Yondr pouch

(SeaPRwire) –   Apabila pelajar di Sekolah Tinggi Eastlake di Colorado Springs, Colo., kembali ke bangunan sekolah pada Januari 2021 selepas penguncian COVID-19, pengetua Cassandra Berry mendapati bahawa mereka terlalu terikat dengan telefon bimbit mereka berbanding sebelum ini. Pelajar menghantar mesej sepanjang kelas, mengabaikan guru-guru. Pertengkaran meletus, dipicu oleh mesej jahat yang dihantar melalui DM dan diletakkan di media sosial.

“Kami mengalami beberapa pertengkaran, dan sayangnya salah satunya telah dirakam oleh pelajar di dalam bilik darjah dan dimuat naik ke media sosial,” kata Berry. “Kami mahu memastikan untuk menghentikan perkara itu.”

Selepas memikirkan pelbagai penyelesaian, Berry menandatangani kontrak tahun ini dengan Yondr, syarikat ed-teknologi yang menjual pouch terkunci untuk telefon bimbit. Berry mengetahui tentang mereka apabila beliau pergi ke persembahan komedi Dave Chappelle yang memerlukan penonton menyimpan telefon bimbit mereka semasa persembahan. Beliau suka pengalaman itu dan berfikir ia boleh berkesan untuk pelajarnya juga.

Sekarang Sekolah Tinggi Eastlake adalah salah satu daripada sekolah di seluruh dunia yang telah beralih kepada Yondr untuk memerangi ketagihan telefon dan gangguan. Yondr yang ditubuhkan pada tahun 2014 telah berkembang pesat sejak wabak dan kini melayani lebih daripada 1 juta pelajar di 21 negara. Syarikat itu telah mencatat peningkatan jualan daripada kontrak kerajaan sejak 2021, daripada $174,000 kepada $2.13 juta, mengikut , perkhidmatan data.

Beberapa guru bersumpah dengan Yondr, mengatakan ia telah mengubah drastik bilik darjah mereka untuk membenarkan pelajar benar-benar memberi fokus kepada pembelajaran. Tetapi kebanyakan pelajar telah mengecamnya sebagai invasif dan paternalistik, dan beberapa ibu bapa mendakwa bahawa telefon adalah alat keselamatan, terutamanya mengingat kebanjiran tembakan di sekolah. Beberapa pakar juga bimbang bahawa wang yang dibelanjakan untuk Yondr boleh digunakan dengan lebih baik untuk sumber lain.

“Saya akan mempersoalkan jika anda meletakkannya di sekolah yang dikatakan kurang sumber akademik,” kata Tanji Reed Marshall, CEO dan perunding utama Liaison Educational Partners. ‘Jadi anda tidak mahu menyokong akademik saya, tetapi anda mahu meletakkan wang saya untuk membeli alat untuk mengekalkan saya daripada telefon saya?'”


Perdebatan sama ada telefon boleh dibawa ke sekolah telah berlangsung lebih daripada satu dekad. Satu kajian pada tahun 2015 mendapati selepas larangan telefon dilaksanakan. Penggunaan telefon hanya meningkat sejak itu: Satu kajian tahun lalu mendapati bahawa sepertiga remaja berada di media sosial “hampir sentiasa.”

Kebanyakan ibu bapa menyokong had telefon di sekolah, satu kajian mendapati, dan kebanyakan sekolah sudah mempunyai peraturan yang ketat. Tetapi kajian yang sama mendapati bahawa ibu bapa kebanyakannya meragui untuk mengambil telefon daripada kanak-kanak sepenuhnya. Dan ramai pelajar telah cuba untuk melawan langkah-langkah yang lebih ketat ini. Sekurang-kurangnya petisyen meminta sekolah berhenti menggunakan Yondr telah dicipta di Change.org. “Ia tidak praktikal dan membazir wang,” membaca petisyen yang dimulakan pada Januari 2023, yang telah mengumpul lebih daripada 600 tandatangan.

Walaupun begitu, beberapa daerah sekolah AS, termasuk di dan , telah mewajibkannya untuk pelajar sekolah menengah dan tinggi, dan usaha perundangan mungkin akan datang juga: Kedua-dua Senator Republikan dan Demokrat telah menyenaraikan mengurangkan penggunaan telefon di sekolah sebagai keutamaan tahun kongres ini. Senator Republikan Arkansas Tom Cotton , “Guru membenci telefon seperti syaitan membenci air suci.”

Wakil Yondr menangani kebimbangan pelajar dalam satu emel, menulis, “Sentiasa ada pelajar yang cuba melanggar sempadan, tetapi dalam pengalaman kami, kami melihat 90/95% pematuhan dalam kebanyakan sekolah kami, hampir secara tiba-tiba….Yondr bukan hukuman, kami tahu bahawa apabila pelajar diberi peluang untuk mengalami persekitaran sekolah tanpa telefon, mereka akan merasakan manfaatnya dan boleh sepenuhnya memahami mengapa ia adalah idea yang baik untuk mengambil cuti yang kerap daripada telefon/media sosial mereka.” Wakil itu menambah bahawa jangkaan syarikat untuk tahun akademik berikutnya adalah “pertumbuhan yang signifikan”.


Pada awal setiap hari di Sekolah Tinggi Eastlake, pelajar mematikan telefon bimbit mereka dan meletakkannya dalam pouch Yondr individu. Mereka menyimpan telefon bimbit yang terlindung itu bersama-sama dan kemudian melonggarkannya dengan mengetuknya pada peranti magnetik pada akhir setiap hari apabila mereka meninggalkan sekolah. Selepas lebih daripada sebulan penggunaan Yondr, Berry berkata eksperimen itu membantu pelajar memberi fokus. “Kami mempunyai seorang gadis yang separuh masanya dia terlibat dan separuh masanya tidak. Selepas kami mula melaksanakan Yondr, satu hari dia memberitahu guru, ‘Baiklah, saya perlu melakukan kerja kelas, kerana saya tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dilakukan,'” kata Berry.

Berry berkata bilangan pertengkaran antara pelajar telah berkurangan, kerana mereka tidak perlu risau tentang apa yang dikatakan orang lain tentang mereka atau apa yang difikirkan orang lain, kerana mereka tidak melihatnya sepanjang hari. “Mereka semua bekerja pada kerja mereka,” kata Berry.

Yondr biasanya berharga antara RM100 hingga RM120 setiap pelajar. Berry berkata bahawa Sekolah Tinggi Eastlake menggunakan dana Tajuk IV untuk membayar kira-kira RM9,600 untuk 80 pouch. Beliau mengakui saiz kecil Eastlake – kurang daripada 100 kanak-kanak – membolehkan mereka mengekalkan kos rendah.

Satu guru sekolah awam di New South Wales, Australia, yang dihubungi oleh TIME melalui pesanan terus Reddit, juga sangat gembira dengan Yondr sejak daerah sekolah mereka melaksanakannya dua tahun lalu. “Kami tahu bahawa beberapa pelajar tidak menggunakannya dengan betul dan masih mempunyai akses kepada telefon mereka, tetapi mereka jarang dikeluarkan dan digunakan dalam kelas atau semasa rehat, yang merupakan masalah besar sebelum ini,” tulis guru itu. “Saya tidak berasa paranoid tentang pelajar saya merakam atau mengambil gambar saya semasa kelas lalu memuat naiknya di media sosial dan membuat komen buruk tentang saya. Kami juga telah menyedari bahawa pelajar kami jauh lebih aktif dan sosial semasa rehat mereka.” (Guru itu, yang mengajar pelajar berusia 12 hingga 18 tahun, meminta TIME tidak menggunakan namanya kerana beliau tidak dibenarkan berbual tentang dasar sekolah.)

Tetapi pelaksanaan Yondr jauh daripada sempurna. Marshall berkonsultasi untuk sebuah sekolah awam besar di Massachusetts yang cuba memperkenalkannya pada musim gugur lalu. Untuk sementara, usaha itu berjaya: “Pentadbiran mendapati bahawa bangunan itu tidak mempunyai terlalu banyak tenaga tinggi, kerana drama akhir minggu mereka tidak datang ke sekolah dengan semua teks,” kata Marshall.

Dalam masa beberapa minggu, bagaimanapun, pelajar mula melawan program itu, yang mereka anggap sebagai mekanisme kawalan – terutamanya kerana dua buah sekolah yang berkongsi bangunan yang sama tidak memerlukan pouch. “Pelajar merasa ditindas. Mereka tidak merasa sebahagian daripada proses dan merasakan ini ditujukan kepada kanak-kanak hitam dan perkampungan di sekolah yang kurang sumber,” katanya.

Dan sekali pelajar mula memberontak, mereka mencari cara untuk mendapatkan akses kepada telefon mereka walaupun dengan pouch. “Pelajar sangat cekap dalam menyesuaikan diri dengan persekitaran baru ini,” kata Marshall. “Mereka mencari cara untuk menyimpan telefon dan berpura-pura mempunyai Yondr. Mereka mencari cara untuk memecah masuk ke Yondr; mereka mencari cara untuk mengabaikannya sepenuhnya.” Dalam tempoh 60 hari, Marshall berkata guru-guru di sekolah itu berhenti menguatkuasakan penggunaan Yondr.

Begitu juga, Regina Galinski, ibu bapa bandar raya New York, berkata penggunaan Yondr di sekolah anaknya agak tidak berkesan. “Ia agak tidak berguna, kerana kanak-kanak mempunyai akses ke Chromebook dan hanya berbual melalui itu,” tulisnya melalui Facebook Messenger. “Ia membantu di darjah rendah apabila kanak-kanak mengikut peraturan, tetapi apabila mereka menjadi lebih tua, ia tidak berguna. Jika anda mengetuk pouch dengan kuat, ia akan terbuka.”

“Pouch itu sangat tahan lama,” kata wakil Yondr, “dan sekolah diberikan panduan dan proses di mana mereka boleh memastikan pelajar mematuhi.”

Menambah baik sekolah melalui teknologi dan penyelesaian baru yang lain telah membuktikan cabaran. Satu kajian Februari mendapati inisiatif Jabatan Pendidikan AS bernilai $1.4 bilion untuk membangunkan dan menguji idea-idea baru di bilik darjah dan mendapati hanya suku daripada inovasi itu memberikan manfaat positif kepada pelajar dan tiada kerosakan.

Marshall berkata beliau tidak menentang Yondr tetapi percaya ia perlu dilaksanakan dengan cara yang teliti, dan dengan sokongan semua pihak yang terlibat: pelajar, ibu bapa dan guru. “Yondr tidak baik atau buruk,” kata Marshall. “Ia baik atau buruk bergantung kepada sistem dan syarat di mana ia bertujuan beroperasi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.