BRITAIN-LGBTQ-DEATH-FUNERAL-GHEY

(SeaPRwire) –   Kanak-kanak di England tidak akan lagi menerima preskripsi penghalang puberti, Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) England mengesahkan bahawa ubat itu hanya akan diberikan kepada belia yang mengambil bahagian dalam kajian klinikal.

Penghalang puberti menghalang permulaan puberti dengan menghalang badan daripada menghasilkan hormon seks seperti testosteron dan estrogen. Penindas hormon tidak akan mengundurkan sebarang perubahan yang telah berlaku, tetapi boleh menghalang perubahan fizikal seperti perkembangan payudara dan tumbuhnya rambut muka.

“Kami telah menyimpulkan bahawa tidak cukup bukti untuk menyokong keselamatan atau keberkesanan klinikal [penghalang puberti] untuk membuat rawatan itu tersedia secara rutin pada masa ini,” dokumen dasar NHS England yang dikeluarkan pada Selasa membaca. Keputusan itu datang selepas perundingan awam mengenai topik itu, dasar sementara, dan kajian bebas terhadap perkhidmatan identiti jantina untuk kanak-kanak di bawah umur, NHS England berkata.

Dari 2021-2022, lebih daripada 5,000 orang belia dirujuk kepada Perkhidmatan Pembangunan Identiti Jantina, klinik kesihatan kebangsaan di UK, berbanding kurang daripada 250 dalam tempoh sepuluh tahun lalu. Klinik itu akan ditutup pada akhir Mac.

Dr. Hilary Cass, pakar kanak-kanak berpengalaman dan bekas Presiden Kolej Diraja Pakar Kanak-kanak dan Kesihatan Kanak-kanak, memimpin kajian bebas dan berkata bahawa tidak ada bukti jangka panjang yang cukup tentang apa yang berlaku kepada belia yang diberi penghalang puberti.

Berbeza dengan persatuan perubatan utama di Amerika Syarikat yang telah meluluskan penghalang puberti sebagai rawatan yang diterima secara perubatan untuk belia transgender dan bukan binari.

Langkah itu telah dikritik secara meluas oleh kumpulan LGBTQ+. Mermaids, sebuah pertubuhan yang menyokong kanak-kanak berbeza jantina dan keluarga mereka, menyebut keputusan itu “sangat mengecewakan, dan pembatasan lanjut sokongan yang ditawarkan kepada kanak-kanak trans dan orang muda melalui NHS.”

“Kami sentiasa jelas bahawa keselamatan dan kebajikan kanak-kanak adalah utama, jadi kami menyambut keputusan penting ini oleh NHS,” kata Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan dan Perkhidmatan Sosial Maria Caulfield. “Menghentikan preskripsi rutin penghalang puberti akan membantu memastikan bahawa rawatan berdasarkan bukti, pendapat klinikal pakar dan yang terbaik bagi kanak-kanak.”

Mantan Perdana Menteri Liz Truss kini mengadvokasi kelulusan satu rang undang-undang yang ditulisnya untuk melarang penggunaan penghalang puberti di klinik swasta dan NHS.

Kritikan keputusan

“Semua belia trans berhak mendapat akses kepada penjagaan kesihatan berkualiti tinggi dan tepat masa,” kata seorang jurucakap dari organisasi penyokong UK, Stonewall. “Untuk sesetengah, satu bahagian penting penjagaan ini datang dalam bentuk penghalang puberti, rawatan boleh ulang kaji yang menangguhkan permulaan puberti, diresapi oleh pakar endokrinologi, memberi masa tambahan kepada belia itu untuk menilai langkah seterusnya.”

Walaupun keputusan terbaru NHS England menyatakan kekurangan kajian mengenai kesan jangka panjang penghalang puberti, rawatan itu telah menjadi amalan perubatan yang diterima sejak akhir 1980-an.

Satu kajian 2020 dalam jurnal Pediatrics, jurnal rasmi Akademi Perubatan Amerika Syarikat mendapati bahawa penindasan puberti semasa remaja berkaitan dengan pengurangan peluang ideasi membunuh diri sepanjang hayat di kalangan orang transgender.

“Penyelidikan secara konsisten menghubungkan penjagaan perubatan pengesahan jantina (termasuk penindasan puberti) untuk gangguan identiti jantina remaja dengan hasil kesihatan mental yang lebih baik,” kata Jack Turban, pengarah Program Psikiatri Jantina di Universiti California San Francisco dan penulis buku akan datang Free to Be: Understanding Kids & Gender Identity. “Persatuan Perubatan Amerika Syarikat, dan Akademi Perubatan Amerika, menentang larangan terhadap rawatan ini. Ia menyedihkan untuk melihat penjagaan perubatan ini, yang banyak remaja mendapat manfaat secara dramatik, dipolitikkan dengan begitu buruk.”

Akademi Perubatan Amerika Syarikat sebelum ini telah menandatangani untuk menyokong akses kepada penjagaan kesihatan untuk belia bukan binari dan transgender, bahkan menyertai ACLU dalam siri cabaran undang-undang terhadap undang-undang anti-transgender yang diluluskan di AS.

Bagaimana ini akan memberi kesan kepada belia transgender?

Kurang daripada 100 belia sedang menerima penghalang puberti melalui NHS. Agensi kesihatan itu berkata mereka yang menerima rawatan akan dapat terus menerus di Leeds dan Hospital Universiti Kolej London.

Kanak-kanak yang sedang mencari rawatan akan menerima bantuan daripada pakar dalam neurokepelbagaian, pediatrik, dan kesihatan mental, NHS England menambah.

NHS England berkata ia mahu melakukan kajian mengenai penggunaan penghalang puberti menjelang Disember 2024. Terdapat kira-kira 262,000 orang di England dan Wales yang mengenal pasti dengan jantina yang berbeza daripada jantina yang ditetapkan pada kelahiran mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.