Protest-Against-Benjamin-Netanyahu

(SeaPRwire) –   Pelukan bapa oleh Presiden Biden selepas kekejaman Hamas pada 7 Oktober telah beransur-ansur menukar kepada kemarahan dan kekecewaan. Washington tidak lagi menyembunyikan keberatan mereka, apabila mereka mengambil langkah tanpa sebelumnya mengatur masuk ke dalam satu kawasan yang ditawan oleh sekutu.

Amaran awal Amerika, berdasarkan pengajaran yang diperoleh di Iraq dan Afghanistan, untuk mereka bentuk “keesokan harinya” supaya ia memberi maklumat cara peperangan untuk jelas menunjukkan bahawa peperangan ini adalah dengan Hamas, bukan dengan rakyat Palestin, dan untuk menjaga keperluan orang awam, telah semuanya ditolak oleh kerajaan Israel. Tekanan yang semakin meningkat menghasilkan penyesuaian separa Israel, tetapi serangan terakhir pada hari Khamis lepas, apabila lebih 100 orang awam Gaza mati, apabila mereka menyerbu konvoi bantuan yang putus asa mencari makanan, memicu keputusan Amerika untuk memberi bantuan secara bersendirian.

Perbezaan pandangan mengenai cara peperangan bahkan merentasi isu kemanusiaan yang lain, yang satu kebanyakan rakyat Israel, dan mengakui Presiden Biden sendiri, anggap keutamaan tertinggi: membawa pulang mangsa 134 tebusan. Sesiapa yang melawat Washington minggu lepas tidak akan terlepas kekecewaan yang diluahkan oleh pegawai pentadbiran terhadap apa yang telah menjadi syak wasangka yang semakin meningkat bahawa keputusan oleh Netanyahu mengenai bila untuk rundingan, pada kadar apa, apa untuk tawarkan dan apa tawaran untuk ditolak mungkin tidak bersih daripada kira-kira politik.

Strategi serantau Biden yang sedang berkembang menawarkan peluang unik kepada Israel untuk menukar trauma kekejaman Hamas pada 7 Oktober, 2023 dan peperangan yang menyusul kepada kemenangan tiga hala: keluar dari Gaza; kemajuan di arena Israel-Palestin lebih luas; dan integrasi ke dalam .

Tetapi, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu tawaran itu. Bukan sahaja beliau tidak memberi rakyat Israel atau pasukannya senjata apa-apa petunjuk bagaimana beliau mahu peperangan untuk berakhir, slogan dan machismo beliau dalam bentuk “menghancurkan Hamas” yang diulang baru-baru ini pada , “masih bermakna kosong, jika tidak berbahaya, pengganti arahan dasar. Selain itu, “penyelesaian” yang dikeluarkan minggu lepas menyatakan pendudukan Gaza yang terbuka dan tidak menawarkan harapan dan alternatif kepada perlawanan bersenjata kepada rakyat Gaza.

Untuk Israel, pilihan “keesokan harinya” terhad kepada. Tiada satu pun bebas risiko.

Penarikan bersendirian Israel dari Gaza biasanya diasumsikan ditolak – dengan alasan yang baik. Kosong yang akan timbul tidak hanya akan melihat Hamas bangkit semula tetapi juga pengganas lain dari seluruh rantau menduduki Jalur, menindas penduduk Palestin tempatan yang lama menderita serta Mesir dan Israel berjiran. Kita telah berada di sana sebelum ini. Dua kali dalam beberapa dekad kebelakangan ini, Israel memilih penarikan bersendirian: pertama, pada 2000, dari Lubnan, apabila pilihan yang dirundingkan tidak tersedia. Kedua pada 2005, dari Gaza, apabila unilateralisme merupakan pilihan.

Tidak seperti perjanjian damai yang dirundingkan dengan Mesir dan Jordan, yang menggabungkan pengurusan keselamatan yang kukuh dan terbukti tahan lama selama dekad, penarikan bersendirian dua kali itu menyaksikan kemunculan pengganas berdaya kuat: Hezbollah di utara dan Hamas di selatan. Dilengkapi dengan senjata lengkap, kedua-duanya berakhir menjadi lawan negara seperti, kejam pula.

Pilihan kedua pendudukan Israel yang berpanjangan di Jalur bermakna tiada pihak ketiga akan bersetuju untuk menyumbang kepada pemulihan Gaza dan tadbir urus, meninggalkan Israel untuk “menikmati Gaza.” Pendudukan berdarah di sana mungkin akan melancarkan tindakan awam di Mesir dan Jordan untuk membekukan hubungan dengan Israel, serta dengan penandatangan Persetiaan Abraham. Hubungan normalisasi Israel dengan akan menyertai arkib peluang yang hilang.

Pilihan ketiga, menerima tawaran Amerika, kedengaran seperti tidak perlu berfikir dua kali, terutamanya kerana ia mencerminkan konsensus yang dirangka Amerika di kalangan kumpulan kuasa Arab yang merangkumi Mesir, Jordan, EAU, Arab Saudi dan mungkin yang lain. Dikenali sebagai “Kumpulan Hubungan” oleh Washington, semua telah mempelajari harga mengabaikan konflik Israel-Palestin ialah awam domestik yang tidak senang, ketidakstabilan yang terjejas, Iran yang diperkuat (dan ejennya yang ganas) dan ancaman kebakaran yang lebih meluas.

Memang, 7 Oktober menandakan masa apabila penyelesaian dua negara berpaling dari janji kosong ke arahan dasar di banyak ibu kota – termasuk Washington. Untuk momentum bersejarah itu tidak pergi jalan peluang yang hilang, momentum rapuh ini memanggil Yerusalem untuk berkata “ya”, Amerika Syarikat dan rakan-rakan Arabnya untuk terus berjuang, dan kepimpinan Palestin juga untuk bangkit ke keadaan.

Washington dan rakan-rakannya di rantau Arab menyedari bahawa, di tengah-tengah peristiwa traumatik ini sejak 7 Oktober, rakyat Israel dan Palestin tidak berada dalam suasana hati untuk memikirkan perjanjian damai pada masa terdekat. Demikian juga, mereka mengakui bahawa Pihak Berkuasa Palestin, lemah oleh kerajaan Netanyahu berturut-turut dan dibenci oleh pengundinya kerana ketidakcekapan dan rasuahnya, tidak berupaya menguruskan Gaza. Penyedaran ini adalah intipati ciri penting rancangan Biden yang sedang berkembang: beransur-ansur. Ini berkaitan dengan Pihak Berkuasa Palestin, di mana akronim diperbaharui mereka – PPA (Pihak Berkuasa Palestin yang Diperbaharui) – menunjukkan proses reformasi dalaman yang mendalam sebelum ia secara beransur-ansur dipercayai menguruskan Jalur. Ini juga terpakai kepada Gaza, di mana tadbir urus pihak ketiga sementara sedang dibincangkan di kalangan Amerika Syarikat, PA dan Kumpulan Hubungan Arab. Dan ini kesnya untuk visi yang lebih luas, di mana rundingan Israel-Palestin mengenai akhir permainan penyelesaian dua negara ditangguhkan, tetapi semua pihak yang terlibat dijangka bersetuju kepada ia sekarang, dan berkelakuan cara yang membawanya ke hadapan.

Satu pengecualian kepada beransur-ansur menawarkan Israel bonus besar: integrasi ke dalam koalisi serantau yang diketuai Amerika Syarikat, termasuk hubungan yang dinormalisasikan dengan Arab Saudi (serta negara-negara Muslim dan bukan Muslim yang lain). Direka bentuk untuk menyumbang kepada kemakmuran semua pihak sambil membentuk sekatan keselamatan berdaya terhadap campur tangan Iran, ia akan menjadi kenyataan sebaik sahaja Israel berkata “ya” kepada dua syarat pra: peranan PA di Gaza – pada mulanya simbolik dan, apabila diperbaharui, substantif; dan laluan yang kukuh, tidak boleh dibatalkan dan berwaktu yang membawa kepada penyelesaian dua negara masa hadapan.

Pendekatan Biden memberikan Israel alternatif kepada pendudukan Gaza yang terbuka dan harapan kepada rakyat Palestin yang memerlukan alternatif kepada ideologi Hamas dan konflik berterusan yang dibawanya.

Ia kedengaran secara politik bunuh diri bagi Netanyahu untuk berdiri menentang presiden Amerika yang dihormati oleh rakyat Israel bagi sokongan yang tidak berbelah bagi mereka semasa jam keperluan luar biasa, dan yang datang ketika peperangan sedang berlangsung dan memberikan rakyat Israel figur bapa yang memberi perlindungan yang mereka tidak ada di rumah.

Walaubagaimanapun, Netanyahu, tawanan ekstrimis yang dipilihnya sendiri untuk gabungan, kelihatan bertekad untuk melawan visi Biden – terlepas apa jua kos kepada keselamatan dan kepentingan strategik Israel. Memenuhi pangkalan politik yang semakin mengecil (kajian berterusan menunjukkan parti itu telah kehilangan separuh sokongan yang dinikmati hanya lebih satu tahun lalu, gabungannya mengecil satu pertiga, manakala majoriti mengagung besar mahu dia pergi), dia bertaruh masa depan politiknya menentang rancangan Biden dan presiden itu sendiri. Kita tidak boleh menundukan kemahiran politik Israel yang paling mahir bermain kata dan jurutera kekacauan yang mengekalkannya berkuasa. Sebenarnya, dia sudah menukar tawaran Biden-serantau ke dalam ancaman yang dihayalkan untuk “menetapkan” – berbanding merundingkan pada masa hadapan – penyelesaian dua negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kekejaman Hamas pada 7 Oktober, nasib tidak diketahui lebih 130 tebusan Israel selama lebih 150 hari, dan kejam peperangan seperti yang dialami oleh rakyat Gaza, semuanya menekankan keperluan bagi Israel untuk memulakan laluan alternatif. Janji kembar pengunduran Israel-Palestin dari keganasan dan ke arah masa depan aman walaupun berliku-liku t