Vice President Kamala Harris visits Planned Parenthood, St. Paul, Minn.

(SeaPRwire) –   Naib Presiden Kamala Harris akan secara terus terang menyalahkan Donald Trump atas larangan aborsi di Arizona dalam ucapan pada Jumaat, mengkritik bekas Presiden mengenai isu yang dijangka akan mendominasi pilihan raya negeri pada musim gugur nanti.

Dalam ucapannya di Tucson, Harris akan mengutuk apa yang dipandangnya sebagai serangan terhadap hak wanita dan merangka larangan aborsi di Arizona sebagai akibat langsung dasar dan retorik era Trump, mengikut petikan ucapannya yang dikeluarkan oleh kempen Biden.

Lawatan Harris ke Arizona hanya empat hari selepas mahkamah agung negeri memutuskan untuk mengembalikan larangan aborsi hampir menyeluruh berusia 160 tahun, melemparkan negeri penting ini ke hadapan pertempuran untuk hak reproduktif dalam tahun pilihan raya.

Kempen Biden telah menggunakan keputusan itu untuk meningkatkan usaha menyerang Republikan dan menyalahkan Trump, yang kerap mengambil kredit untuk melantik tiga hakim Mahkamah Agung AS yang membantu membatalkan Roe v. Wade hampir dua tahun lalu. Dalam ucapannya, Harris merancang untuk menggambarkan Trump sebagai “arkitek krisis kesihatan ini” dan menunjuk kepada komen terdahulunya mengenai wanita yang mencari aborsi harus dihukum, petikan itu mengatakan, menandakan salah satu serangan terus terangnya terhadap pendirian Trump mengenai aborsi sehingga kini.

Harris semakin lantang dalam beberapa bulan kebelakangan ini mengenai sokongan Pentadbiran Biden untuk melindungi hak reproduktif dan melawan penguraian akses kesihatan wanita di seluruh negara, menandakan bagaimana aborsi telah menjadi isu penting dalam pilihan raya presiden akan datang.

Pertarungan mengenai hak reproduktif dalam beberapa tahun kebelakangan ini menjadi salah satu isu paling berdaya dorong bagi Demokrat untuk mengundi—dan kajian menunjukkan bahawa aborsi juga boleh memotivasi pengundi Arizona pada musim gugur nanti.

“Inisiatif aborsi ini akan memancing banyak pengundi muda ke tempat mengundi,” kata Barrett Marson, seorang strategis Republikan berpangkalan di Arizona. “Kempen Biden [akan]… perlu berkata, datang untuk inisiatif aborsi, tinggal untuk kami. Mereka perlu pastikan pengundi tidak hanya mengundi mengenai aborsi lalu pulang.”

Seorang pegawai kempen berkata kempen Biden merancang untuk meningkatkan mesej mengenai aborsinya di Arizona sebelum pilihan raya, melancarkan pelaburan tujuh angka sebelum lawatan Harris yang merangkumi inisiatif pengiklanan bertujuan memperkukuh sokongan terhadap hak reproduktif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.