(SeaPRwire) –   Kes-kes rogol membawa kepada 64,565 kehamilan di 14 negeri-negeri AS yang melarang kebanyakan abortus sejak keputusan Roe v. Wade dibatalkan pada Jun 2022, mengikut satu kajian rakan sebaya yang diterbitkan secara dalam talian Rabu ini dalam jurnal perubatan .

“Dalam kajian lintang potong ini, beribu-ribu gadis dan wanita di negeri-negeri yang melarang abortus mengalami kehamilan berkaitan rogol, tetapi sedikit (jika ada) mendapat abortus secara sah di negeri sendiri, menunjukkan bahawa pengecualian rogol gagal menyediakan akses yang munasabah kepada abortus bagi mangsa-mangsa,” menurut penulis kajian itu.

Penulis, yang menyatakan tiada data negeri yang boleh dipercayai mengenai kes rogol, menganalisis pelbagai sumber data untuk menganggarkan rogol yang dilaporkan dan tidak dilaporkan. Kajian itu menggunakan data rogol kebangsaan daripada, disesuaikan untuk mangsa usia subur menggunakan Statistik Jabatan Kehakiman dan untuk mereka yang mengalami rogol vagina menggunakan kajian terdahulu, dan dibahagikan untuk setiap negeri berdasarkan daripada bidang kuasa tempatan. Mereka juga merujuk mengenai kekerapan kehamilan yang disebabkan oleh rogol.

Kajian itu tidak melihat berapa banyak kehamilan itu membawa kepada kelahiran. Tetapi penyelidik menunjukkan 10 atau kurang abortus sah dilaporkan setiap bulan di setiap negeri tersebut. Penulis menyatakan dalam laporan penyelidikan mereka bahawa data “menunjukkan bahawa orang yang telah dirogol dan mengandung tidak dapat mengakses abortus sah di negeri asal mereka, walaupun di negeri-negeri dengan pengecualian rogol.”

Kajian itu melaporkan anggaran 519, 981 kes rogol yang berkaitan dengan 64,565 kehamilan di negeri-negeri yang melarang abortus selepas persepsi semasa empat hingga 18 bulan selepas larangan itu berkuat kuasa. Daripada kehamilan itu, 58,979 berlaku di negeri-negeri tanpa pengecualian untuk rogol.

Sembilan daripada 14 negeri yang dikaji mempunyai larangan keseluruhan abortus tanpa pengecualian dalam kes rogol. Di lima negeri yang tinggal iaitu Idaho, Indiana, Mississippi, West Virginia, dan North Dakota, mangsa-mangsa mesti melaporkan jenayah itu kepada polis untuk dapat mengakses perkhidmatan abortus. Menunjukkan hanya 21% mangsa berbuat demikian, kajian itu menyatakan.

Keputusan Mahkamah Agung AS 2022 Dobbs lwn Jackson Women’s Health Organization mengakhiri hak perlembagaan kepada abortus di seluruh Amerika yang dijamin oleh keputusan tanda aras Roe lwn Wade 1973.

Kajian itu ditulis oleh lima orang doktor dan seorang penyelidik kesihatan awam, yang mendedahkan konflik kepentingan mereka. Penulis utama, Dr. Samuel Dickman, ialah pengarah perubatan Planned Parenthood Montana, pembekal abortus dan kesihatan pembiakan, dan seorang . Penulis lain, Kari White, menerima anugerah daripada kumpulan penyelidikan termasuk Society for Family Planning dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.