IRAQ-KURDS-URBAN

(SeaPRwire) –   Pasukan Pengawal Revolusi Islam, cabang tentera bersenjata Iran, melancarkan peluru berpandu balistik ke atas apa yang digambarkan sebagai “markas mata-mata” di Erbil, utara Iraq pada malam Isnin. Sepuluh peluru berpandu jatuh berhampiran Konsulat AS, sumber Iraq .

“Sebagai tindak balas ke atas tindakan jahat terkini rejim Zionis dalam membunuh komander IRGC dan penentang, Pasukan Pengawal Revolusi Islam, dengan kemuliaan dan kecerdikannya, menyerang dan memusnahkan salah satu ibu pejabat utama agensi perisikan Israel Mossad di kawasan Kurdistan Iraq dengan menembak peluru berpandu balistik,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan dilaporkan oleh agensi berita negara Iran.

“Ibu pejabat Mossad ini,” kenyataan itu terus merujuk kepada agensi perisikan Israel, “telah bekerja untuk operasi pengintipan dan pusat merancang serangan keganasan di rantau ini, terutamanya terhadap negara kami yang kami cintai.”

Tiada kemudahan AS terjejas, pegawai AS berkata. Satu sumber keselamatan Iraq bahawa tiada pasukan koalisi atau pasukan Amerika Syarikat terbunuh. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya empat orang awam terbunuh dan enam cedera dalam serangan itu, mengikut Majlis Keselamatan Wilayah Kurdistan. Saluran berita Iraq Rudaw melaporkan bahawa dan bahawa mangsa termuda ialah seorang yang terbunuh hanya beberapa hari sebelum ulang tahun pertamanya.

Ahli politik Iraq Mashan al-Jabouri menulis dalam satu bahawa peniaga terkenal Iraq Peshraw Dizayi dan keluarganya tergolong dalam mereka yang terbunuh oleh salah satu peluru berpandu, yang jatuh di “istana” Dizayi.

ABC News bahawa pasukan koalisi juga menembak jatuh tiga drone berhampiran lapangan terbang Erbil—serangan drone terkini dalam kawasan itu, di mana pasukan AS dan antarabangsa lain berpangkalan. Trafik udara di lapangan terbang itu ditangguhkan, lapangan terbang itu memberitahu Rudaw.

Dalam satu kenyataan mengutuk serangan di Erbil pada Selasa, Jabatan Negeri AS berkata serangan itu “berbahaya” dan “mengganggu kestabilan Iraq.”

Gabenor Kurdish Iraq Omed Khoshnaw memberitahu wartawan bahawa serangan Isnin malam itu merupakan “serangan pengganas” dan “tindakan tidak berperikemanusiaan.” “Erbil tidak akan takut atau goyah,” katanya.

IRGC juga melancarkan serangan peluru berpandu berasingan yang menyerang sasaran di Syria, kumpulan itu dalam satu kenyataan pada Isnin. Serangan itu menyasarkan mereka yang terlibat dalam letupan di Kerman awal bulan ini yang serta dalam serangan ke atas balai polis di Rask. Serangan itu datang ketika ketegangan di Timur Tengah meningkat sejak meletusnya perang Israel-Hamas, yang menyebabkan antara sekutu masing-masing pihak—terutamanya antara AS, yang menyokong Israel, dan Iran, yang menyokong Hamas. Sekutu Iran di rantau ini, terutamanya , dalam beberapa bulan kebelakangan ini melancarkan puluhan serangan terhadap entiti Israel dan AS serta mula melihat balasan boleh .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.