BRITAIN-ROYALS-MEDIA

(SeaPRwire) –   Sebuah gambar bernilai seribu kata. Tetapi Keluarga Diraja British menerima banyak kata lebih daripada yang mungkin mereka tawarkan apabila melepaskan gambar keluarga Kate, Putera Wales dan kanak-kanak mereka yang kini dibatalkan untuk menandakan Hari Ibu di Britain. Kate kemudian memohon maaf atas sebarang kekeliruan, mengatakan bahawa potret keluarga itu telah menjadi subjek “penyuntingan”, selepas organisasi berita antarabangsa dan agensi foto secara langka mengambil langkah untuk mengeluarkan imej itu daripada pengedaran, dengan sesetengah seperti menyatakan pelanggarannya dengan piawaian editorial mereka. Pasukan imej di akhbar The Guardian mengenal pasti dalam gambar itu, yang mencadangkan ia dicipta dengan “berbilang rangka” yang “mungkin digunakan untuk menggabungkan keputusan akhir yang lebih dimaksudkan.”

Keluarga Diraja tidak mungkin membuat atau, lebih tepat lagi, memotong gambar, keputusan yang lebih buruk. Selama berminggu-minggu, spekulasi mengenai keberadaan dan kesihatan keseluruhan Putera Wales, yang telah mengambil cuti dari tanggungjawab diraja selepas pembedahan perut pada Januari, telah bergegar di media sosial. Walaupun Istana Kensington mengeluarkan kenyataan menampar beberapa dakwaan yang lebih serius (satu, yang dikemukakan oleh seorang wartawan Sepanyol, mencadangkan bahawa Kate berada dalam koma yang dipacu secara perubatan), ia kebanyakannya kekal senyap – sehingga Ahad, apabila ia meletakkan gambar Kate dan kanak-kanaknya, didakwa diambil oleh Putera William, ke akaunnya di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, dan Instagram. Tetapi daripada menyokong jaminan istana bahawa puteri itu sedang berada dalam keadaan baik, ia mencapai sebaliknya, menghantar kilang khabar angin dan konspirasi dalam talian ke dalam keghairahan.

Kontroversi ini dijangka mempunyai akibat bukan sahaja untuk reputasi Keluarga Diraja (atau Kate dalam kemahiran memotong gambar). Lebih membimbangkan lagi, ia dijangka akan menggugat kepercayaan media dan orang ramai yang lebih luas terhadap Keluarga Diraja – sebuah institusi yang, seperti yang dikatakan oleh almarhum , harus “dilihat untuk dipercayai”. Krisis ini kini menimbulkan banyak persoalan sama ada mereka masih boleh mempercayai apa yang mereka lihat.

Sehingga Ahad, Kate dan William telah lama dianggap sebagai pengguna kompeten media sosial. Dengan mengeluarkan potret keluarga yang diambil oleh Kate, seorang jurugambar amatur yang berbakat, pasangan itu dapat menguruskan imej awam mereka dengan cara yang hati-hati, sesuatu yang raja-raja terdahulu, imej mereka lebih tradisionalnya dimediasi melalui media, tidak dapat. Imej-imej ini tidak sahaja memberi keluarga Wales udara keaslian dan kebiasaan yang agak normal, tetapi juga menjadikan mereka lebih mudah diakses oleh orang awam dalam talian. Tetapi media sosial juga membuka mereka kepada lebih pemeriksaan.

“Saya tidak fikir ia adalah kejutan bahawa percanggahan dalam gambar itu pertama kali diiktiraf oleh pengguna media sosial biasa,” kata Ed Owens, sejarawan diraja dan penulis After Elizabeth: Can the Monarchy Save Itself? “Ia sentiasa akan diperiksa dan dianalisis dengan teliti memandangkan khabar angin dan spekulasi yang telah beredar dan meningkat mengenai penyakit Kate dan ketiadaannya.”

Dalam kata lain, ini adalah gambar yang istana perlu betulkan. Bahawa mereka tidak berbuat demikian tidak sahaja mengancam untuk menggugat kesahan komunikasi mereka dalam media antarabangsa (CNN telah bahawa ia akan “mengkaji semula semua gambar yang disediakan sebelum ini oleh Istana Kensington”), tetapi juga telah menguji kepatuhan media British. Sehingga baru-baru ini, akhbar British telah menangani kisah itu dengan sarung tangan, khabar angin Kate beredar di media AS (dasar yang bermula sejak kematian Puteri Diana).

Bagi pasukan berita diraja, pengakuan bahawa gambar itu telah diubah suai “mewakili peluang untuk mengkaji cerita ini dan untuk menanya soalan yang sukar yang sehingga kini belum ditanya mengenai apa yang sebenarnya berlaku kepada [Kate],” kata Owens. Memang, banyak tabloid menjadikan kontroversi gambar sebagai tajuk utama halaman depan Selasa mereka, dengan Daily Mirror menamakannya “penipuan” dan Daily Mail menamakannya “penipuan”. Hanya The Sun kelihatan mengambil sudut lebih pertahanan, memberitahu pembacanya (dan semua “pengacau media sosial, teori konspirasi bodoh, dan pengkritik media menyindir”) untuk “berhenti”.

BRITAIN-ROYALS-MEDIA

Sesetengah pemerhati lebih skeptikal bahawa krisis ini akan mempunyai sebarang kesan jangka panjang terhadap hubungan Keluarga Diraja yang lama dengan media tabloid British, sebahagian besarnya kerana ia begitu saling menguntungkan. “Tabloid memahami bahawa mereka memerlukan Raja-raja untuk terus hidup dan berkembang,” kata Tessa Dunlop, sejarawan British dan penulis Elizabeth and Philip, menunjukkan bahawa pembaca akhbar cetak tabloid cenderung lebih tua, konservatif, dan lebih berfahaman diraja berbanding mereka yang mengikuti cerita ini dalam talian. Di mana terdapat perubahan ketara, katanya, adalah bahawa Keluarga Diraja kini kelihatan lebih rentan kerana kehilangan begitu banyak watak kunci (terutamanya, Ratu yang telah mangkat dan Putera Harry dan Meghan). Dan kerabat diraja yang masih bekerja mungkin tidak semestinya mahu menjadi lebih kelihatan seperti yang pernah mereka lakukan.

“Persetujuan tidak nyata antara media dan kerabat diraja ini adalah bahawa ia menjadi tugas raja-raja untuk keluar dan dilihat dan tugas media untuk menangkap mereka keluar dan dilihat,” kata Dunlop. “Tetapi apa yang berlaku jika salah satu separuh persamaan itu tiba-tiba mahu mengkaji semula peraturan?” Walaupun media British mungkin pernah dapat memaksa Ratu untuk menangani orang awam berikutan kematian Puteri Diana, contohnya, generasi raja-raja baharu ini telah membuktikan kurang mudah dipaksa untuk bertindak – sama ada ia atau, dalam kes ini, .

Tetapi untuk semua kepatuhan relatif media British terhadap Will dan Kate sebagai raja dan ratu masa depan (tentunya relatif kepada Putera Harry dan Meghan Markle, yang tidak menerima sebarang kesopanan sedemikian), bahkan mereka telah mula menyatakan beberapa ketidakpuasan hati dengan kekurangan ketelusan mengenai kesihatan Kate dan keberadaannya berbanding yang ditunjukkan oleh Raja Charles III, yang mewartakan bulan lepas. Ketidakpuasan hati itu mungkin dinyatakan oleh penyampai berita dan penyokong takhta British Piers Morgan, yang mendesak keluarga diraja untuk “bercakap jujur” dalam rencana terkini. “Tuntutan semalam agar gambar sebenar diterbitkan memasuki keinginan media tradisional untuk mengetahui lebih banyak,” kata Owens, “untuk memberikan penonton mereka, pembaca mereka, pendengar mereka lebih banyak.”

Kate tentu sahaja bukan raja pertama untuk eksperimen dengan penyuntingan gambar – memang, dan bermula berabad-abad yang lalu. Tetapi dalam dunia yang semakin curiga terhadap deepfake dan disinformasi bimbingan AI, manipulasi sebarang imej boleh menimbulkan syak wasangka dan pemeriksaan – terutamanya jika sumbernya adalah institusi yang meletakkan dirinya sebagai pemelihara identiti, nilai-nilai dan kebanggaan negara. Keluarga Diraja tidak boleh membazir – atau lebih buruk lagi, tidak lagi dilihat sebagai boleh dipercayai. Dalam mata media antarabangsa, ia mungkin sudah terlambat.

“Pada zaman disinformasi – dan ini adalah disinformasi, ia adalah salah maklumat yang disengajakan – ia benar-benar penting bahawa media, di mana mungkin, mengambil garis keras yang sangat ketat berhubung dengan pengeluaran semula imej yang benar-benar kehidupan, yang nyata, yang tidak diubah suai kerana di mana sebaliknya anda menetapkan garis,” kata Owens. “Begitu juga, Keluarga Diraja perlu menubuhkan kepercayaan dengan penonton mereka, kepercayaan dengan organisasi media, dan mereka akan melakukannya dengan memastikan sebarang maklumat yang dikeluarkan adalah sebenar-benarnya kehidupan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.