(SeaPRwire) –   Doktor kini mula mengenakan caj untuk membalas emel, dan tugas lain di luar waktu. Adakah ia dibenarkan atau hanya kos tambahan dalam aliran tak berkesudahan bil perubatan?

Pukul 6 petang dan anda mungkin mengharapkan hari kerja doktor sudah selesai selepas beban pesakit yang sibuk. Tetapi bagi kebanyakan, kerja baru sahaja bermula. Ia masa untuk membuka portal pesakit, mengkaji keputusan ujian, menjawab timbunan emel pesakit. Kemudian mereka lakukan apa yang perlu dilakukan, seperti memerintah ujian lanjut atau rujukan pakar.

Portal pesakit telah meningkatkan akses kepada keputusan ujian dan doktor. Siang atau malam, anda boleh mengkaji keputusan anda dan bertanya seperti, “Apakah makna nilai makmal ini?”, “Bolehkah anda mengulang preskripsi saya?”, “X-ray saya menunjukkan nodul paru-paru. Apakah itu?” atau “Bolehkah saya mendapat rujukan untuk melihat pakar khusus?”. Portal pesakit telah menjadi cara inovatif dan percuma bagi pesakit dan doktor berkomunikasi. Daripada membayar kopay tradisional untuk temu janji atau menyertai temu janji teleperubatan, pos portal sering cukup.

Di sini masalahnya: doktor secara tradisinya hanya dibayar untuk pertemuan masa nyata. Tiada bayaran tambahan untuk membalas emel atau mengikuti banyak permintaan luar talian. Ramai doktor menghabiskan masa yang banyak-sering selepas waktu kerja-pada aktiviti tidak dibayar.

Tugas tambahan yang tidak dibayar semakin menindih doktor secara rohani dan emosi. Tenggelam dalam timbunan kerja tidak dibayar, kesannya ialah produktiviti doktor, kehidupan keluarga, dan akhirnya kesihatan mental. Ia kadang-kadang dirujuk sebagai “keletihan”. Yang lain panggilnya “kecederaan moral”, mencipta krisis psikologi yang lebih dalam dan kompleks.

Ini yang berubah: menghantar emel dalam portal pesakit mungkin tidak lagi percuma. Pada tahun 2020, Pusat Perkhidmatan Perubatan dan Medicaid (CMS) mengeluarkan kod penagihan baru di mana doktor boleh mengenakan caj untuk menjawab emel yang dimulakan pesakit yang memerlukan sekurang-kurangnya lima minit. Doktor boleh menagih sekali seminggu setiap pesakit untuk jumlah masa yang digunakan. Tidak termasuk emel berkaitan temu janji yang dijadualkan, mengulang preskripsi, mengikuti prosedur, atau dalam tempoh tujuh hari selepas lawatan. Insurans kemudiannya memutuskan sama ada membayar untuknya secara terus atau melepasi kos kepada pesakit.

Satu kajian terkini oleh Yayasan Peterson-Kaiser Family (KFF) mendapati doktor mengenakan purata $39 setiap emel. Pesakit dengan faedah luar jaringan membayar kira-kira $25 setiap emel. Tentunya, dalam konteks semua wang yang kita belanjakan untuk kesihatan, ini kelihatan nominal. Tetapi kos boleh meningkat jika beberapa emel dihantar.

Tetapi kajian KFF mendapati kekerapan tuntutan berkaitan emel portal pesakit adalah rendah: purata kira-kira 1 dalam setiap 192 tuntutan lawatan pejabat pada tahun 2021. Ini menunjukkan bahawa dalam beberapa tahun pertama keupayaan untuk menagih, doktor belum mula mengenakan caj kepada pesakit.

Mengapa? Pertama dan terutama, doktor mungkin tidak mahu menjauhkan pesakit atau menghalang tanya soalan kesihatan mereka. Mengenakan caj untuk mesej portal juga mungkin merumitkan, terutama kerana sesetengah mesej boleh ditagih manakala yang lain tidak. Akhirnya, sesetengah doktor mungkin tidak tahu anda boleh menagih untuk emel.

Terdapat sebab untuk percaya doktor mengenakan caj untuk emel pesakit mungkin menjadi popular. Pemacu utama ialah pengurangan pampasan doktor. Jumlah doktor boleh tagih untuk lawatan pesakit Medicare tidak sejajar dengan inflasi dalam dua dekad terakhir. Terdapat juga tekanan menurun terhadap bayaran komersial melalui undang-undang seperti Akta Tiada Kekagetan (NSA), yang melarang penagih berlebihan. Mengenakan caj untuk emel membenarkan doktor mengisi sebahagian daripada jurang ini.

Kajian KFF mendapati dalam 82% kes, syarikat insurans hanya membayar bil. Tetapi apabila kekerapan penagih meningkat, penanggung insurans mungkin mula melepasi lebih kos kepada pesakit.

Mengenakan caj untuk mesej portal pesakit juga menimbulkan dilema etika dengan doktor, khususnya sama ada caj dibenarkan. Jika kita lihat amalan perniagaan tradisional, jelasnya munasabah. Bekerja selepas waktu perniagaan tradisional dan tidak menerima pampasan. Selain itu dengan kemunculan perubatan koncierge dan model baru seperti yuran berlangganan dikenakan oleh model amalan sedemikian akan merangkumi membalas emel.

Jelasnya: penyelesaian yang boleh diterima, sama ada secara etika dan ekonomi, perlu untuk menangani limpahan komunikasi-sama ada melalui emel tradisional, portal pesakit atau panggilan telefon-yang dihadapi oleh doktor.

Sehingga masa di mana kecerdasan buatan (AI) boleh dengan handal dan tepat menjawab soalan pesakit dan melaksanakan fungsi dan tugas penting lain, doktor atau wakil mereka diperlukan untuk mengosongkan peti masuk mereka di luar jam terlibat dalam penjagaan pesakit secara langsung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.