(SeaPRwire) –   China berada di tengah-tengah krisis ekonomi yang mendalam. Kadar pertumbuhan melambat ketika hutang yang tidak boleh dikekalkan menumpuk; kadar hutang dengan KDNK China mencapai pada tahun 2023. Namun, angka yang mengejutkan ini tidak menunjukkan hakikatnya yang tidak selesa bahawa banyak daripadanya dipinjam untuk membeli aset yang tidak lagi menghasilkan pendapatan yang mencukupi untuk membayar hutang tersebut. Hal ini benar terutamanya dalam sektor perumahan, di mana jualan telah sejak sebelum puncak pandemik, dan pembinaan baru dihentikan. Hal ini merupakan salah satu kemerosotan perumahan yang terburuk di dunia selama tiga dekad yang lalu.

Banyak pakar Barat dan ahli politik melihat krisis ini sebagai pertanda kebangkrutan kepimpinan dan sistem ekonomi China. Namun, ia lebih mirip dengan krisis hutang berkala yang melanda negara-negara kapitalis sepanjang sejarah. Perbandingan yang tepat adalah krisis Jepun pada tahun 1989, yang mengakhiri pertumbuhan tinggi dan peningkatan harga aset selama beberapa dekad, didorong oleh gelembung hutang yang mengembang. Indeks saham Nikkei Jepun mencapai kemuncak pada akhir tahun 1989 dan selama 13 tahun berikutnya. Harga hartanah bermula pada tahun 1991. Tiada satu pun dari kelas aset utama ini yang melebihi harga puncak sebelum krisis sejak itu. Jepun daripada menjadi ekonomi utama yang paling pesat berkembang pada tahun 1954-73, biasanya berkembang lebih daripada 10% setahun, sehingga ekonomi paling lembap, dengan pertumbuhan hanya sekitar 1.75% setahun dari tahun 1981 hingga 2023. China mungkin menghadapi kesulitan yang sama dalam masa yang lama.

Peningkatan China yang menakjubkan didorong oleh pengembangan hutang yang lebih besar lagi setelah “Empat Pemodenan” berorientasikan pasaran pada akhir tahun 1970-an. Seperti Jepun semasa “keajaiban ekonomi” selepas perang, pertumbuhan China dipacu oleh letupan eksport dan hartanah. Dalam tempoh kurang dari setengah abad, China beralih dari ekonomi terancang pusat miskin dengan perdagangan antarabangsa minimum ke pengeksport utama dunia dan hampir kedua kepada Amerika Syarikat dalam .

Keruntuhan gelembung China akhirnya tidak dapat dielakkan. Semua kitaran perniagaan ledakan dan kejatuhan mesti berakhir, kerana pengembangan hutang yang pesat menciptakan kepentingan yang berlawanan: pihak lembu jantan dan pihak beruang. Pembangun lembu jantan di China sekarang menginginkan pinjaman gadai janji yang terus meningkat sehingga harga hartanah terus meningkat. Namun, pemiutang penurunan (terutamanya bank besar dan pemilik bon) khawatir inflasi harga akan mengurangi nilai aset hutang mereka.

Gelembung itu sudah pecah. Pemiutang China kini telah dan kadar faedah, mengikuti panduan kerajaan yang diumumkan sebagai “Tiga Garis Merah”. Ketika lembu jantan Tiongkok yang paling banyak utang atau panik menjual untuk membayar kembali pinjaman mereka, harga semakin jatuh ketika rekan mereka beruang masuk dan membeli aset dengan harga diskon obral. Itu pada akhirnya akan memberi harga pada keruntuhan harga tetapi juga mendistribusikan kekayaan dengan cepat dari debitur kepada kreditur. Beruang berpesta dengan lembu jantan saat setiap kejatuhan.

Terdapat kekusutan tambahan dalam kes China. Kebanyakan kerajaan wilayah dan daerah telah mendapat keuntungan dan memperolehi prestij dengan secara besar-besaran—ahli ekonomi Goldman Sachs meletakkan angka itu di , atau hampir 50% daripada KDNK. Kerajaan tempatan mendapat keuntungan seperti mana-mana pemaju hartanah. Namun, pemerintah pusat di Beijing semakin memihak pada pihak beruang, karena ia khawatir akan nilai renminbi, yang pada bulan September. Beijing telah campur tangan untuk mencegah mata uang China jatuh terlalu jauh terlalu cepat dengan menjual cadangan mata uang asing dan membeli renminbi. Walaupun memiliki cadangan mata uang asing yang cukup, jika letupan hartanah terus berlanjut, ini akhirnya akan berkurang.

Dilema kebijakan Beijing sangat kuat. Peningkatan harga hartanah telah , terutamanya kaum muda yang ingin membeli rumah pertama mereka. Ini adalah salah satu alasan untuk penurunan tajam dalam perkahwinan dan . Perniagaan bata-dan-mortar diganggu oleh tingginya harga hartanah, mendorong semakin banyak perniagaan ke internet. Di sisi lain, harga yang jatuh menimpa semua orang yang membeli hartanah dengan hutang gadai janji, sama ada pemilik rumah, spekulator, atau perniagaan. Mereka mungkin mendapati diri mereka dalam masalah ketika nilai hartanah mereka jatuh di bawah hutang tertunggak mereka.

Pemerintah China banyak disalahkan kerana “menyebabkan” krisis ini, tetapi skala keruntuhan itu sebagian besar didasarkan pada insentif swasta untuk meminjam dan meminjamkan. Ketika ekonomi tampak terlalu panas, Beijing sebenarnya membantu beruang dengan pada bulan Ogos 2020. Sekatan kredit ini sangat kejam bagi lembu jantan, memandangkan banyak syarikat hartanah terbesar di China terlalu banyak dan jutaan pelabur individu . Sejurus harga mulai mendatar dan kemudian jatuh, permintaan spekulatif menguap. Pengguna mungkin perlu membeli hartanah untuk digunakan, tetapi pelabur spekulatif hanya ingin membeli jika mereka yakin harga akan terus meningkat. Kemerosotan semasa adalah kemenangan bagi beruang, bukan kegagalan dasar.

Kemerosotan tidak akan berakhir dalam waktu dekat, tetapi pemerintah mungkin sekurang-kurangnya membagikan kerugiannya Mengatasi kejatuhan harga adalah sukar kerana banyaknya apartmen yang tidak terjual atau separuh siap dibina. Anggaran yang munasabah mengenai jumlah unit apartmen kosong (banyak yang belum selesai) berkisar dari 50 hingga lebih dari 100 juta. Walaupun tidak ada lagi rumah yang dibina, mungkin diperlukan satu dekad atau lebih untuk menggunakan inventori yang ada. Baru-baru ini, Beijing telah berusaha untuk memelihara pekerjaan pekerja konstruksi dengan mendorong bank-bank milik negara untuk melanjutkan pinjaman untuk penyelesaian projek pembinaan yang dihentikan ketika pemaju mereka kehilangan kemampuan kredit, tetapi kebijakan ini akan meningkatkan pasokan unit yang tidak terjual, mengintensifkan kemerosotan harga.

Jika pemerintah bertekad untuk membiarkan harga terus jatuh sehingga pengguna dan spekulator mulai percaya bahwa harganya “cukup rendah,” dasar harga akan ditemukan, tetapi dasar itu mungkin terlalu rendah dan penjualan terlalu lambat untuk membolehkan pemaju dan pelabur hartanah membayar pinjaman yang dipinjam untuk membina atau membeli unit tersebut, banyak yang muflis. Gelombang kebankrapan seperti itu akan membahayakan sistem kewangan Cina, terutamanya “bank bayangan” yang tidak diatur yang telah dalam gelembung perumahan Cina.

Banyak pakar menyalahkan pemerintah setiap kali ekonomi runtuh, tetapi penyebab sebenar kemerosotan China adalah periode pertumbuhan pesat yang menimbun hutang yang rentan dan tidak dapat dipertahankan. Semakin tinggi mereka terbang, semakin keras .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.