NORTH LAS VEGAS, NEV - FEBRUARY 4: President Joe Biden speaks d

(SeaPRwire) –   LAS VEGAS — Pada minggu ini, Nevada mengadakan dua pilihan raya presiden secara serentak yang menimbulkan kekeliruan di kalangan pengundi, dan mereka yang telah mengundi dalam pertandingan pertama selasa lalu diberi pilihan untuk menyokong “tiada calon ini”.

Bertanding dalam pilihan raya awam Republikan selasa ini, yang tidak akan diambil kira untuk pencalonan GOP, manakala Donald Trump merupakan satu-satunya calon utama dalam kongres Republikan pada Khamis ini, yang akan diambil kira. Perlumbaan berasingan ini telah mengurangkan pengaruh negeri ketiga dalam kalendar GOP.

Ia juga mungkin telah membawa pendekatan yang biasa terhadap pertandingan selasa ini, di mana hari itu bermula dengan jumlah pengundi yang lebih rendah daripada jangkaan. Dalam dua jam pertama selepas pintu poling dibuka, pegawai mengatakan 183 orang telah mengundi secara peribadi di Washoe County, negeri Nevada kedua terbesar dari segi populasi. Di Clark County, rumah kepada Las Vegas dan county berpenduduk tertinggi Nevada, 2,298 orang mengundi secara peribadi dalam tempoh masa yang sama.

Terdapat juga pilihan raya demokratik pada Selasa ini yang dimenangi dengan mudah oleh Presiden Joe Biden menentang penulis Marianne Williamson dan beberapa pesaing yang kurang dikenali.

Jeff Turner, 65, datang ke Reno Town Mall dengan undian yang ditandai untuk “tiada calon ini” – pilihan yang ditambah oleh undang-undang Nevada berdekad yang lalu dalam semua perlumbaan peringkat negeri, dan satu yang banyak penyokong Trump mungkin pilih kerana bekas presiden dan pemimpin GOP tidak pada kertas undian pilihan raya awal.

Calon pilihan Turner – dan kemudian – juga tidak akan ada dalam kertas undian sekiranya mereka kekal dalam perlumbaan, kerana mereka memilih untuk menyertai kongres GOP Khamis ini. Turner tergolong dalam mereka yang meratapi kemungkinan pertembungan semula antara Trump dan Presiden Joe Biden.

“Saya fikir ia merupakan kewajipan saya,” kata Turner tentang mengundi dalam pilihan raya di mana calon pilihannya tidak ada dalam kertas undian. “Saya fikir kita semua mempunyai hak untuk mengundi, kita sepatutnya mengundi. Dan walaupun ia adalah ‘tiada calon ini’, setidaknya ia menyatakan di mana saya berada. Dan saya berharap orang lain akan melihatnya.”

Haley, bekas duta PBB, telah menolak kongres Nevada sebagai tidak adil dan diatur oleh pihak negeri untuk memberikan kemenangan kepada bekas presiden. Kempen Haley enggan membayar yuran $55,000 yang dikenakan oleh GOP Nevada kepada calon untuk menyertai kongres.

“Kami tidak telah menggunakan satu sen pun atau tenaga pada Nevada. Kami membuat keputusan awal bahawa kami tidak akan membayar $55,000 kepada entiti Trump untuk menyertai proses yang dirangka untuk Trump,” pengurus kempen Haley, Betsy Ankney, berkata kepada wartawan Isnin lalu. “Nevada bukan dan tidak pernah menjadi fokus kami.”

Kempen Haley menolak sebarang kebimbangan tentang prestasinya dalam pilihan raya simbolik dan sebaliknya memberi tumpuan kepada negeri asalnya, Carolina Selatan dan pilihan raya 24 Februari.

Ralph Eastwood, pemandu lori bersara 64 tahun dari Las Vegas, menyokong Biden yang menukar pendaftarannya kepada Republikan supaya boleh mengundi Haley – terutamanya untuk menentang Trump.

“Walaupun terlihat bodoh, dia adalah anti-Trump,” kata Eastwood. “Siapakah anda benar-benar mahu menjadi presiden? Seseorang yang sebenarnya tidak mempunyai sebarang kawalan emosi yang sebenar, mempunyai naluri untuk menindas orang kerana beliau boleh beliau?”

Trump pula dijangka akan meraih semua 26 wakil Republikan Nevada dalam kongres Khamis ini. Beliau perlu mengumpul 1,215 wakil untuk secara rasmi merampas pencalonan parti tetapi boleh mencapai jumlah itu pada bulan Mac.

“Jika matlamat anda ialah untuk memenangi pencalonan Republikan untuk presiden, anda pergi ke mana wakilnya ada. Dan ia membingungkan saya bahawa Nikki Haley memilih untuk tidak menyertai,” penasihat kempen kanan Trump, Chris LaCivita, berkata dalam temubual.

Walaupun Biden menghadapi risiko kecil kalah dalam pilihan raya awal, beliau berkempen di negeri barat daya itu Ahad dan Isnin untuk memulakan penggerakan pengundi menjelang November, apabila Nevada akan menjadi negeri berpusingan penting.

Berucap di North Las Vegas Ahad lalu, Biden menggambarkan kemungkinan kedua-dua pemerintahan Trump sebagai “mimpi buruk”.

Penasihat kempen Trump juga melihat pilihan raya awal sebagai peluang untuk menguji operasi pilihan raya umum mereka.

“Ini merupakan kempen kebangsaan dan inilah yang dilakukan kempen kebangsaan,” kata LaCivita. “Kami tidak akan lupa sesiapa. Kami tidak akan mengambil apa-apa untuk dianggap.”

Kongres, yang akan diadakan pada petang Khamis, dijangka akan sangat menyokong Trump. Dengan sokongan akar umbinya yang kuat, Trump sudah mempunyai kelebihan apabila kongres diadakan berbanding pilihan raya awal. Perlumbaan ini memerlukan penganjuran penyokong di sekitar negeri dan memaksa mereka hadir secara peribadi pada waktu yang ditetapkan.

Tetapi GOP Nevada juga telah memihak skala lebih lanjut, meluluskan perubahan yang melarang sebarang super PAC, seperti jenis yang bekas calon dan Gabenor Florida Ron DeSantis bergantung kepada, membantu calon. GOP Nevada juga melarang Republikan daripada bertanding dalam pilihan raya awal, di mana mereka boleh menunjukkan sokongan di kalangan bilangan pengundi yang lebih luas, jika mereka mahu bersaing dalam kongres ditadbir parti.

Peranan awal negeri Nevada kurang diperhatikan dalam kitaran pilihan raya kerana jaraknya dari Washington dan kenamaan perlumbaan awal lain di Iowa, New Hampshire dan Carolina Selatan.

Penduduk tempatan Nevada tidak mempunyai tradisi yang sama untuk memainkan peranan penting, hanya menjadi negeri awal sejak 2008, apabila pemimpin majoriti Senat Harry Reid yang meninggal dunia, seorang broker kuasa politik yang mahir, mendapatkan negeri asalnya slot di kemuncak kalendar pilihan raya presiden.

Populasi negeri berpindah-randah banyak, dan negeri itu berkembang pesat, menarik orang yang mungkin tidak mengenali peranannya yang agak baru.

Tetapi mengabaikan semua itu, negeri ini telah terabaikan lebih lanjut tahun ini dengan presiden yang menjawat jawatan bertanding dalam perlumbaan Demokrat, bekas presiden bertanding dalam perlumbaan Republikan dan calon utamanya kebanyakannya mengabaikan negeri ini.

—Price melaporkan dari Washington dan Stern dari Reno, Nevada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.