President Kennedy Delivering Speech

(SeaPRwire) –   Walaupun kebanyakan rakyat Amerika hari ini tidak mempunyai kenangan hidup tentang beliau, kita dikenangkan tentang beliau minggu ini, seperti yang telah kita ingat setiap tahun sejak November 1963. Tiada bukti baru yang tidak dapat dipertikaikan tentang pembunuhan Kennedy telah muncul dalam enam dekad. Spekulasi dan teori konspirasi tentang “apa yang sebenarnya berlaku” melimpah dan terus menarik minat. Mereka berbuat demikian atas kos memori dan memperingati yang benar-benar bernilai tentang yang terakhir bulan-bulan Kennedy sebagai presiden.

Pada musim panas dan luruh 1963, Kennedy menyeru rakyat Amerika untuk menangani apa yang digambarkannya sebagai “krisis moral” yang menghadapi negara – realiti keadilan perkauman yang berterusan di Amerika Syarikat. Langkah yang diambil dan mesej yang disampaikan memberi kesan mendalam kepada rakyatnya. Ia mengingatkan kita hari ini bagaimana pentingnya Perkataan, sikap dan pendekatan Presiden kepada rakyat yang terbelah pada titik perubahan penting dalam sejarah negara.

Pada tahun 1963, diskriminasi perkauman masih sangat hidup di Amerika Syarikat walaupun pelbagai keputusan mahkamah persekutuan mengenakan undang-undang dan amalan Jim Crow, termasuk keputusan Mahkamah Agung penting tahun 1954. Kennedy, tidak mengendahkan janji kempen, telah . Demonstrasi besar-besaran pada musim bunga yang dianjurkan oleh aktivis hak awam di Birmingham dan bandar-bandar lain secara dramatik melemparkan perjuangan terhadap ketidakadilan perkauman ke pentas kebangsaan. Kepada kejijikan awam yang meluas, pegawai-pegawai tempatan di Birmingham dengan kejam melepaskan anjing polis dan tiub air ke atas para peserta demonstrasi, termasuk kanak-kanak.

Kekecewaan moral tidak banyak menenangkan penentangan yang kuat daripada segregasionis bersemangat. Jun membawa “berdiri di bilik sekolah” yang terkenal oleh George Wallace apabila, dalam penentangan kepada perintah penyahseimbangan mahkamah daerah Mei dan Jabatan Keadilan Kennedy, Gabenor Alabama cuba untuk menghalang pendaftaran Vivian Malone dan James Hood, dua pelajar Afrika Amerika, di universiti negeri. Walaupun Wallace terpaksa mundur, beliau bersumpah untuk melawan campur tangan persekutuan lebih lanjut di negerinya dan “trend ke arah diktator tentera di negara ini.”

Pada 11 Jun 1963, pada malam pertemuan dengan Wallace, Presiden Kennedy membuat ucapan televisyen mengenai hak awam yang luar biasa. Ia merupakan ucapan presiden pertama kepada negara secara terus menggambarkan dan mengutuk diskriminasi perkauman sebagai salah, tidak layak bagi negara besar. “Seratus tahun tertangguh telah berlalu,” ingatkan Kennedy kepada negara, “sejak Presiden Lincoln membebaskan hamba, tetapi waris mereka, cucu mereka, belum benar-benar bebas. Mereka belum dibebaskan daripada ikatan ketidakadilan. Mereka belum dibebaskan daripada penindasan sosial dan ekonomi. Dan Negara ini, untuk semua harapan dan semua pamerannya, tidak akan benar-benar bebas sehingga semua warganya bebas.” Kennedy juga berjanji untuk memperkenalkan rang undang-undang hak awam yang luas yang akan mengambil tindakan terhadap jantung Jim Crow.

Sebelum Kennedy selesai bercakap, telegram banjiri Rumah Putih daripada warga yang tersentuh oleh ucapannya.

Perasaan yang diekspresikan berjulat dari kemarahan ke gembira. Satu segregasionis merenung, “Saya mengharapkan anda mengambil cuti malam dan pergi ke teater seperti Lincoln lakukan dan anda tidak akan mempunyai masalah lagi. Tidak juga kami.” Pengkritik yang lain meminta, “Sila pertimbangkan semula dan jangan perkenalkan undang-undang hak awam anda di Kongres kerana saya mungkin mahu hak untuk melemparkan anda keluar perniagaan saya pada satu hari.” Beliau menambah, “Orang sudah bosan dengan K-K-K dari Washington – Kennedy – Kennedy + Raja Klan.” Seorang ibu yang mengambil langkah untuk mengenal pasti dirinya sebagai ibu berjanji kepada Kennedy bahawa beliau akan berdoa setiap malam agar Presiden akan melihat kesilapan cara beliau. Jika tidak, beliau teruskan, “Saya berdoa agar Tuhan akan menyerang anda mati sebelum anda boleh memimpin negara ini kemusnahan dengan tindakan yang tidak matang dan dipaksa.”

Ramai orang Afrika Amerika, yang nasibnya ucapan presiden cuba untuk menangani, bertindak balas dengan rasa terima kasih dan kagum. Satu mengakui, “Anda memenuhi harapan dan impian saya seperti yang saya ketahui anda akan. Menjadi orang Negro, saya tahu malu, kemarahan, kekecewaan dan kesakitan yang kami sebagai bangsa mesti menderita. Saya gembira untuk mengetahui hari-hari yang lebih baik di hadapan untuk anak-anak saya.” “Ucapan anda malam ini adalah profil keberanian,” tulis seorang wanita lagi. “Semoga bayi Yesus menyokong anda ketika anda maju untuk disalib.” Myrlie Evers, ketika isteri muda dan ibu, menonton ucapan Kennedy di rumahnya di Jackson, Miss., sementara menunggu suaminya Medgar kembali ke rumah dari tugasnya sebagai setiausaha bidang NAACP negeri. Ucapan Presiden, beliau akan ingat, “menggerakkan saya dan memberi harapan dan membuat hak awam kelihatan lebih penting daripada sebelumnya.” Dalam beberapa jam tindakan keganasan mengerikan mengambil nyawa suaminya apabila seorang anggota Ku Klux Klan membunuh Medgar Evers di laluan rumahnya berhampiran tengah malam.

Bunuh Evers menekankan bahaya sebenar yang dihadapi oleh pemimpin gerakan dan keperluan masa. Dalam minggu-minggu berikutnya, aktivis menyempurnakan rancangan untuk Perarakan Ke Washington untuk Pekerjaan dan Kebebasan untuk menekan Kongres untuk meluluskan undang-undang yang diminta oleh Presiden Kennedy dan untuk memastikan bahawa rang undang-undang mempunyai kuku.

Seperti dijangka, komitmen Kennedy segera menimbulkan akibat politik. “Ini adalah rang undang-undang hak awam, bukan hak awam,” kata Senator Richard B. Russell, seorang Demokrat Georgia. Perdebatan mengenai rang undang-undang yang dicadangkan mengancam kesatuan Parti Demokrat di Texas dan harapan presiden untuk pemilihan semula, memacu rancangan lawatan kebebasan ke beberapa bandar untuk mengurangkan ketegangan. Kerumunan bersemangat menyambut Presiden dan Puan Kennedy di San Antonio, Houston, Fort Worth dan Dallas. Akhir perjalanan tragis itu di Dealey Plaza dan pembunuhan kejam presiden termuda yang pernah dipilih negara gagal memadamkan retorik yang dipanaskan era itu, malah hanya kelihatan memperhebatkannya.

Selepas kematian Kennedy, kesedihan yang menyelubungi negara mendorong banjir surat baru ke Rumah Putih – kali ini diarahkan kepada janda dan anak-anak presiden. Penangkapan dan pembunuhan dalang pembunuhan yang didakwa Lee Harvey Oswald tidak menenangkan penyelidikan jiwa yang diekspresikan oleh warga yang bimbang tentang keadaan negara mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Jacqueline and Caroline Kennedy Kneeling at John F. Kennedy's Casket

Ketika kita mengenang kematian Presiden Kennedy, kita harus ingat bahawa di tengah kekacauan masanya, beliau mencari keberanian untuk memimpin negara ke hadapan walaupun perpecahan dalam negara. Jika soalan yang tinggal tentang keadaan kematiannya kekal, ia tidak seharusnya mengaburi apa yang kita ketahui dari surat yang ditulis kepada Kennedy pada bulan-bulan terakhirnya dan kepada jandanya dan anak-anaknya selepas kematiannya. “Perubahan besar sedang berlaku,” beliau memberi arahan kepada rakyat Amerika dalam ucapan hak awamnya – prospek yang memberi harapan kepada banyak orang dan yang akan, sebahagian, dipenuhi apabila penggantinya, Lyndon Johnson, menandatangani Akta Hak Awam hampir lapan bulan selepas pembunuhan Kennedy. Perubahan transformasi, walaupun tidak lengkap, akan berikutnya dalam dekad berikutnya walaupun t