Aktivis iklim ditahan di The Hague

(SeaPRwire) –   Bulan lepas merupakan bulan Januari yang paling panas pernah dicatat, dengan suhu global 1.66C lebih tinggi daripada purata pada waktu sebelum era perindustrian, menurut laporan bulanan oleh agensi pemerhatian Bumi Eropah, Copernicus. 

Ia merupakan bulan kedelapan berturut-turut dengan rekod suhu bulanan yang tinggi, menurut laporan tersebut. Suhu global dalam tempoh 12 bulan lalu merupakan yang tertinggi pernah dicatat — 1.52C lebih tinggi daripada purata antara 1850 dan 1900.

“Pengurangan pesat dalam pelepasan gas rumah hijau merupakan satu-satunya cara untuk menghentikan suhu global meningkat,” Samantha Burgess, timbalan pengarah Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus, berkata dalam satu kenyataan. Ukuran suhu jauh lebih tinggi daripada purata tiga dekad yang lalu di Eropah selatan, Kanada timur, Afrika barat laut, Timur Tengah dan Asia Tengah. 

, dan pakar sudah meramalkan tahun 2024 akan mengatasi suhu tahun 2023 yang sangat tinggi. Ini disebabkan oleh gabungan lebih banyak pelepasan gas rumah hijau yang memanaskan bumi di atmosfera dan El Niño, satu fenomena berkala yang mengubah corak cuaca dan peredaran lautan, menyebabkan lebih banyak haba dan kemarau di banyak latitud.

El Niño mula melemah di Lautan Pasifik khatulistiwa, tempat ia bermula, kata Copernicus. Tetapi suhu di atas lautan (suhu udara marin) secara amnya kekal pada tahap yang luar biasa tinggi. Suhu permukaan laut global purata mencapai rekod bulanan pada Januari dan suhu laut harian terus meningkat pada awal Februari, melepasi rekod mutlak yang dilaporkan pada Ogos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.