APTOPIX Israel Palestinians

(SeaPRwire) –   JERUSALEM — Puluh dua keluarga sandera yang ditahan oleh Hamas menyerbu mesyuarat jawatankuasa di parlimen Israel Isnin, menuntut persetujuan untuk melepaskan orang tersayang mereka, ketika menteri luar negeri Eropah menyertai panggilan antarabangsa yang semakin meningkat untuk Israel berunding mengenai pembentukan negara Palestin.

Perkembangan itu menunjukkan tekanan yang semakin meningkat ke atas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang telah mengukuhkan kedua-dua isu ini. Beliau telah menyatakan kepada orang awam Israel bahawa mengejar serangan ganas di Gaza adalah satu-satunya cara untuk membawa pulang sandera. Pada masa yang sama, beliau telah menolak visi Amerika Syarikat untuk penyelesaian selepas perang, dengan menyatakan beliau akan

Pertikaian mengenai masa depan Gaza — ketika perang berterusan tanpa penghujung yang nampak — meletakkan Israel berlawanan dengan sekutu teratasnya, Amerika Syarikat, serta kebanyakan komuniti antarabangsa. Ia juga menimbulkan halangan utama kepada sebarang rancangan untuk pentadbiran selepas perang atau pembinaan semula wilayah pantai itu, bahagian besarnya .

Dalam komen paling terus sehingga kini dari Arab Saudi, diplomat tertinggi negara itu menyatakan ia tidak akan menormalisasikan hubungan dengan Israel atau menyumbang kepada pembinaan semula Gaza tanpa laluan yang boleh dipercayai kepada negara Palestin.

Netanyahu telah bersumpah untuk meneruskan serangan sehingga “kemenangan penuh” ke atas Hamas dan untuk mengembalikan semua sandera yang tinggal selepas yang memicu perang itu. Dalam serangan itu, kira-kira 1,200 orang terbunuh dan Hamas serta militan lain menawan kira-kira 250 orang.

Tetapi lebih tiga bulan ke dalam perang itu, orang Israel semakin berpecah mengenai isu .

Kira-kira 100 orang sandera dibebaskan di bawah perjanjian gencatan senjata selama seminggu pada November sebagai pertukaran untuk pembebasan orang Palestin yang ditahan di penjara Israel. Kira-kira 130 orang masih ditahan, tetapi beberapa telah disahkan mati. Hamas menyatakan ia akan melepaskan lebih banyak tahanan hanya sebagai pertukaran untuk pengakhiran perang dan pembebasan ribuan tahanan Palestin. Netanyahu telah menolak persetujuan sedemikian.

Kemarahan semakin meningkat di kalangan keluarga sandera. Ahli keluarga sandera, serta penunjuk perasaan lain, telah menubuhkan kem di luar kediaman Netanyahu di Jerusalem dan bersumpah untuk kekal di sana sehingga persetujuan dicapai untuk membawa pulang sisa sandera. Protes lain menuntut pilihan raya baru.

Isnin lalu, puluhan ahli keluarga sandera menyerbu perhimpunan jawatankuasa kewangan Knesset, memegang tanda dan berteriak, “Anda tidak akan duduk di sini sementara mereka mati di sana!”

“Ini anak-anak kami!” mereka berteriak. “Kami tidak dapat terus dengan agenda lain, kami perlu membincangkan hanya satu perkara sekarang!”

Beberapa perlu ditahan secara fizikal ketika berteriak kepada ahli undang-undang, dan sekurang-kurangnya seorang telah dikawal keluar. Mesyuarat sementara ditangguhkan tetapi kemudian diteruskan.

Lebih 25,000 terbunuh di Gaza

Serangan Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 25,295 orang Palestin di Gaza dan mencederakan lebih 60,000 orang, menurut . Kementerian itu tidak membezakan antara orang awam dan pejuang tetapi menyatakan kira-kira dua pertiga yang terbunuh ialah wanita dan kanak-kanak.

Pakar perubatan melaporkan pertempuran berat di bandar selatan Khan Younis, dengan menyatakan puluhan mayat dan mangsa cedera dibawa ke hospital Nasser Khan Younis yang sudah terlalu sesak. Keluarga boleh dilihat melarikan diri ke selatan, ke kawasan yang sudah dipenuhi ratusan ribu orang yang dipindahkan.

Tentera Israel menyatakan ia telah membunuh kira-kira 9,000 militan, tanpa menyediakan bukti, dan menyalahkan kadar kematian awam yang tinggi kepada Hamas kerana meletakkan pejuang, terowong dan infrastruktur militan lain di kawasan perumahan padat.

Kira-kira 85% daripada 2.3 juta orang penduduk Gaza telah melarikan diri dari rumah mereka, ketika Israel terus menyerang semua bahagian enklaf yang dikepung itu. Pegawai PBB menyatakan kerana pertempuran dan sekatan Israel menghalang penghantaran bantuan kemanusiaan.

Perang itu juga , dengan kumpulan yang disokong Iran di Lubnan, Syria, Iraq dan Yemen menyerang sasaran Israel dan Amerika Syarikat.NETANYAHU DI BAWAH TEKANAN YANG SEMAKIN MENINGKAT

Natanyahu, popularitinya merosot sejak 7 Oktober, menghadapi tekanan daripada Amerika Syarikat untuk beralih ke operasi tentera yang lebih tepat dan melakukan lebih banyak untuk memudahkan bantuan kemanusiaan memasuki Gaza.

Amerika Syarikat juga menekannya mengenai visi selepas perang untuk Gaza, dengan menyeru supaya pihak berkuasa Palestin yang direformasi memerintah wilayah itu dan untuk perbincangan bermula mengenai penyelesaian dua negara. Pihak berkuasa sekarang memerintah kawasan di Tebing Barat yang diduduki Israel dan diusir dari Gaza pada 2007 apabila Hamas mengambil alih kuasa.

Tetapi gabungan kerajaan Netanyahu bergantung kepada parti kanan jauh yang mahu meningkatkan serangan, menggalakkan pemindahan “sukarela” beratus-ratus ribu orang Palestin dari Gaza dan menubuhkan semula penempatan Yahudi di sana. Netanyahu telah menolak kemasukan Pihak Berkuasa Palestin ke Gaza dan menolak sebarang negara Palestin, dengan menyatakan ia akan membahayakan Israel.

Dalam mesyuarat mengenai perang Isnin di Brussels, menteri luar negeri Kesatuan Eropah menambah suara mereka kepada panggilan untuk , dengan menyatakan ia adalah satu-satunya cara untuk mencapai keamanan.

Menteri Hal Ehwal Luar Perancis Stephane Sejourne berkata penolakan Netanyahu terhadap negara Palestin “membimbangkan. Akan ada keperluan untuk negara Palestin dengan jaminan keselamatan untuk semua.”

“Manakah lagi penyelesaian yang ada dalam fikiran mereka?” kata Ketua Dasar Luaran Kesatuan Eropah Josep Borrell tentang Israel. “Untuk menyebabkan semua orang Palestin meninggalkan? Untuk membunuh mereka?”

Komentar akhir minggu lalu oleh menteri luar negeri Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan, penting kerana sebelum perang, Amerika Syarikat cuba menjadi perantara persetujuan tanda yang akan menormalisasikan hubungan antara Arab Saudi dengan Israel. Pada September, Netanyahu berkata Israel berada di ambang persetujuan itu.

Dalam temubual dengan CNN, tuan rumah Fareed Zakaria bertanya: “Adakah anda menyatakan dengan jelas bahawa jika tidak ada laluan yang boleh dipercayai dan tidak dapat dibatalkan kepada negara Palestin, tidak akan ada normalisasi hubungan antara Arab Saudi dengan Israel?”

“Itulah satu-satunya cara kami akan mendapat manfaat,” Putera Faisal membalas. “Jadi, ya.”

Apabila ditanya jika Arab Saudi kaya minyak akan membiayai pembinaan semula di Gaza, beliau berkata, “Selagi kami dapat mencari laluan kepada penyelesaian … maka kami boleh bercakap tentang apa sahaja.”

“Tetapi jika kami hanya menetapkan kembali kepada status quo sebelum 7 Oktober, dengan cara yang menetapkan kami untuk satu lagi pusingan ini, seperti yang kita lihat pada masa lalu, kami tidak berminat dalam perbualan itu.”

Palestin menuntut negara yang akan termasuk Gaza, Tebing Barat yang diduduki Israel dan timur Baitulmuqaddis yang ditakluki, wilayah yang ditawan Israel dalam perang Timur Tengah 1967.

Israel melihat keseluruhan Baitulmuqaddis sebagai ibu negaranya dan Tebing Barat sebagai pusat sejarah dan agama orang Yahudi. Ia telah membina yang dihuni oleh ratusan ribu penduduk Yahudi. Rundingan damai pecah hampir 15 tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.