(SeaPRwire) –   JERUSALEM — Iran mengancam pada Rabu untuk “membalas dengan tegas” terhadap sebarang serangan Amerika Syarikat terhadap Republik Islam berikutan pembunuhan tiga askar Amerika Syarikat di pangkalan tentera di Jordan.

Amerika Syarikat telah memberi isyarat bahawa ia sedang mempersiapkan serangan balasan di Timur Tengah berikutan serangan drone pada Ahad lalu yang juga mencederakan sekurang-kurangnya 40 anggota tentera di , sebuah pangkalan rahsia di timur laut Jordan yang penting bagi kehadiran Amerika Syarikat di Syria jiran.

Walau bagaimanapun, bahawa sebarang serangan tambahan Amerika Syarikat boleh mengapi-apikan kawasan yang sudah gusar dengan di Jalur Gaza dan serangan berterusan oleh pemberontak Houthi Yemen terhadap kapal-kapal di Laut Merah.

Sebuah kapal perusak Tentera Laut Amerika Syarikat di perairan itu menembak jatuh peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan oleh pada Selasa malam, serangan terbaru mengawal laluan perdagangan laut utama, menurut pegawai berkata.

Amaran Iran pertama datang dari , duta Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York. Beliau memberi taklimat kepada wartawan Iran lewat Selasa, menurut agensi berita negara IRNA.

“Republik Islam akan membalas dengan tegas terhadap sebarang serangan ke atas negara, kepentingan dan rakyatnya di bawah apa jua alasan,” IRNA memetik Iravani sebagai berkata. Beliau menggambarkan sebarang balasan Iran yang mungkin sebagai “tindak balas kuat”, tanpa memberikan butiran.

Misi Iran ke PBB tidak menjawab permintaan untuk komen atau penjelasan pada Rabu mengenai kenyataan Iravani.

Iravani juga menafikan bahawa Iran dan Amerika Syarikat telah bertukar sebarang mesej dalam beberapa hari kebelakangan ini, sama ada melalui perantaraan atau secara terus. Saluran satelit pan-Arab Al Jazeera, yang berpangkalan di dan dibiayai Qatar, melaporkan sebelum ini bahawa komunikasi sedemikian telah berlaku. Qatar kerap berkhidmat sebagai perantara di antara Washington dan Tehran.

“Mesaj sedemikian tidak ditukar,” kata Iravani.

Tetapi kerajaan Iran telah mengambil perhatian ancaman Amerika Syarikat untuk membalas serangan ke atas pangkalan di Jordan.

“Kadang-kadang, musuh kita meningkatkan ancaman dan kini kita dengar beberapa ancaman di antara perkataan oleh pegawai Amerika Syarikat,” komander Revolusi Penjagaan Hossein Salami, yang hanya menjawab kepada Pemimpin Agung , berkata pada acara Rabu. “Kami memberitahu mereka bahawa anda telah mengalami kami dan kami saling mengenali. Kami tidak meninggalkan sebarang ancaman tanpa jawapan.”

“Kami tidak mengejar perang, tetapi kami tidak takut dengan perang,” tambahnya, menurut IRNA.

Pada Sabtu, seorang jeneral bertanggungjawab terhadap pertahanan udara Iran menggambarkannya berada pada “kesediaan pertahanan tertinggi.” Ini menimbulkan kebimbangan untuk penerbangan komersial yang melalui dan di atas Iran. Selepas kemalangan pada 2020, pertahanan udara Iran secara silap menembak jatuh sebuah pesawat penumpang Ukraine, membunuh semua 176 orang di atasnya.

Sementara itu, serangan oleh pemberontak Houthi yang disokong Iran berterusan di Laut Merah, baru-baru ini menyasarkan kapal perang Amerika Syarikat. Peluru berpandu dilancarkan pada Selasa malam menyasarkan USS Gravely, sebuah kapal perusak kelas Arleigh Burke yang dipandu peluru, menurut kenyataan Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat.

“Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan,” kenyataan itu berkata.

Seorang jurucakap tentera Houthi, Brig. Jen. Yahya Saree, mendakwa serangan itu dalam kenyataan Rabu pagi, memanggilnya “kemenangan untuk penindasan rakyat Palestin dan tindak balas terhadap kezaliman Amerika-British terhadap negara kami.”

Saree mendakwa menembak “beberapa” peluru berpandu. sesuatu yang tidak diakui oleh Tentera Laut Amerika Syarikat. Dakwaan Houthi pernah diperbesarkan dan peluru berpandunya kadang-kadang terhempas di darat dan gagal mencapai sasarannya.

Houthi mendakwa tanpa bukti pada Isnin untuk menyasarkan USS Lewis B. Puller, sebuah pangkalan pendaratan terapung yang digunakan oleh SEAL dan lain-lain. Amerika Syarikat berkata tiada serangan.

Sejak November, pemberontak sering menyasarkan kapal-kapal di Laut Merah kerana . Tetapi sering menyasarkan kapal-kapal dengan kaitan longgar atau tiada dengan Israel, membahayakan perkapalan di antara Asia, Timur Tengah dan Eropah.

Houthi menyerang kapal komersial dengan peluru berpandu pada Jumaat, .

Amerika Syarikat dan United Kingdom melancarkan beberapa pusingan serangan udara menyasarkan Houthi sebagai kapal perang bersekutu berpatroli di laluan perairan yang terjejas oleh serangan. Kesatuan Eropah juga merancang untuk dalam tempoh tiga minggu untuk membantu mempertahankan kapal kargo daripada serangan Houthi, diplomat tertinggi blok itu berkata Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.