banyak cara untuk mencipta peribadi sepenuhnya dipalsukan dalam talian dan teruskan pembohongan sepanjang hubungan, jelas kita telah memasuki era baru pengkhianatan romantik dengan taraf emosi yang lebih tinggi.

Menggunakan aplikasi temu janji telah lama menjadi tempat kisah amaran mengenai pengkhianatan romantik dan penipuan. Terdapat begitu banyak kisah dan kongsi bagaimana orang memberikan maklumat palsu di laman temu janji untuk menjerat sasaran yang tidak curiga dan berharap. Saya telah bekerja dengan pelanggan yang mengalami penipuan dan penipuan melalui aplikasi temu janji, dan ia mengejutkan untuk mendengar apa yang mereka alami. Pengalaman ini secara tidak diingini menjadi kebiasaan baru, dengan usaha untuk mengenal pasti dan mengeluarkan akaun palsu, meningkatkan ciri penghalang akaun, dan menambah prosedur pengesahan pengguna. Tetapi mungkin lebih mendesak, jenis penipuan rumit ini boleh memberikan kesan jangka panjang bukan saha kewangan seseorang, tetapi juga kesihatan mental mereka.

Sesiapa yang mengalami pengkhianatan romantik tahu betapa sakit dan mengubah hidupnya ia boleh menjadi. Selepas kisah cinta mereka, Johnson merenung “United Nations bendera merah” yang ditunjukkan Legion sepanjang jalan. Dia menyalahkan dirinya kerana tidak memerhatikan dengan lebih dekat, tetapi dia tidak sendirian. Kami semua rentan apabila mula mengenali seseorang. Ramai orang cenderung melihat tingkah laku meragukan di awal hubungan yang mungkin menghantui mereka kemudian. Orang lebih cenderung untuk mengabaikan kebiasaan yang mengganggu, mengabaikan ketidakseragaman cerita, atau tidak bertanya cukup soalan untuk mengekalkan persepsi positif tentang rakan kencan potensi. Apa yang membuat pengkhianatan romantik jenis baru ini begitu menghancurkan ialah selepas membuka diri anda di aplikasi temu janji, apabila anda akhirnya bertemu seseorang yang anda fikir anda boleh percaya dengan hati anda (yang tidak membuat anda bosan atau kelihatan peduli tentang perkara permukaan), dunia anda diubah oleh penipuan mereka-yang membuat anda mempersoalkan kedua-dua hubungan anda-dan diri anda sendiri.

Pengkhianatan romantik telah berkembang begitu banyak sejak komunikasi dalam talian menjadi norma dalam temu janji, dan segala-galanya dari penipuan sampai penipuan telah meningkat. Kajian mengenai kesan jenis tertentu penipuan romantis digital menunjukkan bahawa kesan pengkhianatan jenis ini berjulat dari malu dan malu kepada tekanan dan ideasi bunuh diri. Johnson telah menyatakan bahawa dia mengalami Gangguan Stres Pasca Trauma (PTSD) yang teruk kerana pembohongan sistematik dan konsisten yang diceritakan oleh Legion. Dan intensiti dan konsistensi pembohongan itu dibantu oleh penggunaan teknologi Legion.

Ia akan sukar untuk menyembunyikan fakta bahawa Legion tidak benar-benar bercakap dengan adiknya setiap pagi, jika mereka hanya mempunyai talian tetap, misalnya. Ia juga akan sukar untuk meyakinkan Johnson tentang kekayaan kewangan dugaannya tanpa dokumen bank palsu dan imej yang dicuri dari internet. Dan ia akan hampir mustahil baginya untuk terlibat dalam hubungan sulit berlebihan dengan wanita lain pada masa yang sama tanpa telefon pintarnya membenarkan dia untuk memutar bohongnya di pelbagai laman temu janji. Secara keseluruhan, semua ini menambah kepada pengkhianatan pada skala yang tidak setanding di masa lalu. Adalah masuk akal bahawa kesan emosi ini ke atas mangsa akan lebih besar juga, meninggalkan orang tidak dapat mempercayai temu janji dalam talian atau orang umumnya.

Satu nasihat yang ditawarkan Johnson kepada pengguna temu janji berharap ialah “percaya, tetapi sahkan”. Ini bermakna memasuki temu janji dengan fikiran dan hati yang terbuka, sementara tidak membiarkan perkara tergelincir. Jika anda sedang menemui seseorang yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi benar, ia mungkin sukar untuk turun ke bumi dan berfikir bahawa mereka mungkin tidak setakat yang dipersembahkan. Jangan takut untuk bertanya soalan, lakukan pencarian imej Google terbalik, atau penyiasatan media sosial untuk membantu mengesahkan seseorang. Ia berharga untuk melakukan beberapa soal siasat sekarang daripada memasuki hubungan dengan seseorang yang tidak mempunyai kepentingan terbaik anda di fikiran.

Dalam era temu janji digital ini, terdapat begitu banyak cara untuk mengelirukan seseorang, yang bermakna terdapat risiko peningkatan bertemu dengan orang yang mengambil kesempatan daripada teknologi yang bertujuan untuk menyambungkan kita. Penting bahawa teknologi yang kita gunakan menyesuaikan diri dan membina persekitaran yang lebih selamat bagi orang untuk menemui cinta. Tetapi sehingga mereka berbuat demikian, adalah baik untuk ingat bahawa ini tidak bermakna anda tidak boleh mempercayai sesiapa. Ia bermakna bahawa pengguna temu janji perlu lebih realistik ketika menilai padanan mereka dan lebih proaktif dalam memastikan bahawa orang yang mereka jatuh cinta itu nyata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.