(SeaPRwire) –   DUBAI, United Arab Emirates — Iran bertanggungjawab terhadap “keganasan fizikal” yang membawa kepada kematian Mahsa Amini pada September 2022 dan mencetuskan protes seluruh negara terhadap undang-undang wajib memakai tudung kepala atau hijab negara dan teokrasi pemerintahannya, satu misi penyiasatan PBB mendapati pada hari Jumaat.

Pernyataan tegas itu dibuat dalam laporan awal yang diserahkan kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB oleh Misi Penyiasatan Fakta terhadap Iran yang menyimpulkan bahawa Tehran telah melakukan “jenayah terhadap kemanusiaan” melalui tindakannya.

Ia juga mendapati bahawa Republik Islam Iran menggunakan “penggunaan kekerasan yang tidak perlu dan berlebihan” untuk menumpas demonstrasi yang meletus berikutan kematian Amini, dan bahawa pasukan keselamatan Iran menyalahgunakan seksual tahanan.

Penindasan keselamatan berbulan-bulan itu membunuh lebih 500 orang dan menahan lebih 22,000 orang.

Pegawai Iran tidak membalas beberapa permintaan untuk komen dari Agensi Berita Associated Press mengenai penemuan misi itu.

Penerbitan laporan itu tidak mungkin mengubah landasan kerajaan Iran, kini lebih kukuh di tangan ultrakonservatif selepas .

Walau bagaimanapun, ia memberikan tekanan antarabangsa tambahan ke atas Tehran di tengah kebimbangan Barat yang lebih luas mengenai , Iran’s dan gangguan dan penjara aktivis yang berterusan, termasuk .

“Protes itu luar biasa kerana kepimpinan wanita dan belia, dalam jangkauan dan keabadian mereka dan akhirnya tindak balas keganasan negara,” laporan itu menyatakan.

Amini, 22, meninggal pada 16 September 2022, di hospital selepas ditangkap oleh polis moral negara itu atas tuduhan tidak memakai hijabnya dengan cara yang disukai oleh pihak berkuasa. Dia dibawa ke kemudahan tahanan Vozara Iran untuk mengikuti “kelas pendidikan semula,” tetapi rebah selepas 26 minit dan dihantar ke hospital 30 minit kemudian, menurut laporan itu.

Iran menafikan bertanggungjawab atas kematiannya atau bahawa dia telah dipukul. Pada masa tertentu, pihak berkuasa telah menunjuk kepada keadaan perubatan yang dialami Amini sejak kanak-kanak selepas pembedahan. Laporan PBB menolak itu sebagai punca kematiannya.

“Panel telah menubuhkan kewujudan bukti trauma kepada tubuh Ms. Amini, yang diakibatkan ketika di bawah tahanan polis moral,” kata laporan itu.

“Berdasarkan bukti dan corak keganasan oleh polis moral dalam penguatkuasaan wajib memakai hijab kepada wanita, misi yakin bahawa Ms. Amini tertakluk kepada keganasan fizikal yang membawa kepada kematiannya,” katanya.

Laporan itu berhenti sebentar, bagaimanapun, untuk menyalahkan sesiapa khususnya atas memudaratkan Amini.

Protes yang berikutnya kematian Amini bermula dengan laungan “Wanita, Kehidupan, Kebebasan.” Walau bagaimanapun, laungan dan jeritan para penunjuk perasaan itu segera berubah menjadi seruan terbuka memberontak terhadap Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei.

Laporan PBB mendapati pasukan keselamatan Iran menggunakan senapang pancung, senapang serbu dan mesingan terhadap para penunjuk perasaan “dalam situasi di mana tiada ancaman kematian atau kecederaan serius” kepada mereka, “dengan itu melakukan pembunuhan yang tidak sah dan di luar undang-undang.”

Ia juga mendapati corak para penunjuk perasaan ditembak secara sengaja di mata.

“Misi menyedari kesan pencegahan dan membekukan kecederaan sedemikian, kerana ia secara kekal menanda para mangsa, secara praktikal ‘melabel’ mereka sebagai penunjuk perasaan,” kata laporan itu.

Sesetengah daripada mereka yang ditahan menghadapi keganasan seksual, termasuk rogol, ancaman rogol, ketelanjangan paksaan, gangguan dan kejutan alat kelamin mereka, menurut laporan itu.

“Pasukan keselamatan memainkan stigma sosial dan budaya yang berkaitan dengan keganasan seksual dan berdasarkan jantina untuk menyebarkan ketakutan dan mempermalukan serta menghukum wanita, lelaki dan kanak-kanak,” kata laporan itu.

Panel itu juga mengakui ia terus menyiasat , yang meninggal dunia selepas jatuh di Metro Tehran dalam apa yang diaku-aku oleh aktivis sebagai serangan atas tidak memakai hijab.

Ibu bapa Geravand muncul dalam video media negara ketika itu mengatakan masalah tekanan darah, jatuh atau mungkin kedua-duanya yang menyumbang kepada kematian anak perempuan mereka.

“Dalam tindakan yang mengingatkan kes Ms. Amini, pihak berkuasa negara mengambil langkah untuk meragukan keadaan yang membawa kepada kematian Ms. Garavand,” kata laporan itu.

Ia juga mencatat , tanpa menarik kesimpulan mengenai apa yang berlaku dalam insiden-insiden itu.

Aktivis menyambut baik pengeluaran laporan itu.

“Penindasan keganasan Republik Islam terhadap bantahan aman dan diskriminasi yang teruk terhadap wanita dan kanak-kanak di Iran telah disahkan sebagai tidak lain daripada jenayah terhadap kemanusiaan,” kata Hadi Ghaemi, pengarah eksekutif Pusat Hak Asasi Manusia Iran di New York.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.