Man using Smart Phone with Emergency app.

(SeaPRwire) –   Puluhan ribu orang Amerika tidak dapat menghubungi darurat pada pagi Kamis lalu akibat gangguan jaringan AT&T, menimbulkan kekhawatiran tentang akses pengguna ke talian kecemasan. Banyak pelanggan menghadapi telefon bimbit yang terperangkap dalam mod SOS.

“Sebahagian daripada pelanggan kami mengalami gangguan perkhidmatan jalur lebar pada pagi ini. Pasukan rangkaian kami segera bertindak dan sehingga kini sekitar tiga perempat rangkaian kami telah dipulihkan,” kata Cricket Wireless dalam kenyataan kepada TIME.

“Kami sedang bekerja secepat mungkin untuk memulihkan perkhidmatan kepada pelanggan yang tinggal.”

Beberapa bandar menyatakan perkhidmatan mereka harus berfungsi walaupun tiada perkhidmatan, walaupun gangguan itu menyebabkan telefon mereka masuk ke mod SOS.

Mod SOS, status yang boleh dilihat di bahagian kanan atas iPhone, menandakan sambungan agak lemah. Jika pengguna tersambung ke internet, mereka masih boleh menggunakan telefon untuk melayari dalam talian. Walau bagaimanapun, penandaan itu bermakna panggilan kecemasan tidak boleh dilaksanakan.

Mengapa telefon anda akan berada dalam mod SOS?

Telefon mungkin akan berada dalam mod SOS kerana ia tidak lagi mempunyai sambungan selular. Pengguna iPhone masih boleh membuat panggilan SOS kecemasan, jika perlu.

Jika pengguna melihat “tiada perkhidmatan” atau “mencari” dalam bar status, maka mereka tidak dapat membuat sebarang panggilan.

Bagaimana untuk memperbaiki iPhone yang terperangkap dalam mod SOS?

Tiada penyelesaian mudah untuk memperbaiki telefon yang terperangkap dalam mod SOS kerana ia mungkin disebabkan oleh masalah di luar kawalan anda. Sebagai contoh, pengguna yang terjejas oleh gangguan nasional perlu menunggu pembekal perkhidmatan mereka untuk menyelesaikan isu-isu agar mereka dapat menggunakan telefon semula.

Sokongan Apple menasihatkan pengguna untuk memeriksa sama ada mereka berada di kawasan dengan liputan rangkaian selular. Mereka juga perlu memeriksa sama ada terdapat kemaskini tetapan pembekal perkhidmatan dengan pergi ke Tetapan- Am-Tentang.

Pengguna juga perlu memeriksa sama ada data selular mereka dinyalakan di bawah tetapan. Jika mereka mempunyai kad SIM fizikal, mereka perlu cuba mengeluarkan dan memasukkannya semula.

Pada masa lain, ia mungkin berguna untuk memulihkan semula iPhone. Pengguna boleh berbuat demikian dengan menekan dan mengekalkan butang isyarat dan butang sisi sehingga skrin menunjukkan pilihan mati kuasa. Tunggu peranti anda benar-benar mati sepenuhnya sebelum cuba menghidupkannya semula, .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.