(SeaPRwire) –   SANTIAGO, Chile — Bomba bomba bergelut Ahad ini dengan kebakaran hutan besar-besaran yang tercetus di tengah Chile dua hari sebelumnya, tatkala para pegawai rasmi melanjutkan perintah berkurung di bandar-bandar yang paling terjejas dengan kebakaran itu dan melaporkan sekurang-kurangnya 64 orang terbunuh.

Kebakaran itu telah marak dengan intensiti yang paling tinggi di sekeliling bandar Viña del Mar, di mana taman botani terkenal yang diasaskan pada tahun 1931 musnah dilalap api pada hari Ahad. Sekurang-kurangnya 1,600 orang kehilangan tempat tinggal.

Beberapa kejiranan di pinggir timur Viña del Mar telah dijilat api dan asap, memerangkap segelintir orang dalam rumah mereka. Para pegawai rasmi berkata 200 orang telah dilaporkan hilang di Viña del Mar dan kawasan sekelilingnya. Bandar dengan 300,000 penduduk itu merupakan sebuah pusat peranginan pantai yang popular dan juga menganjurkan festival muzik terkenal semasa musim panas di hemisfera selatan.

Rodrigo Mundaca, gabenor wilayah Valparaiso, mengatakan pada hari Ahad bahawa beliau percaya beberapa kebakaran itu berkemungkinan dilakukan dengan sengaja, yang meniru sebuah teori yang juga telah disebutkan pada hari Sabtu oleh Presiden Gabriel Boric.

“Kebakaran-kebakaran ini bermula di empat titik yang terbakar secara serentak,” kata Mundaca. “Sebagai pihak berkuasa, kami terpaksa menjalankan tugas dengan gigih untuk mencari pesalahnya.”

Kebakaran-kebakaran di sekitar Viña del Mar bermula di kawasan berhutan yang bergunung-ganang yang sukar dicapai. Namun demikian, kebakaran-kebakaran ini telah merebak ke kawasan kejiranan yang padat di pinggir bandar itu meskipun usaha pihak berkuasa Chile untuk memperlahankan marakan api itu.

Pada hari Sabtu Presiden Gabriel Boric mengatakan bahawa suhu yang luar biasa tinggi, kelembapan yang rendah dan kelajuan angin yang tinggi menyukarkan untuk mengawal kebakaran hutan di tengah Chile, yang telah membakar 8,000 hektar kawasan hutan dan perbandaran.

Pihak berkuasa meminta orang ramai di kawasan-kawasan yang terjejas dengan kebakaran untuk mengosongkan rumah mereka secepat mungkin, sementara mereka yang jauh dari kebakaran dinasihatkan untuk tinggal di rumah bagi memudahkan pergerakan kereta bomba dan ambulans.

Perintah berkurung telah diisytiharkan di Viña del Mar, dan bandar-bandar berhampiran Quilpé dan Villa Alemana sebagai sebahagian daripada usaha untuk mencegah penjarahan.

Kebakaran tersebut tercetus semasa minggu suhu tinggi yang direkodkan di tengah Chile. Sepanjang dua bulan yang lalu, corak cuaca El Niño menyebabkan kemarau dan suhu tinggi di Amerika Selatan barat yang juga telah meningkatkan risiko kebakaran hutan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.