Gambar tidak bertarikh menunjukkan Jack Douglas Teixeira yang ditangkap oleh FBI

(SeaPRwire) –   Tentera Udara Garda Kebangsaan Massachusetts di pusat salah satu daripada rahsia pertahanan kebangsaan yang paling besar dalam satu dekad mengaku bersalah pada Isnin untuk memaparkan puluhan rekod kecerdasan yang sangat sulit dalam kumpulan chat dalam talian.

Jack Teixeira, 22, menerima hukuman penjara sehingga 16 tahun sebagai sebahagian daripada pengakuannya bersalah terhadap enam pertuduhan “penyimpanan sengaja dan penghantaran maklumat pertahanan kebangsaan.” Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Jabatan Keadilan tidak akan mengejar sebarang tuduhan lanjut terhadapnya di bawah Akta Pengkhianatan.

Pendedahan itu menjadi salah satu pendedahan maklumat dokumen kerajaan AS yang paling merosakkan dalam satu dekad, meningkatkan ketegangan dengan sekutu AS dan menimbulkan malu negara. Kes itu juga menimbulkan soalan dalam proses kelayakan keselamatan AS dan menambah keperluan baru untuk perdebatan berterusan mengenai pemantauan profil dalam talian anggota perkhidmatan tentera dan pegawai kerajaan untuk potensi afiliasi dan aktiviti problematik.

Menurut perjanjian pengakuannya, Teixeira akan terpaksa mengambil bahagian dalam temu bual dengan pegawai di Pentagon, Jabatan Keadilan, dan agensi perisikan. Beliau juga akan terpaksa menyerahkan sebarang dokumen atau bahan lain yang masih dalam miliknya. Berbanding kes serupa yang berkaitan dengan pengendalian maklumat sulit, “ini akan menjadi salah satu hukuman penjara terpanjang pernah dikenakan,” kata Stephanie Siegmann, bekas ketua bahagian keselamatan negara Pejabat Peguam AS di Boston.

“Rahsia yang dia paparkan adalah luar biasa,” kata Siegmann kepada TIME. “Pendedahan itu boleh mendedahkan sumber dan kaedah, dan keupayaan perisikan kami, kepada musuh asing…ia boleh menjadi persoalan nyawa. Ia sungguh mengejutkan.”

Teixeira, yang bekerja sebagai pakar IT dengan Sayap Kecerdasan 102, Pangkalan Tentera Udara Garda Kebangsaan Otis di Tanjung Cod, ditangkap pada bulan April tahun lalu. Beliau dituduh memaparkan timbunan dokumen tentera rahsia dalam kumpulan chat kecil bernama Thug Shaker Central di Discord. Ketika itu, Teixeira menafikan tuduhan.

Gambar bahan yang ditunjukkan menunjukkan kertas yang dilicinkan yang ditandakan “RAHSIA/NOFORN”, bermakna ia tidak bertujuan dikongsi dengan negara asing. Yang lain, yang kelihatan seperti dokumen taklimat, mempunyai cap intelijen Ketua Turus Bersama. Dokumen, termasuk maklumat perisikan sensitif mengenai perang di Ukraine, pembawa pesawat China, program nuklear Iran, dan pembunuhan pengganas Negara Islam, berada dalam kumpulan chat selama lebih sebulan sebelum muncul di media sosial dan menarik perhatian pegawai AS.

Tidak seperti banyak pendedah maklumat sulit, Teixeira kelihatan didorong oleh keangkuhan daripada ideologi. Pesanan Discord dalam fail mahkamah menunjukkan bahawa dia berbangga menunjukkan aksesnya ke kumpulan chat dalam talian, yang terdiri terutamanya daripada remaja.

Proses kelayakan keselamatan Teixeira telah menemui insiden dari tahun sophomore-nya di sekolah tinggi, ketika dia digantung kerana ancaman keganasan dan perkauman yang dikatakan, termasuk komen tentang membawa senjata api dan Molotov ke sekolah. Walaupun begitu, dia menerima kelulusan rahsia tinggi apabila menyertai Garda Udara Kebangsaan Massachusetts. Selepas pendedahan Discord menjadi awam, penyiasat persekutuan mendapati bahawa dia terus memaparkan “tentang keganasan dan pembunuhan” dalam forum dalam talian, meminta nasihat tentang bagaimana menukar SUV ke dalam “van pembunuhan”, menyelidik tembakan beramai-ramai, dan mengumpul “arsenal” senjata di rumahnya, mengikut fail pendakwaan pada April.

Selepas kajian dalaman mengeluarkan kesimpulannya pada Disember, 15 anggota tentera dihukum kerana “gagal mengambil tindakan yang sewajarnya selepas mengetahui aktiviti pencarian kecerdasan [Teixeira]. Kajian itu menggariskan beberapa insiden di mana penyelia Teixeira mengetahui “aktiviti yang meragukan” tetapi “dengan sengaja gagal melaporkan butiran penuh kebimbangan dan insiden ini … kerana takut pegawai keselamatan mungkin akan ‘bertindak berlebihan’. ” Kolonel Sean Riley, komander unit Teixeira, dibebaskan daripada perintahnya. Walau bagaimanapun, laporan itu “tidak mendapati bukti bahawa ahli rantai penyeliaan Teixeira mengetahui pendedahan tidak dibenarkannya.”

Selepas penangkapan Teixeira, Pentagon menjalankan kajian dalaman dan mengambil langkah untuk mengetatkan cara ia mengawal akses ke maklumat keselamatan negara. Pada Julai, Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin mengeluarkan cadangan untuk mengehadkan maklumat sulit dan kelayakan keselamatan berdasarkan “perlu tahu”.

“Tatsnya banyak orang yang dihukum dalam Garda Udara Kebangsaan berkaitan dengan kes ini menunjukkan mesej yang disampaikan oleh tentera bahawa kami tidak akan mentoleransi jenis tingkah laku ini dan anda perlu melaporkannya,” kata Siegmann.”Terdapat beberapa tanda-tanda amaran.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.