(SeaPRwire) –   Suhu bawah beku di seluruh Amerika Syarikat meninggalkan berjuta-juta rakyat Amerika menghadapi Ahad apabila ribut arktik mengancam keadaan hampir berangin salji di Timur Laut dan beberapa inci salji di bahagian Selatan.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan memberi amaran bahawa keadaan angin yang kuat dan suhu bawah beku di Montana dan Dakotas boleh mendorong angin sejuk sehingga minus 70 darjah Fahrenheit (minus 56 Celsius).

Dianggarkan 95 juta orang berada di bawah amaran atau notis cuaca untuk angin sejuk di bawah sifar F (minus 17 Celsius), menurut perkhidmatan cuaca. Para peramal cuaca mengatakan suhu sejuk teruk dijangka akan mara sehingga ke utara Texas.

Juan Villegas memakai lapisan pakaian di bawah jaketnya yang berat Ahad apabila beliau dan kira-kira dua belas kontraktor dengan palu membersihkan salji di pusat Des Moines, Iowa, di mana salji menutupi bangku taman dan sebahagiannya menenggelamkan tiub api.

Bekerja pada suhu minus 15 darjah F (minus 26 darjah C), Villegas berkata cara terbaik untuk rasa hangat ialah “terus bergerak.”

“Jika anda kekal tidak berbuat apa-apa, itulah masa anda benar-benar rasa sejuk,” kata Villegas.

Bahkan bahagian utara Louisiana, Alabama dan Georgia mungkin melihat salji. Di Shreveport, Louisiana, Mary Trammel berada di kalangan penduduk yang menimbun air botol, makanan dan generator cadangan menjelang cuaca di bawah beku diramalkan akan membawa sehingga satu inci (2.5 sentimeter) salji dan meninggalkan jalan berlapis ais.

“Dingin di sini,” kata Tramel, yang memberitahu dia membeli roti dan bahan untuk cukup sup untuk berhari-hari. “Saya boleh dapat apa yang saya perlukan dan pastikan rumah disimpan dengan baik.”

Pegawai-pegawai memberi amaran kepada orang ramai untuk mengelakkan jalan raya di Buffalo, New York, di mana jatuhannya salji 1 hingga 2 kaki (30 hingga 60 sentimeter) diramalkan. Badai itu memaksa penangguhan perlawanan Buffalo Bills-Pittsburgh Steelers dari Ahad ke Isnin.

Pekerja dengan palu dan trak bekerja Ahad untuk membersihkan salji dari padang di Stadium Highmark Buffalo. Dalam satu tweet, bekas Twitter, Bills mendesak peminat yang bersemangat untuk membantu menunggu arahan daripada pasukan bila selamat untuk bepergian.

“Sepertinya hari yang cukup baik untuk tidak ada perlawanan bola sepak,” Kathy Hochul, gabenor New York yang berasal dari Buffalo, tweet dengan klip video keadaan putih di bandar barat New York itu.

Setidaknya satu pemain Bills berada di luar cuaca buruk Ahad menggunakan masa bebas barunya dengan baik. Tekanan hujung Ryan Van Demark berkongsi tweet menunjukkan rakan barisan Alec Anderson membantu pemandu yang berjuang dengan keadaan jalan berlapis ais.

“Orang Baik Samaritan, Alec, membantu orang,” Van Demark menerangkan dalam klip pendek yang dimuat naik Ahad pagi.

Hempasan angin setinggi 50 mph (80 kph) juga mungkin, kata Zack Taylor, ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Kolej Park, Maryland. “Mereka dijangka melihat salji lebat, tetapi juga angin ekstrem,” kata Taylor. “Itulah sebabnya mereka mengharapkan melihat keadaan hampir berangin salji pada masa-masa.”

Lapangan terbang di seluruh negara terjejas. Lebih separuh penerbangan ke dan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Buffalo Niagara dibatalkan. Skor penerbangan juga dibatalkan atau ditangguhkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Chicago O’Hare, Lapangan Terbang Antarabangsa Denver dan Lapangan Terbang Antarabangsa Seattle-Tacoma.

Para peramal cuaca juga memberi amaran Ahad bahawa letupan salji berat dan angin yang cepat boleh menyebabkan penurunan ketara dan tiba-tiba dalam penglihatan di timur Pennsylvania dan bahagian utara New Jersey dan Delaware. Perkhidmatan cuaca memberi amaran pemandu bahawa letupan sebegini boleh membawa “keadaan hampir putih sepenuhnya dan setengah inci salji dalam tempoh 10 hingga 15 minit sahaja.”

Satu lagi ribut arktik yang menumpahkan salji berat di Rocky Mountains diramalkan akan bergerak lebih jauh ke selatan, berpotensi membawa 4 hingga 6 inci (10 hingga 15 sentimeter) salji ke bahagian Arkansas, utara Mississippi dan barat Tennessee.

Gabenor Arkansas Sarah Huckabee Sanders mengisytiharkan keadaan darurat sebelum cuaca teruk untuk memberikan fleksibiliti lebih kepada trak utiliti dan trak membawa bekalan penting untuk bertindak balas.

Pegawai-pegawai di ibu negara Mississippi Jackson sedang bersedia untuk beberapa hari cuaca beku selepas letupan sejuk pada 2021 dan 2022 menyebabkan paip pecah dan tekanan air menurun di seluruh bandar 150,000 orang itu.

“Kami berasa setuju sedaya upaya kami bersedia untuk apa sahaja yang datang,” kata Ted Henifin, pengurus berkhidmat sistem air Jackson kepada . Beliau berkata 14 krew bersedia untuk bertindak balas kepada sebarang paip pecah.

Cuaca liar itu tidak hanya membawa salji dan ais. Gelombang pasang tinggi rekod yang banjir beberapa rumah di Maine dan New Hampshire pada Sabtu juga menyapu dua khemah kayu terakhir ke laut dari tempat di mana mereka berdiri di South Portland, Maine, selama lebih 130 tahun.

“Sejarah hanya dicuci pergi,” kata Michelle Erskine Ahad, sehari selepas dia merakamkan rakaman video khemah kayu terakhir bergeser ke lautan.

Lebih 150,000 rumah dan perniagaan di Oregon kehilangan bekalan elektrik Ahad berikutan salji dan ais berat, menurut poweroutage.us. Gangguan meluas yang menjejaskan puluhan ribu juga dilaporkan di Michigan, New York, Pennsylvania dan Wisconsin.

Cuaca teruk di Oregon memainkan peranan dalam tiga kematian, menurut pihak berkuasa. Kematian berkaitan cuaca dilaporkan lebih awal di California, Idaho, Illinois dan Wisconsin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.