Nonbinary Student Death Oklahoma

(SeaPRwire) –   OKLAHOMA CITY — Kematian seorang pelajar tidak binari jantina sehari selepas pergaduhan di dalam tandas sekolah tinggi Oklahoma telah ditetapkan sebagai bunuh diri oleh pejabat perubatan negeri.

Laporan autopsi ringkas dikeluarkan lebih sebulan selepas kematian Nex Benedict berusia 16 tahun, pelajar di Sekolah Tinggi Owasso. Ahli keluarga menyatakan Benedict telah dibuli di sekolah dan kematian remaja itu pada Februari menimbulkan kebimbangan kumpulan hak LGBTQ+, serta menarik perhatian Gabenor Oklahoma dan Rumah Putih.

“Dari awal siasatan ini, Polis Owasso menyedari banyak petunjuk bahawa kematian ini adalah akibat bunuh diri,” kata Lt. Nick Boatman dari Jabatan Polis Owasso dalam kenyataan.

Dalam panggilan 911 pada 8 Februari, Sue Benedict—nenek dan penjaga undang-undang remaja itu—telah menyatakan kebimbangan tentang kecederaan kepala. Remaja itu sedar dan siuman selepas pergaduhan sehari sebelumnya apabila memberitahu polis tentang serangan oleh tiga gadis yang berlaku selepas remaja itu menyemprot air ke atas mereka, mengikut video polis yang dikeluarkan bulan lepas.

Laporan itu menunjukkan Benedict mempunyai tahap beracun dua dadah dalam sistemnya dan mati akibat pengambilan berlebihan dadah. Autopsi lengkap akan dikeluarkan dalam 10 hari mengikut undang-undang negeri, kata pejabat perubatan negeri.

Boatman tidak mengesahkan sama ada polis mendapati nota dari Benedict di lokasi kejadian.

Peguam keluarga Benedict, Jacob Biby, memberitahu Associated Press bahawa beliau sedang menyediakan kenyataan daripada keluarga pada hari Rabu tetapi enggan memberi ulasan lanjut.

Dalam rakaman video hospital pada hari insiden itu, Benedict menerangkan kepada seorang pegawai bahawa gadis-gadis itu telah mengganggu dia dan kawan-kawannya kerana cara berpakaian mereka. Benedict mendakwa dalam tandas pelajar itu berkata “sesuatu seperti: mengapa mereka ketawa seperti itu,” merujuk kepada Benedict dan kawan-kawannya.

“Dan jadi saya pergi ke atas dan saya tuang air ke atas mereka, dan kemudian ketiga-tiga mereka datang kepada saya,” Benedict memberitahu pegawai dari katil hospital.

Paramedik menyahut panggilan keluarga dan melakukan CPR ke atas remaja itu sebelum membawa mereka ke hospital, di mana mereka kemudian meninggal dunia.

Ahli keluarga telah menyatakan Benedict tidak binari jantina, yang bermakna mereka tidak mengenalpasti sebagai lelaki atau wanita semata-mata.

“Buli dan gangguan mempunyai kesan yang besar ke atas pelajar dan, tragisnya, kebanyakan belia-belia ini percaya bahawa bunuh diri adalah satu-satunya pilihan untuk kedamaian,” kata Brandon Dilawari, pengurus kes di Rainbow Youth Project USA, kumpulan Indiana bermatlamat meningkatkan keselamatan dan kebajikan belia LGBTQ+.

Kumpulan itu melaporkan peningkatan panggilan dari Oklahoma ke talian krisis kebangsaannya selepas berita kematian remaja itu menjadi umum.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenal mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan untuk bunuh diri, hubungi atau teks 988. Dalam kecemasan, hubungi 911, atau cari rawatan daripada hospital tempatan atau pembekal kesihatan mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.