Philippine legislator France Castro menunjukkan dokumen selepas memfailkan aduan jenayah terhadap bekas Presiden Filipina Rodrigo Duterte, di Pejabat Penyiasat di Quezon City pada 24 Oktober 2023, berikutan ancaman jahat yang dibuat oleh Duterte dalam temubual televisyen.

(SeaPRwire) –   Rodrigo Duterte, bekas Presiden Filipina yang terkenal dengan mulut kotor yang menarik perhatian negatif kerana, antara lain, secara terbuka mengancam untuk “membunuh” dan “membunuh”, pernah menikmati kekebalan daripada cabaran undang-undang. Tetapi buat kali pertama sejak beliau meletak jawatan tahun lalu, Duterte mungkin akan segera dipanggil untuk menjawab di mahkamah.

Menurut dokumen mahkamah yang dikeluarkan Rabu, seorang pendakwa di Metro Manila telah mengeluarkan surat panggilan kepada Duterte untuk menjawab dakwaan bahawa beliau telah mengancam seorang ahli politik pembangkang. Ancaman serius boleh membawa hukuman penjara sehingga enam bulan, dan jika dikompaun dengan undang-undang siber tempatan, boleh membawa hukuman sehingga enam tahun.

Duterte telah diperintahkan untuk hadir di pejabat pendakwa untuk mengemukakan afidavit balasan secara peribadi pada 4 dan 11 Disember. Tiada permohonan untuk membatalkan akan dipertimbangkan.

Duterte membuat dakwaan ancaman pada episod 10 Oktober rancangan TV tempatannya apabila memberikan nasihat kepada anak perempuannya Sara Duterte-Carpio, Naib Presiden dan Menteri Pendidikan semasa kepada Presiden Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr., bagaimana untuk menggunakan dana sulit yang dicadangkan. Dalam bahasa Tagalog, beliau berkata: “Tetapi sasaran pertama anda di sana dengan dana perisikan anda, anda, kamu, kamu Perancis, kamu Komunis yang saya mahu bunuh.” Episod itu telah disebarkan semula di media sosial, tetapi kini telah diambil turun.

Ahli Parlimen Rep. France Castro, yang melaporkan aduan pada 24 Oktober, percaya ancaman itu ditujukan kepadanya atas peranan untuk meneliti peruntukan dana sulit dan perisikan kepada Pejabatan Naib Presiden dan Kementerian Pendidikan.

Duterte-Carpio membuat permintaan untuk pembiayaan perisikan tambahan untuk menentang pembelot komunis yang didakwa dalam indoktrinasi dan perekrutan di sekolah-sekolah Filipina. Naib Presiden kini menarik balik permintaan itu.

Peguam undang-undang Castro, Antonio la Viña, menjangkakan bekas Presiden akan didakwa secara rasmi. Sekiranya akhirnya didakwa, ia akan menjadi kes jenayah pertama di Filipina terhadap Duterte.

“Ia tidak penting apa niatnya, sama ada beliau bercanda atau tidak, beliau tidak boleh lagi lari dengan alasan itu – beliau bukan lagi Presiden,” kata La Viña kepada TIME. “Ia mencipta ketakutan kepada Ahli Parlimen Castro. Oleh itu, beliau harus diambil tindakan.”

Presiden enam tahun Duterte selepas dipilih pada 2016 telah sangat dikritik kerana “Perang Dadahnya”, yang menyebabkan sekurang-kurangnya 6,000 pembunuhan yang dicatat kerajaan, walaupun penyokong hak asasi manusia menganggarkan jumlah kematian berada pada puluhan ribu jika juga mengambil kira kematian tidak rasmi. Duterte melaksanakan perintah “membunuh untuk membunuh” bagi pengedar dadah, yang dituduh membolehkan bilangan kematian yang begitu besar di negara ini, yang Mahkamah Jenayah Antarabangsa telah menyiasat sejak 2021 untuk menentukan sama ada beliau melakukan sebarang “jenayah terhadap kemanusiaan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)