(SeaPRwire) –   Jasper tidak pernah mempertimbangkan bahawa dia mungkin hamil. Walaupun sakit perut, keletihan, kemungkinan itu tidak pernah terlintas dalam fikirannya. Dia kira-kira enam bulan ke dalam hormon terapi penggantian, satu bentuk rawatan penyembuhan jantina.

Ia mengambil masa yang lama untuk mendapatkan bapanya dan ibu tirinya bersetuju—walaupun berusia 18 tahun ketika itu, Jasper tinggal bersama dan bergantung kepada mereka untuk sokongan. Tetapi memandang ke belakang cermin, dia tahu rawatan itu adalah salah satu perkara terbaik yang pernah dilakukannya untuk dirinya sendiri. Merasakan bulu halus tumbuh di wajahnya, mendengar suaranya menjadi lebih berat, menyedari bagaimana garis rahangnya berubah dan alisnya menjadi lebih gelap—ia adalah kali pertama dalam hidupnya Jasper benar-benar merasa di rumah dalam tubuhnya. Rawatan itu membuatnya kelihatan dan berasa seperti dirinya sendiri; ia juga bermakna dia hampir tidak berbulan. Itu tidak menjadi masalah besar, walaupun. Sejak puberti, dia tidak pernah mempunyai kitaran bulanan yang teratur. Ketiadaannya bahkan tidak didaftarkan.

Pada Jun 2022, Jasper menghidap COVID-19 semasa mengembara bersama keluarga kekasihnya, dan antara gejala virus dan kesakitan belakang baru, ia menjadi, melalui tiada kesalahan tuan rumah, salah satu cuti paling tidak menyenangkan yang pernah diambilnya. Apabila kembali ke Orlando, Jasper terus menunggu kesakitan itu menjadi lebih baik. Apabila ia berterusan selama sebulan kemudian, dia melawat doktor yang masih tidak dapat menentukan apa yang salah. Tiada orang fikir untuk memeriksa kehamilan.

Kemudian mualnya bermula, diikuti oleh sakit perut baru yang misterius. Selepas menanggung sebulan tambahan ketidakselesaan, dia menetapkan temu janji doktor lagi. Mungkin, kata mereka, dia mempunyai ; mungkin artritis reumatoid, yang berlaku dalam keluarganya. Tetapi sakit perut itu merupakan misteri. Mereka mengarahkannya untuk ultrabunyi. Pada Ogos, Jasper menetapkan temu janji itu, memilih hari Sabtu supaya dia tidak perlu ambil cuti kerja.

Dia berbaring di meja apabila pakar itu memberitahu berita. “Baiklah,” katanya. “Tentu sahaja anda tahu bahawa anda hamil kan?”

Jasper duduk. “Anda bercanda.”

Tanda-tanda yang dikenal pasti telah dia berjuang untuk letakkan sebenarnya sesuatu yang begitu mudah. Namun, Jasper tidak dapat percaya.

Dia menunjukkan skrin kepadanya. “Saya terkejut tiada seorangpun memberitahu anda,” katanya, “kerana anda begitu jauh.”

Daripada bacaan pakar ultrabunyi, kelihatan seolah-olah Jasper kira-kira 12 minggu hamil, sudah melalui trimester pertamanya. Dia pernah mendengar tentang baru-baru ini dibatalkan tetapi belum lagi mengetahui apa yang ia bermakna di negerinya—bahawa bermula Julai 2022, walaupun di akan masih sah, negeri itu akan mula menguatkuasakan undang-undang yang melarang prosedur untuk sesiapa melepasi 15 minggu kehamilan. Apabila jururawat memberitahunya, ia tenggelam bagaimana sedikit masa yang ada.

Jika Jasper mahu , dia mempunyai tiga minggu untuk membuat keputusan, mengumpul wang, dan menetapkan tidak satu tetapi dua temu janji. Pada musim bunga itu, mahkamah negeri telah mengekalkan undang-undang yang memerlukan sesiapa yang mahu , perlu membuat dua lawatan ke klinik, pertama untuk nasihat dan kedua—sekurang-kurangnya 24 jam kemudian—untuk prosedur itu sendiri. Dia tidak tahu berapa lama dia mungkin perlu menunggu untuk dilihat oleh doktor. Yang dia tahu adalah dia perlu bergerak cepat.

Jasper meninggalkan klinik untuk menghubungi kekasihnya dari kereta. Telefon itu terus berbunyi, akhirnya pergi ke mesej suara. Jasper menghubungi balik. Ia pergi ke mesej suara sekali lagi.

Menangis, dia menghubungi . Ia mengambil lima atau enam kali sebelum seseorang menjawab. Dia memberitahu wanita di telefon bahawa dia baru sahaja mendapati dia 12 minggu hamil. Jasper selalu menganggap dia mahu jika dia hamil, tetapi kini, menghadapi keputusan, dia tidak lagi pasti apa yang hendak dilakukannya. Dia perlu tahu pilihan yang ada. Berapa cepat mereka boleh melihatnya?


Walaupun berdekad-dekad dalam pembuatan, pembatalan Roe pada Jun 2022 mengejutkan ramai lawan , terutamanya pegawai Republikan yang dipilih yang lama berkempen untuk melarang prosedur seawal mungkin. Larangan itu tidak popular dengan majoriti besar pengundi Amerika, termasuk di Florida. Tetapi sekatan telah secara sejarah menjadi cara untuk mengekalkan sokongan kumpulan garis keras yang berpengaruh. Dewan negeri yang diketuai konservatif boleh meluluskan undang-undang yang mengehadkan , dengan anggapan ia akan dibatalkan di bawah Roe dan ahli parlimen tidak akan pernah menghadapi sebarang akibat sebenar.

Selepas , meluluskan larangan bermakna menangani kesan insani. Di Florida, satu negeri bercorak merah yang menghala ke kanan, ketegangan itu lebih berkuasa. Pada bulan sebelum Roe dibatalkan, legislatif negeri yang diketuai GOP, dipacu oleh gabenor ultra-konservatif Ron DeSantis, telah . Undang-undang itu tidak boleh berkuatkuasa selama Roe masih berkuatkuasa—ia membawa pelanggaran jelas terhadap perlindungan persekutuan terhadap —tetapi berfungsi sebaliknya sebagai rancangan kontinjensi, petunjuk bagaimana Florida akan mengehadkan akses jika dan apabila Roe jatuh.

Pol selepas pol menunjukkan kebanyakan rakyat Florida . Setahun sebelumnya, apabila ahli politik negeri Republikan cuba melarang kehamilan melepasi 20 minggu, rang undang-undang tidak dapat keluar dari jawatankuasa. Hak untuk adalah dianggap suci di Florida—pada 1989, Mahkamah Agung negeri mendapati ia dilindungi dalam perlembagaan mereka. Sehingga larangan 15 minggu, yang berkuatkuasa pada Julai 2022 selepas keputusan Dobbs meninggalkan pengehadan kepada negeri, kehamilan untuk orang sehingga 24 minggu dibenarkan.

Penyokong cuba merangkum undang-undang mereka sebagai pertengahan jalan, menyatakan kebanyakan kehamilan berlaku dalam trimester pertama. Dan di Florida, hanya 6% daripada semua pada 2021 berlaku selepas 12 minggu kehamilan. Tetapi hujah itu gagal mengambil kira siapa yang akan terjejas oleh larangan 15 minggu, undang-undang dikritik oleh penyedia perubatan, yang mencatat tiada sebab kesihatan untuk menafikan seseorang pada peringkat itu. Secara sejarah, orang yang mencari lewat dalam kehamilan adalah mereka yang tidak mampu untuk sampai ke klinik lebih awal—mereka yang bagi siapa mengumpul wang, cuti kerja, dan penjagaan kanak-kanak untuk membuat temu janji mewakili halangan yang besar. Ada orang yang tidak mengetahui sehingga lewat tentang risiko kepada kehamilan mereka kerana doktor tidak dapat mengesan mereka lagi, atau mereka, seperti Jasper, yang tidak sedar mereka hamil, di mana batas masa 15 minggu bermakna hampir tiada masa untuk memutuskan apa yang hendak dilakukan.

Walaupun begitu, apabila Roe jatuh, Florida menawarkan akses untuk orang yang tinggal di Louisiana, Georgia, Arkansas, Mississippi, dan Alabama, semuanya mempunyai undang-undang tentang yang lebih ketat. Pada tahun berikutnya, ia adalah salah satu daripada hanya empat negeri di Tenggara yang membenarkan . Dan sebagai negeri ketiga terbesar di negara berdasarkan populasi, Florida mempunyai pilihan terbanyak, dengan lebih daripada 60 klinik.

Pada 2022 sahaja, Florida merakamkan peningkatan 38% dalam berbanding tahun sebelumnya. Sembilan bulan selepas Dobbs, 12,460 lebih banyak berbanding biasa dicatatkan, purata peningkatan hampir 1,400 lebih setiap bulan. Tiada negeri lain mengalami lompatan lebih besar.

Dengan selepas 15 minggu dilarang, temu janji empat kali ganda di seluruh sekutu Planned Parenthood negeri. Kebanyakannya datang dari luar negeri, dari seluruh Selatan. Florida menjadi mungkin tempat perlindungan yang paling penting di negara.


Jasper akhirnya mendapat melalui seseorang yang boleh menetapkan temu janji . Jangka masa untuk memutuskan semakin menipis, tetapi tiada tempat kosong untuk minggu-minggu. Perkara telah sibuk sepanjang musim panas, dengan pesakit dari seluruh Selatan berbondong-bondong ke klinik Orlando. Masa yang diperlukan untuk mencari tempat untuk temu janji pertama Jasper—perundingan, bukan prosedur itu sendiri—ia akan selepas batas 15 minggu.

Jasper tidak mahu memberitahu keluarganya. Dia telah memulihkan hubungannya dengan mereka, tetapi perkara kelihatan rapuh. Dan ibu tirinya, dibesarkan Katolik, sangat menentang . Jika Jasper perlu meninggalkan Florida, kekasihnya mempunyai keluarga di Las Vegas, di mana adalah sah sehingga 24 minggu. Mereka akan mempunyai tempat untuk tinggal, dan alasan mengapa mereka meninggalkan. Mengira nombor secara mental, dia mungkin dapat mencari tiket pergi balik untuk RM200.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Tunggu,” wanita di telefon memotong fikirannya