(SeaPRwire) –   Segmen Jon Stewart termasuk sebuah sketsa yang meletakkan koresponden rancangan di tempat yang paling penting untuk wartawan luar bandar yang sedang mencari kaitan dengan orang biasa: sebuah kedai makan di Michigan. Tetapi salah seorang koresponden, Dulcé Sloan, berdiri di luar restoran untuk memberikan ulasan yang keras. “Kita memerlukan lebih daripada rancangan yang sama dengan wajah yang lebih tua tetapi familiar,” dia membantah. “Mereka sudah pernah bekerja di sini… Sekarang lelaki putih tua ini perlu kembali dan merebutnya kembali?” Kesimpulannya: “Biarkan orang lain mengendalikan rancangan ini.”

Sloan merujuk kepada dua orang lelaki, dan , yang tanpa sebelumnya untuk penggal kedua sebagai Presiden adalah tajuk episod nominal. Lawakan itu bahawa olokannya sama berlaku untuk tema sebenar episod itu: kembalinya Stewart ke meja Daily Show. Seorang master penghiburan diri, dia berpura-pura tersinggung dengan baik, dalam pertukaran yang menangkap intipati episod yang sangat panjang itu. Stewart, yang pastinya telah memahami irama rancangan sehingga dia boleh mengendalikannya dari peringkat awal tidur, beraksi dengan sempurna. Kurang konsisten adalah bahan, yang boleh terasa agak lama walaupun kelucuan yang cerdik dan pengakuan diri.

Selepas tepukan meriah dari penonton studio dan beberapa kelakar tentang pulangnya (“Mengapa saya kembali, anda mungkin bertanya kepada diri sendiri… Saya telah melakukan banyak jenayah”), Stewart melancarkan keluhan tentang pilihan terhad kita dalam pilihan raya 2024. Bermain dengan liputan minggu lepas bahawa Biden berada dalam bahaya, Stewart memimpin lawatan mengejut melalui klip Presiden yang banyak kekeliruan, termasuk sidang akhbar baru-baru ini di mana Biden yang tertekan keliru meninggalkan podium, kemudian kembali untuk memberikan jawapan yang mengejutkan dan tidak jelas kepada soalan tentang Gaza: “Saya pandang, seperti yang anda ketahui, bahawa tindak balas ke atas di Jalur Gaza—di Jalur Gaza—telah berlebihan.” Stewart memperagakan Biden yang bingung mengatur kertas sambil mengelirukan perkataan Gaza dengan garbanzo, kemudian memberikan pemerhatian yang menghancurkan: “Saya suka bagaimana Biden menggambarkan serangan berterusan Israel terhadap orang awam sama seperti ibu saya membincangkan persembahan separuh masa Super Bowl.”

Ia adalah lawakan paling berani dan berkesan malam itu, terutamanya kerana ia menangkap ketidakpedulian pentadbiran Biden terhadap penderitaan orang Palestin, tetapi juga kerana Stewart berani mengambil pendirian tentang isu yang sebenarnya boleh memisahkan penonton Daily Show liberal. Dan ia melemparkan dalam kontras yang tajam kelemahan banyak bahan tentang Biden, Trump, dan kesan usia tua (walaupun saya tidak boleh berdebat dengan kecerdasan menamakan liputan pilihan raya tahun ini “Indecision 2024: Antiques Roadshow”). Tidak banyak penonton yang mungkin tidak setuju dengan penilaian Stewart—satu yang familiar dari zamannya semasa era George W. Bush—bahawa calon Demokrat membimbangkan tetapi Republikan lebih buruk. (Dia mempunyai satu baris yang baik berikutan montaj bukan sahaja Trump, tetapi juga tiga anaknya berpura-pura bodoh di bawah sumpah: “Punca awal demensia ialah disoalsiasi.”) Ia sebenarnya pandangan biasa di kalangan pakar berita kabel pusat kiri dan kolumnis pendapat akhbar yang sama jenisnya Stewart telah terkenal mengejek.

Itu bukan bermakna ia tidak menyeronokkan melihatnya kembali di kemudi rancangan itu. Walaupun , yang tidak mengatakan apa-apa yang baik tentang kesihatan rancangan bual bicara larut malam sebagai format, saya boleh akui tiada pengganti yang hampir menandingi kecekapan atau tenaganya—tidak , tidak puluhan pelawak berbakat yang menjadi tetamu The Daily Show tahun lepas. Stewart tidak selalu pemuhat wawancara terbaik, tetapi dia telah mengekalkan kemahiran berharga yang diperoleh sepanjang tempoh asalnya, seperti yang ditunjukkannya dalam perbualan bersemangat, bermaklumat dengan tetamu pertamanya, Editor Eksekutif The Economist Zanny Minton Beddoes.

Tiada orang kecuali Stewart boleh melaksanakan pivot tanda arasnya dari humor yang lelah dengan dunia ke ulasan tulus, seperti yang dilakukannya dalam ucapan pembukaan Isnin. Berikutan bit panjang di mana dia menunjukkan bahawa Biden dan Trump hampir dua dekad lebih tua daripada Stewart, kemudian menekankan perbezaan 20 tahun boleh buat dengan memaparkan gambar masa muda dirinya di The Daily Show pada awal 2000-an (“mungkin itu kesilapan saya tidur di pengering daging”), tuan rumah menjadi serius: “Taraf pilihan raya ini tidak membuat lawan Donald Trump kurang tertakluk kepada pemeriksaan. Sebenarnya ia membuatnya lebih tertakluk kepada pemeriksaan.” Ia benar, tetapi tidak tepatnya satu pendedahan.

Apabila penonton studio meletupkan tepukan, Stewart teruskan: “Jika calon anda kalah, perkara buruk mungkin berlaku, tetapi negara tidak akan berakhir. Dan jika calon anda menang, negara tidak semestinya diselamatkan. Saya telah belajar satu perkara selama sembilan tahun ini—dan saya agak sinis pada masa terbaik dan mungkin merendahkan pada masa terburuk tentang ini: kerja membuat dunia ini menyerupai satu yang anda inginkan untuk tinggal di dalamnya adalah pekerjaan kotak makan tengah hari, hari demi hari, di mana beribu-ribu orang yang komited, tanpa nama, bijak dan berdedikasi mengetuk pintu tertutup dan mengangkat mereka yang jatuh dan bekerja keras pada isu-isu sehingga mendapatkan keputusan positif—dan bahkan kemudian perlu kekal untuk memastikan keputusan itu kekal. Jadi berita baiknya, saya tidak mengatakan anda tidak perlu risau tentang siapa yang menang pilihan raya. Saya katakan, anda perlu risau setiap hari sebelum itu dan setiap hari selepasnya, selamanya.” Kemudian, tentu sahaja, ada putaran hitam humor yang wajib. “Di sisi positif,” Stewart berkelakar, “Saya dimaklumkan bahawa pada satu ketika, matahari akan kehabisan hidrogen.”

Untuk kreditnya, ini adalah mesej tentang pilihan raya yang tidak akan anda dengar di MSNBC atau CNN atau Fox News, yang pasti akan cuba mengekalkan kita menonton sepanjang 2024 dengan liputan histeria tentang pertandingan semula Trump-Biden. Ia juga berfungsi sebagai balasan dan pengakuan kepada pengkritik yang selama ini, telah menuduh Stewart kegagalan yang sama: mempengaruhi penonton untuk menerima status quo merosakkan apabila mereka boleh keluar berarak di jalan-jalan untuk menghasilkan perubahan. Tetapi ia adalah pandangan yang agak selamat. Dan ia memerlukan banyak menyelam melalui lawakan dan pemerhatian yang pernah kita dengar untuk tiba di sana.

Stewart, secara keseluruhan, bermula dengan baik. Tetapi kesadaran diri hanya akan membawanya sejauh mana. Jika penggal keduanya di The Daily Show mahu lebih daripada sekadar lawatan menyenangkan hati dan taktik untuk menyelamatkan format yang merosot, dia perlu mencabar peminat setianya sebanyak dia membuat mereka bertepuk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.