(SeaPRwire) –   Pada akhir Januari, Tucker Carlson melawat Kanada, bertemu dengan politikus dan pemberita Kanada yang berpengaruh. Berucap dalam acara yang dihoskan oleh Perdana Menteri Alberta Danielle Smith, dia meledek Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau di hadapan ribuan penonton Kanada. Tetapi mengapa seorang tokoh media yang dikenal kerap menggoda sayap kanan di Amerika Syarikat melawat Kanada untuk memberi komen tentang politiknya? Dan mengapa dia mempunyai sokongan yang kuat di sana?

Kanada dan Amerika Syarikat mempunyai bentuk kerajaan yang berbeza tetapi hubungan politik yang rapat. Tetapi selama dekad, pemberita Amerika Syarikat telah berjuang untuk menganalisis perbezaan ideologi, misalnya, antara Liberal Kanada dan Konservatif, kerana mereka tidak sepadan dengan perbezaan ideologi antara Demokrat dan Republikan Amerika Syarikat.

Sejak tahun 1980-an, sayap kanan di Amerika Syarikat dan Kanada telah bekerja untuk memperkukuhkan hubungan mereka. Lebih baru-baru ini, kumpulan sayap kanan di kedua-dua negara telah mencari dasar ideologi bersama yang membantu memuliakan pemimpin dan penyokong sayap kanan di kedua-negara.

Pada pertengahan abad ke-20, pemimpin politik Kanada bekerja untuk mencipta identiti kebangsaan yang bebas dari Britain dan Amerika Syarikat. Konservatisme Kanada telah lama mendefinisikan dirinya dalam penentangan terhadap Amerika Syarikat dan imperialismenya, sementara Parti Liberal telah menggalakkan integrasi ekonomi dan kerjasama antara kedua-dua negara.

Ini berubah apabila pergerakan nasionalisme di Kanada Inggeris pada tahun 1960-an berpecah dari tradisi ini, dan pemimpin Liberal juga bekerja untuk merangka identiti dalam penentangan terhadap jiran selatannya. Mereka mengkritik imperialisme dan rasisme di Amerika Syarikat yang mereka dakwa tidak wujud di Kanada dan menggalakkan penjauhan ekonomi antara kedua-dua negara.

Ketika Kanada sedang membentuk rasa identiti kebangsaan baharu, orang Amerika menjadi lebih berminat dalam politik dalaman Kanada. Pierre Trudeau Liberal telah dipilih sebagai Perdana Menteri Kanada pada bulan April 1968 dan menjadi pemimpin pertama negara itu untuk mencapai status “selebriti” di luar negara.

Tetapi Trudeau menggalakkan penjauhan Kanada dari Amerika Syarikat, tidak hanya dalam ideologi, tetapi juga dalam ikatan ekonomi. Manakala Amerika Syarikat mempunyai sekatan terhadap Cuba berikutan Revolusi Cuba, misalnya, Trudeau memperkukuhkan hubungan antara negara dan Kanada, mengisytiharkan “Kita tidak akan mengikut Amerika Syarikat dalam semua hal”.

Namun bukan dasar sosialnya yang progresif, rakan kongsi ekonominya, atau rakan romantisnya (dia pernah berkencan dengan Barbra Streisand, 23 tahun lebih muda daripadanya) yang mendapat perhatian terbanyak Amerika Syarikat. Pada bulan Oktober 1970, Trudeau menjadi tajuk berita di seluruh dunia selepas dia memberi kerajaan persekutuan kuasa untuk menggantung kebebasan awam di bawah Akta Langkah-Langkah Perang buat kali pertama dalam masa damai. Di bawah Akta ini, Trudeau mengisytiharkan keadaan “keganasan yang dijangka” di Quebec selepas Ahli-ahli Front Pembebasan Quebec (FLQ) menculik timbalan perdana menteri Quebec dan diplomat British, dan selepas ratusan letupan bom dan perampasan di seluruh wilayah itu yang meninggalkan enam orang mati.

Media utama Amerika Syarikat melaporkan krisis itu. Pada bulan Disember 1970, New York Times menerbitkan temu bual bermuka surat berbilang dengan Trudeau, cuba memahami bagaimana seorang pemimpin sosial progresif seperti Trudeau boleh mengambil tindakan sedemikian. Seperti subjudul untuk temu bual itu bertanya, “Adakah Perdana Menteri Kanada yang terkenal tenang itu bertindak balas berlebihan terhadap ancaman puak kecil terrorist Quebec yang amat kecil?” Media Amerika Syarikat berjuang untuk meredakan imej Trudeau sebagai pemimpin liberal progresif dengan tindakannya di bawah Akta Langkah-Langkah Perang.

Ketika mereka di sebelah kiri Amerika Syarikat dan Kanada berjuang untuk mencari dasar bersama, tahun 1980-an menyaksikan hubungan yang lebih rapat antara sayap kanan Kanada dan Amerika Syarikat. Apabila pengundi Kanada memilih konservatif ke dalam kuasa di Parlimen pada tahun 1979, ia mengakibatkan kekalahan pertama Parti Liberal selama 16 tahun. Walaupun Trudeau berkhidmat sebagai Perdana Menteri untuk penggal lain selepas ini, pilihan raya 1984 yang menyaksikan Brian Mulroney memenangi kuasa mengakibatkan konservatif Kanada mengambil dasar yang lebih kanan, semakin rapat dengan ideologi sayap kanan di Amerika Syarikat.

Dalam strategi terbalik dekad lalu, Mulroney bertujuan untuk . Hanya beberapa bulan sebelum pilihan raya persekutuan Kanada 1984, , mengadakan sidang akhbar bersama walaupun Liberal masih menjadi parti yang berkuasa di Kanada pada masa itu. Seperti yang diharapkan Mulroney, orang Amerika memberi perhatian kepada politik Kanada, dan dia berjaya membentuk hubungan yang lebih rapat dengan Amerika Syarikat. Mulroney bekerja rapat dengan pengganti Reagan, Presiden George H. W. Bush, bahkan memberi .

Tetapi sementara kerajaan Mulroney bekerja rapat dengan Republikan Amerika Syarikat, mereka masih kekal jauh dalam banyak isu ideologi. Mulroney, misalnya, menerima kritikan daripada Reagan kerana mengenakan sekatan . Tetapi pada tahun 1990-an dan awal 2000-an, konservatif di Kanada—dan khususnya pemimpin konservatif di Alberta—mendorong Parti Konservatif Progresif lebih kanan. Pada tahun 2003 ia bergabung dengan parti konservatif lain, mencipta apa yang kini dikenali sebagai Parti Konservatif Kanada.

Ketika politikus sayap kanan di Amerika Syarikat dan Kanada bekerja untuk memperkukuhkan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara, aktivis dan organisasi sayap kanan juga telah memperkukuh hubungan lintas sempadan. Ben Klassen, misalnya, dibesarkan di Kanada, tetapi mengasaskan Gereja Penciptaan—gereja supremasi putih—. Gavin McInnes, pengasas Proud Boys, .

Kini, ketika sayap kanan Kanada telah memperoleh lebih kuasa domestik, hubungan ini semakin diperkukuh. Pada tahun 2022, konvoi lori menguasai pusat bandar ibu negara Kanada, Ottawa, untuk memprotes mandat vaksin bagi pemandu lori menyeberangi sempadan Kanada-Amerika Syarikat. Konvoi lori itu sendiri nampaknya menunjukkan bagaimana ideologi sayap kanan Amerika Syarikat dan Kanada telah berpadu.

Ia juga memperkukuh hubungan kewangan antara konservatif sayap kanan di kedua-dua negara. Ramai yang menyumbang kepada konvoi lori melalui laman web derma berkelompok . Apabila GoFundMe menanggalkan laman derma konvoi, Republikan Amerika Syarikat seperti Ron DeSantis dan Jeff Landry memprotes tindakan itu, . Dalam sampel tempoh 12 jam, di mana derma meningkat kepada lebih separuh juta dolar, .

Dengan cara ini dan lain-lain, sayap kanan di Amerika Syarikat sedang membantu memperkasakan sayap kanan di Kanada. Jurang ideologi antara Liberal dan Konservatif di Kanada semakin melebar kerana pengaruh sayap kanan semakin kuat dalam Parti Konservatif. Semuanya ini, walaupun terdapat perbezaan ketara (seperti kedudukan mereka tentang abortus dan kawalan senjata api), Parti Konservatif dan Republikan Amerika Syarikat semakin rapat, pergerakan yang disokong oleh sayap kanan di kedua-dua belah sempadan.

Seminggu selepas lawatan Tucker Carlson, Perdana Menteri Smith kerajaan Konservatif Alberta melarang rawatan penentuan jantina untuk kanak-kanak di bawah umur 15 tahun di wilayah itu. Perdana Menteri Trudeau menyatakan bahawa “dasar anti-LGBT paling di mana-mana negara” telah diluluskan seminggu selepas lawatan Carlson ke wilayah itu, mengutuk keputusan Perdana Menteri Smith. Sebenarnya, Parti Liberal kerap membandingkan Parti Konservatif dengan Republikan, bahkan mendakwa Konservatif adalah .

Amerika Syarikat dan Kanada berkongsi sempadan antarabangsa terpanjang di dunia. Sejarah dan masa depan mereka saling berkaitan, dan kerajaan mereka telah bekerja untuk mempunyai hubungan diplomatik yang rapat. Tetapi ketika pengundi di kedua-dua negara bersiap untuk pergi ke pilihan raya dalam beberapa tahun akan datang, mereka akan berbuat baik untuk memberi tumpuan kepada isu domestik, daripada menggunakan politik negara lain sebagai cara untuk memperkasakan politik mereka sendiri— dan berwaspada terhadap mereka yang cuba berbuat demikian.

Tess Megginson ialah calon kedoktoran dalam sejarah di University of North Carolina at Chapel Hill.

Dibuat oleh Sejarah mengambil pembaca di luar tajuk berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. . Pendapat yang dinyatakan tidak semestinya mencerminkan pandangan penyunting TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

CANADA-PROTEST-DEMONSTRATION