Iran Explosions

(SeaPRwire) –   DUBAI, United Arab Emirates — Dua letupan berjarak beberapa minit berlaku Rabu di Iran menyerang peringatan untuk seorang jeneral terkemuka yang terbunuh dalam serangan drone Amerika Syarikat pada 2020, membunuh sekurang-kurangnya 103 orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 141 orang ketika Timur Tengah masih dalam keadaan waspada terhadap kejadian di Jalur Gaza.

Tiada kumpulan yang segera mengaku bertanggungjawab untuk apa yang dipanggil media negeri Iran sebagai serangan “teroris” tidak lama selepas letupan di Kerman, kira-kira 820 kilometer (510 batu) tenggara ibu negara, Tehran.

Walaupun Israel telah melakukan serangan di Iran atas program nuklearnya, ia telah melakukan pembunuhan sasaran, bukan pembunuhan beramai-ramai. Kumpulan ekstrimis Sunni termasuk Kumpulan Negara Islam telah melakukan serangan besar-besaran dalam masa lalu yang membunuh orang awam di Iran bermazhab Syiah, walaupun bukan di Kerman yang agak aman.

Iran juga telah menyaksikan protes besar-besaran dalam tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk mereka atas kematian Mahsa Amini, 22 tahun, pada 2022. Negara itu juga telah menjadi sasaran kumpulan buangan dalam serangan yang bermula sejak ketegangan mengelilingi revolusinya.

Letupan itu menyerang acara menandakan ulang tahun keempat pembunuhan Jeneral Qassem Soleimani, ketua Pasukan Quds Pengawal Revolusi. yang meninggal dunia dalam serangan drone Amerika Syarikat di Iraq pada Januari 2020. Letupan itu berlaku berhampiran tapak kuburnya di Kerman,

Televisyen negeri Iran mengutip Babak Yektaparast, jurucakap untuk perkhidmatan kecemasan negara, untuk angka mangsa. Pihak berkuasa berkata sesetengah orang cedera ketika melarikan diri selepas itu.

Filem itu mencadangkan letupan kedua berlaku kira-kira 15 minit selepas pertama. Letupan kedua tertangguh kerap digunakan oleh militan untuk menargetkan kakitangan kecemasan menangani tapak dan menimbulkan lebih banyak mangsa.

Orang boleh didengar berteriak dalam filem televisyen negeri.

Timbalan Gabenor Kerman, Rahman Jalali, memanggil serangan itu “teroris,” tanpa memberikan butiran lanjut. Iran mempunyai pelbagai musuh yang mungkin di sebalik serangan itu, termasuk kumpulan buangan, pertubuhan militan dan negara pelaku. Iran menyokong Hamas serta milis Syiah Lubnan Hezbollah dan pemberontak Houthi Yemen.

Soleimani adalah arkitek aktiviti tentera serantau Iran dan dianggap antara penyokong rejim teokrasi negara itu. Beliau juga membantu menyekat kerajaan Presiden Bashar Assad Syria selepas protes Arab Spring 2011 terhadap beliau berubah menjadi perang awam, dan kemudian serantau, yang masih berterusan hari ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.