Global warming clock

(SeaPRwire) –   Panel saintis antarabangsa pada Selasa mengekalkan Jam Kiamat Doomsday yang ditetapkan pada 90 saat sebelum tengah malam, memberi amaran bahawa kemanusiaan semakin dekat dengan kemusnahan disebabkan oleh , dan ancaman .

Masa jam, yang dikekalkan oleh Bulletin of the Atomic Scientists, kekal sama seperti tahun lalu dan paling hampir dengan tengah malam dalam sejarahnya yang lebih 75 tahun. “Trend terus menunjuk ke arah bencana global,” kata Rachel Bronson, presiden dan CEO Bulletin of the Atomic Scientists. “Perang di Ukraine membawa risiko nuklear yang berterusan, dan serangan 7 Oktober di Israel dan perang Gaza memberikan gambaran lanjut mengenai keganasan perang moden, walaupun tanpa eskalasi nuklear.”

Jam Kiamat Doomsday, dicipta selepas Perang Dunia II oleh saintis yang memainkan peranan penting dalam pembangunan senjata nuklear, telah berkhidmat sebagai pengingat tanggungjawab bersama kemanusiaan untuk mengemudi jauh dari tebing pemusnahan diri, menurut Bulletin of the Atomic Scientists.

Dalam penilaian mereka untuk 2024, Bulletin menunjuk kepada konflik berterusan di Ukraine, penarikan Russia dari perjanjian senjata, perang di Gaza, dan . Ahli sains juga menekankan kenaikan kecerdasan buatan sebagai tenaga gangguan, mengakui potensinya untuk memperkuat rasuah dan disinformation.

“Jangan salah faham: bukan tanda bahawa dunia stabil,” kata Bronson. “Sebaliknya. Ia penting bagi kerajaan dan masyarakat di seluruh dunia untuk bertindak. Dan Bulletin kekal berharap—dan diilhamkan—melihat generasi muda memimpin seruan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.