(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini ke dalam peti surat anda.

Untuk mendengar pakar dan penganalisis bercerita, konvensi awal Isnin ini adalah ujian penting dalam pilihan raya peringkat pertama Republikan. Berbulan-bulan dihabiskan menjejaki gerak-geri calon, peningkatan atau penurunan ini dalam tinjauan, tik itu atau ini. Bagi sesetengah calon, konvensi ini telah bertahun-tahun dalam pembuatan, pengakhiran pengenalan mereka kepada penonton negara.

Tetapi di sini adalah kebenaran kotor: apabila Republikan berkumpul untuk konvensi mereka di Milwaukee musim panas ini, kurang daripada daripada jumlah delegasi akan dianugerahkan dari Iowa. Tiada seorang pun memenangi pencalonan di Iowa; hanya ada kalah keluar daripada 1,657 tapak konvensi yang dijalankan oleh aktivis tersebar di dewan sekolah tinggi, bilik gereja, dan balai bomba. Tidak, hadiah sebenar adalah Big Mo’, perasaan harapan yang konvensi boleh berikan kepada calon yang mengharapkan untuk menghalang bekas Presiden Donald Trump mendapat pencalonan ketiga dalam lapan tahun.

Adakah ia akan memberi kesan? Dalam lima konvensi Republikan yang bersaing sejak 1996, pemenang Iowa mengumpulkan purata kurang daripada 37,000 penyokong, berjulat dari jumlah 25,000 penyokong Bob Dole pada 1996 kepada 52,000 peminat Ted Cruz yang menetapkan rekod moden pada 2016. Daripada lima ini, bermula 1996, tiga pemenang terakhir di Iowa gagal menjadi calon sebenar; yang terakhir memenangi Iowa dan hadiah besar ialah George W. Bush pada 2000. Dan semua ini dengan kos berjuta-juta dolar; perbelanjaan iklan Republikan di negeri ini telah melebihi $100 juta dalam kitaran ini sahaja.

Seperti yang banyak calon Republikan keluhkan, Iowa sememangnya tidak mewakili parti secara keseluruhan. Lebih ramai orang tinggal dalam satu batu persegi di Manhattan berbanding akan menyokong pemenang Iowa Isnin malam. Tetapi calon tidak boleh mengabaikannya. Ramai yang cuba melepasi negeri Hawkeye yang luas ini untuk medan yang lebih mesra. Seperti yang Chris Christie ketahui dengan baik sekarang, ia sangat sukar untuk melakukannya.

Tiada yang ini hendak menghina Iowa, tempat saya pernah melihat tokoh kebangsaan yang kelihatan bijak dan berkemampuan runtuh menjadi orang yang tidak tahu apa-apa apabila aktivis parti melemparkan soalan-soalan dasar terperinci kepada calon. Kristian Evangelis di sana adalah ujian yang baik untuk kemampuan calon bermesej kepada asas parti dan boleh dengan cepat mengesan penipu—atau memberi ganjaran kepada Mike Huckabee.

Demokrat, terbakar oleh sistem konvensi selepas kegagalan aplikasi parti empat tahun lalu dan mencari elektorat yang lebih mewakili parti mereka, memutuskan untuk membatalkan kedudukan awal Iowa pada 2024 dan sebaliknya memulakan kalendar rasmi mereka di Carolina Selatan pada 3 Februari. (New Hampshire pula, mempunyai sesuatu untuk dikatakan tentang itu, dan akan mengadakan pilihan raya awal pada 23 Januari yang tidak akan menyertakan Joe Biden dalam kertas undian.)

Dan sekali lagi, tiada satu parti pun boleh mengabaikan mesej yang akan dihantar Iowa Isnin malam. Jika Trump mendominasi seperti dijangka, ia akan mengesahkan perasaan tidak dapat dielakkan beliau menuju ke New Hampshire pada 23 Januari. Jika Trump kalah—atau gagal memenuhi jangkaan, seperti yang digambarkan oleh Eric Cortellessa dari TIME—ia akan menghantarnya ke New England dengan peluang yang lebih goyah. Pertarungan di Iowa akan menjadi untuk tempat kedua, dan telah meletakkan Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Gabenor Carolina Selatan Nikki Haley di landasan bertentangan. Keputusan yang mengecewakan boleh menjadi akhir jalan bagi DeSantis, yang telah mengikat masa depan kempennya kepada keputusan yang kuat di konvensi.

Ringkasnya: keputusan konvensi Isnin ini memberi makna sebanyak setiap penonton membenarkannya bermakna. Bukan kerana hasil akan menentukan siapa akan dinobatkan di konvensi musim panas ini, tetapi kerana ia menawarkan petunjuk tentang siapa yang boleh dipertimbangkan dan—mungkin lebih penting—siapa yang tidak. Perlumbaan ini tidak dimenangi dalam saat-saat pertama, tetapi anda pasti boleh tersasar di garis permulaan dan tidak pulih daripadanya.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.