A-frame rural home in mountain valley in winter

(SeaPRwire) –   MULLAN, Idaho — Pihak berkuasa di Idaho pada Jumaat telah mengesan dan mengambil mayat seorang lelaki yang terperangkap dalam runtuhan salji semasa berseluncur di kawasan belakang gunung bersama dua lelaki lain yang telah diselamatkan pada hari sebelumnya.

Kedua-dua lelaki itu telah ditemui selepas pihak berkuasa menerima amaran GPS mengenai kemungkinan kematian akibat runtuhan salji berhampiran Gunung Stevens berhampiran sempadan Montana sedikit sebelum jam 3 petang Khamis, Pejabat Sheriff Shoshone County menyatakan dalam kenyataan yang dimuatnaik ke media sosial.

Pihak berkuasa telah menubuhkan komunikasi menggunakan peranti teks GPS dengan kedua-dua lelaki itu. Berikutan pencarian kawasan itu, kedua-dua lelaki itu telah ditemui dan dibawa untuk rawatan perubatan, kata pejabat sheriff itu. Salah seorang lelaki itu mengalami tangan patah, .

Perbincangan dengan lelaki yang diselamatkan itu membawa pihak berkuasa untuk mempercayai lelaki ketiga dalam kumpulan berseluncur itu telah terkorban di tapak runtuhan salji itu. Selepas pencarian ditangguhkan untuk malam, mayat lelaki ketiga berseluncur itu telah ditemui pada petang Jumaat, kata pejabat sheriff itu.

Mayat lelaki yang mati itu telah dikenal pasti oleh pejabat sheriff Shoshone sebagai Corey J. Zalewski.

Penyelamatan kedua-dua lelaki itu dan pencarian untuk lelaki ketiga dalam suhu di bawah sifar melibatkan kakitangan dari pejabat sheriff Shoshone, Kootenai dan Spokane counties, Tentera Udara Amerika Syarikat dan pasukan penyelamat serantau yang lain.

Kawasan runtuhan salji itu berada beberapa batu di barat daya kawasan ski Lookout Peak dan lebih daripada 90 batu (145 kilometer) dari Missoula, Montana.

Kawasan itu telah berada di bawah amaran bahaya runtuhan salji selama beberapa hari kerana jatuhnya salji dan angin yang meniupkan telah mencipta keadaan yang tidak stabil di kawasan tinggi dan curam.

Pusat Runtuhan Salji Idaho Panhandle memberi amaran bahawa runtuhan salji yang dipicu oleh aktiviti manusia “masih mungkin” berlaku di kawasan curam.

Satu lagi runtuhan salji di Idaho tengah telah menjebak dua kenderaan di Lebuh Raya 21 Khamis malam, di sepanjang laluan terkenal yang dipanggil “lorong runtuhan salji”.

Sheriff Kabupaten Boise Scott Turner berkata orang yang berada di dalam kenderaan itu tidak cedera, dan mereka berjaya memanjat keluar melalui tingkap kenderaan dan menggunakan telefon bimbit untuk menghantar teks 911. Kawasan itu mempunyai liputan telefon bimbit yang terhad, yang boleh menyukarkan untuk mendapatkan bantuan.

“Kami menggalakkan orang yang berada di kawasan belakang gunung menggunakan beberapa teknologi lain, seperti peranti satelit Garmin,” katanya.

Musim sejuk tahun ini agak kering sehingga minggu ini, yang telah menyebabkan permintaan yang banyak daripada penggemar rekreasi musim sejuk. Tetapi keadaan kini berbahaya bagi penggemar dan penyelamat, katanya.

“Kami telah mempunyai beberapa pemandu motosleigh yang terkandas lebih awal Khamis, dan kakitangan penyelamat benar-benar mengalami kesukaran untuk mengeluarkan mereka kerana berlakunya runtuhan salji melintasi laluan dan jalan,” kata Turner. Walau bagaimanapun, semua orang berjaya pulang dengan selamat, katanya.

“Kami menggalakkan semua orang menetap di kawasan rendah pada akhir minggu ini,” katanya.

Runtuhan salji di Idaho berlaku sehari selepas laporan runtuhan salji musim sejuk pertama dilaporkan di California. Satu runtuhan salji melintasi bahagian laluan eksperta di kawasan ski Palisades Tahoe berhampiran Tasik Tahoe pada pagi Rabu, menjebak empat orang dan membunuh seorang.

Satu lagi runtuhan salji melanda kawasan yang sama berhampiran Tasik Tahoe pada Khamis, tetapi tiada laporan mangsa.

Pada bulan Februari, tiga ahli kelab pendakian gunung dari New York telah terkorban dalam satu runtuhan salji di puncak jauh di Pergunungan Cascade, Washington.

Tiga pendaki di Taman Negara Denali, Alaska telah terbunuh pada bulan Mei dalam dua insiden berasingan pada hari yang sama. di kawasan belakang gunung taman dan ketika mereka sedang bersiap untuk memanjat puncak yang dikenali sebagai Gigi Musang. Mayat mereka tidak ditemui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.