Nathaniel Charles Jacob Rothschild, co-founder and chairman of J. Rothschild Assurance Holdings Plc, pauses during the Sovereign Debt Briefing conference in London, U.K., on Thursday, June 24, 2010.

(SeaPRwire) –   LONDON — Ahli kewangan dan dermawan Jacob Rothschild, dari dinasti perbankan terkenal Rothschild, meninggal pada usia 87, keluarganya berkata pada hari Isnin.

Rothschild memulakan kerjayanya di bank keluarga, NM Rothschild & Sons, pada tahun 1963, sebelum memulakan perniagaan dan organisasi kebajikan. Keluarganya memujinya dalam kenyataan.

“Bapa kami Jacob adalah kehadiran menjulang dalam kehidupan ramai orang, ahli kewangan yang sangat kompeten, juara seni dan budaya, penjawat awam yang berdedikasi, penyokong yang bersemangat untuk tujuan amal di Israel dan budaya Yahudi, seorang yang prihatin terhadap alam sekitar dan teman, bapa serta datuk yang sangat disayangi,” kata keluarganya.

“Dia akan dikebumikan mengikut adat Yahudi dalam upacara keluarga kecil dan peringatan akan diadakan pada tarikh kemudian untuk meraikan hidupnya,” mereka menambah, tanpa memberikan butiran lanjut.

Keluarga Rothschild dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai kira-kira 825 juta paun (AS$1 bilion), menurut Sunday Times Rich List tahun lepas. Dilaporkan bahawa ia memberikan jutaan paun untuk tujuan amal, pendidikan dan seni Yahudi.

Bekas Perdana Menteri British Tony Blair adalah antara pemimpin politik dan budaya yang memberi penghormatan kepada Rothschild. Blair menggambarkannya sebagai “tokoh terkemuka dalam komuniti Yahudi Britain” dan memuji usahanya memajukan keamanan di Timur Tengah.

Dilahirkan di Berkshire, barat London, Rothschild mendapat pendidikan di Eton College dan belajar sejarah di Christ Church College, Universiti Oxford.

Selepas meninggalkan bank Rothschild, dia mengambil alih Rothschild Investment Trust, kini RIT Capital Partners. Beliau adalah pengerusi syarikat berkenaan, salah satu amanah pelaburan terbesar di Bursa Saham London, sehingga tahun 2019.

Dia juga mengasaskan kumpulan J Rothschild Assurance ketika itu, kini St James’s Place, bersama Mark Weinberg pada tahun 1980, dan berkhidmat sebagai timbalan pengerusi di apa yang ketika itu BSkyB Television, antara peranan lain.

Dalam sektor kebudayaan, beliau adalah pengerusi lembaga pemegang amanah di National Gallery, London dan pengerusi National Lottery Heritage Fund.

Yayasan Rothschild, badan amal yang mengurus bekas rumah keluarga itu, rumah negara Waddesdon Manor, berkata anak perempuan Jacob Rothschild, Hannah akan menggantikannya sebagai pengerusinya.

Jacob Rothschild berkahwin selama lebih 50 tahun dengan Serena, yang meninggal pada tahun 2019. Mereka mempunyai empat orang anak, Hannah, Beth, Emily dan Nat, serta ramai cucu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.