(SeaPRwire) –   Pada 12 Mac, tarikh 35 tahun lalu pengasas World Wide Web, Tim Berners-Lee, kini mengatakan bahawa web adalah “terbalik”, dan melakukan lebih banyak kerosakan berbanding manfaat. Cara ia telah berkembang, katanya, menjana insentif yang tidak sihat yang membenarkan beberapa platform gergasi dan algoritma tahu segalanya mereka untuk memandu tingkah laku manusia ke arah yang antisosial dan merosakkan.

Jadi bagaimana kita boleh memperbaiki internet? Berners-Lee tahu lebih daripada sesiapa bahawa ia tidak boleh dicapai dengan penyelesaian tambal sulam. Pendekatan terdahulu untuk menyelesaikan masalah internet-sebagai contoh, perlindungan privasi Kesatuan Eropah, seperti Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) 2016 dan undang-undang “hak untuk dilupakan”-tidak memberikan janji mereka kerana gagal menangani masalah inti reka bentuk jaringan. Seperti yang dikatakan oleh filsuf reka bentuk dan seni bina yang hebat Buckminster Fuller, “Anda tidak pernah mengubah sesuatu dengan melawan realiti yang ada. Untuk mengubah sesuatu, bangun model baru yang membuat model sedia ada ketinggalan zaman.” Itulah minda yang kita perlukan bawa ke tugas yang paling penting ini.

Pembaikan asas bermula dengan pengakuan bahawa cabaran asas telah lama mengganggu jurutera yang telah membina dan mengekalkan internet: bagaimana mungkin membenarkan orang untuk dengan selamat mengenal pasti diri mereka antara satu sama lain tanpa mendedahkan maklumat sensitif kepada dunia?

Seni bina maklumat terbuka internet memberikan nilainya kepada manusia, tetapi ia juga mencipta potensi untuk pengawasan besar-besaran. Cabaran pengenalan itu jauh kurang masalah bagi mesin-mesin bukan manusia yang pengasas internet sambungkan ke rangkaian, komputer yang dibebankan dengan menyelaraskan sistem teragihnya untuk berkongsi “paket” data. Menggunakan sesuatu yang dipanggil alamat protokol internet (IP), setiap diberi pengenalan unik apabila disambungkan ke rangkaian; sistem ini terus berfungsi dengan cara ini. Sama ada ia laptop, telefon pintar atau TV anda disambungkan ke Wi-Fi, ia peranti yang dikenal pasti dengan alamat IP penting itu, bukan anda.

Ini tidak begitu besar masalah semasa dua dekad pertama yang agak sunyi dalam kehidupan internet. Tetapi pada tahun 1990-an, ketika gelombang gergasi orang awam bukan teknikal menyambung ke web dan mula bertukar wang dan barang bernilai dengan perniagaan dan antara satu sama lain, kita perlu tahu kita boleh mempercayai manusia di internet, bukan hanya mesin. Siapa yang akan menyelia pengesahan orang-orang ini? Dan bagaimana?

Kita belum menyelesaikan cabaran ini. Akibatnya, orang yang menggunakan internet tertakluk kepada institusi pengantara berkuasa yang bertindak sebagai pengawal dan pengadil pengesahan identiti kita. Kedudukan pengantara ini membolehkan syarikat-syarikat ini menyedut data kita dalam sistem tertutup yang opak yang membolehkan mereka membina platform internet gergasi yang mengawal kehidupan kita hari ini. Kini terletak kepada kita untuk datang dengan sistem yang merebut semula kawalan.

Kami mencadangkan model protokol baru yang memberdayakan manusia, idea sedang dibangunkan dalam . Ini adalah cadangan, bukan arahan. Terletak kepada pasaran untuk memutuskan perisian mana yang menjadi piawaian dan inovasi baharu yang diambil. Walau bagaimanapun, prinsip yang terkandung dalam idea kami-yang berdasarkan membenarkan orang untuk memutuskan siapa yang mendapat akses ke data dan kandungan mereka, bila, bagaimana, dan di bawah terma apa-harus membantu kita mencari penyelesaian yang berkhidmat kepada kebajikan bersama. Mereka menawarkan asas kukuh di mana kita boleh membayangkan masa depan yang lebih baik.

Apa jua reka bentuk struktur yang menang, pelaksanaannya-dan menggantikan struktur yang rosak secara tidak boleh diperbaiki hari ini-adalah langkah pertama yang penting dan tidak dapat dielakkan dalam memperbaiki masyarakat kita yang retak dan perbualan awam kita yang tercemar. Hanya memperkenalkan undang-undang dan peraturan baru tidak cukup; mereka tidak akan pernah mengikuti kuasa dan kelajuan teknologi baharu. Kita perlu menaik taraf paip saliran sistem maklumat digital ini, menambah protokol asas baru perisian yang boleh menyusun semula sistem pengumpulan data yang datang dengannya. Apa jua yang kita datangkan mesti memikirkan manusia di hadapan.

Namun demikian, walaupun masalah dan penyelesaiannya terletak pada teknologi, pemangkin perubahan mesti datang dari semua orang, bukan hanya jurutera dan pembangun. Kita memerlukan penyertaan popular, misi kolektif yang melampaui soalan berfungsi sempit reka bentuk perisian. Pembaikan internet secara umum adalah projek sosial dan politik.

Kita boleh melihat masalah semasa melalui kanta yang diberikan oleh masalah jauh lebih lama: Projek Amerika, yang ditetapkan oleh Thomas Paine dan bapa pengasasnya. Walaupun tiada masyarakat sempurna, kami percaya bahawa Projek Amerika-sekurang-kurangnya seperti yang dirancang, dilaksanakan dan disesuaikan semula untuk kebanyakan dua setengah abad kewujudannya-menawarkan ukuran berguna untuk menjalankan analisis ini. Untuk semua kekurangan Amerika Syarikat, termasuk zaman perhambaan yang sah, tiada masyarakat lain yang menghasilkan tahap kemakmuran, kemajuan teknologi, dinamisme intelektual dan budaya, dan kebebasan dalam tempoh masa yang begitu singkat.

Adakah ia terlalu besar untuk membandingkan misi kami dengan bapa pengasas Amerika? Kami yakin sepenuhnya terdapat tahap keperluan yang sama, dengan kain sosial kita sekali lagi terancam. Dahulu, penduduk Amerika adalah subjek, tertakluk kepada kuasa jauh dan mutlak raja. Kini kita hidup dalam sistem autarki digital, dengan platform-yang dikuasai oleh algoritma manipulatif yang menyentuh fungsi dopamin manusia-secara praktikal bertindak sebagai tuan feudal digital kita. Inilah sebabnya kami melihat Projek Amerika sebagai panduan berharga dalam usaha paling penting ini.

Projek Amerika boleh dilihat sebagai gabungan peraturan, norma sosial dan institusi yang bertujuan untuk membenarkan negara berkembang, menangani perubahan keadaan, dan terus menjana peluang kemajuan di kalangan rakyatnya serta untuk memastikan keadaan keamanan dan kesejahteraan umum bagi semua orang. Dengan asas demokratik yang berlandaskan prinsip kebebasan peribadi, kesamarataan di bawah undang-undang, dan pasaran bebas, ia membudayakan pemahaman di kalangan rakyat Amerika bahawa walaupun mereka berhak menikmati hak dan kebebasan asas peribadi itu, mereka perlu menghormati yang sama untuk orang lain.

Projek Amerika menggalakkan tanggungjawab selari untuk melihat kebajikan bersama. Paling penting, ia tidak dilihat sebagai konsep yang selesai; ia sentiasa projek berterusan. Ia dibina untuk membolehkan perubahan, dengan undang-undang AS dijangka berkembang dengan perubahan keadaan dan nilai berubah, manakala pemimpin kerajaan, perundangan dan mahkamah memperlakukan prinsip pengasas sebagai Bintang Utara di mana keadaan semasa harus dinilai. Inilah cara peraturan pilihan raya berkembang dari “satu orang putih, satu undi” ke “satu orang, satu undi”, dan mengapa masyarakat kita terus menghadapi, berdebat dan menangani bidang di mana ia difikirkan gagal mencapai ideal inti itu. Tanpa kerangka ini, kemajuan mustahil.

Untuk masyarakat digital yang sesuai manusia, kita harus menggunakan prinsip yang sama untuk mereka bentuk semula internet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.