FINLAND-SHOOTING-SCHOOL

(SeaPRwire) –   Seorang kanak-kanak berusia 12 tahun telah meninggal dunia dan dua orang lagi cedera parah selepas seorang suspek berusia sama membuka api ke atas rakan sekelasnya di sebuah sekolah di Finland pada hari Selasa.

Penembakan itu berlaku di dalam sebuah bilik darjah di sekolah Viertola di Vantaa, bandar keempat terbesar Finland, terletak di utara ibu negara Helsinki. Pegawai polis dipanggil ke kejadian itu selepas pukul 9 pagi tempatan.

Kanak-kanak cedera dibawa ke hospital, . Butiran lanjut mengenai kecederaan mereka tidak didedahkan secara awam.

Sekolah itu terletak di dua tapak di Liljatie dan Jokiranta, dengan insiden berlaku di kampus Jokiranta. Sekolah itu menampung 90 staf dan 800 pelajar dari darjah pertama hingga kesembilan, berusia dari tujuh hingga 16 tahun, mengikut . Kanak-kanak telah kembali ke kelas pada hari Selasa berikutan cuti panjang Easter.

Polis berkata suspek melarikan diri dari lokasi selepas penembakan, tetapi kemudian ditahan “dengan aman” di kawasan Helsinki bernama Siltakylantie, berjalan kaki selama 50 minit dari kampus. Pegawai juga berkata mereka telah mengeluarkan senjata api dari suspek.

“Bahaya segera telah berakhir,” ketua sekolah Sari Laasila berkata, tetapi pihak berkuasa telah menggesa penduduk tempatan untuk kekal di dalam. Vantaa—bandar keempat terbesar Finland—adalah rumah kepada kira-kira

“Hari ini bermula dengan cara menakutkan. Telah berlaku insiden tembakan di sekolah Viertola di Vantaa. Saya hanya boleh membayangkan kesakitan dan kebimbangan yang banyak keluarga sedang alami pada masa ini. Suspek yang disyaki telah ditangkap,” menteri dalam negeri Finland Mari Rantanen menulis di platform media sosial X.

Sejarah Finland mengenai penembakan sekolah membunuh telah membawa negara itu untuk memperbaiki undang-undang senjata api pada tahun 2010.

Pada tahun 2007, seorang remaja bernama Pekka-Eric Auvinen melakukan penembakan di sekolah menengah Jokela, membunuh enam pelajar, seorang jururawat, dan pengetua, sebelum membunuh dirinya dengan pistol tangan.

Dalam serangan serupa pada tahun 2008, pelajar Matti Saari, menembak sembilan pelajar dan seorang staf di sebuah sekolah vokasional di Kauhajoki, di barat laut Finland. Saari juga mengarahkan senjata api kepada dirinya.

Sebagai tindak balas, negara Nordik menaikkan had umur pemohon pembelian senjata api dari 18 ke 20 tahun, dan memperkenalkan ujian kecekapan. Terdapat 1.5 juta senjata api beredar dan kira-kira 430,000 pemegang lesen di Finland, dan permit dikeluarkan oleh jabatan polis tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.