Lily Gladstone, left, and Emma Stone embrace during the Oscars on Sunday, March 10, 2024, at the Dolby Theatre in Los Angeles.

(SeaPRwire) –   Walaupun seolah-olah tidak mempercayainya apabila namanya dibacakan sebagai pemenang Oscar Academy ke-2024 bagi Pelakon Wanita Terbaik pada hari Ahad, “Saya rasa saya pengsan. Saya sangat terkejut,” kata Stone, yang diiktiraf atas persembahannya di , selepas majlis itu.

Ramai yang menonton Oscar telah menjangkakan penama lain, Lily Gladstone, akan memenangi anugerah tersebut berdasarkan persembahannya yang lebih sederhana namun mendapat pujian kritikal serupa dalam ’s .

Stone, yang kelihatan sangat terharu ketika dipanggil ke pentas untuk menerima pengiktirafan itu, mengalihkan perhatian kepada semua penama lain—Sandra Hüller, Annette Benning, Carey Mulligan, dan Gladstone—dengan berkata, “Saya berkongsi ini dengan anda; Saya mengagumi anda; Dan ianya satu penghormatan untuk berada bersama-sama dengan semua anda. Saya berharap kita boleh meneruskan bersama-sama.”

Tetapi penonton dan pengkritik filem di rumah dengan pantas bertindak balas dalam internet, menyatakan kekecewaan mereka atas apa yang mereka anggap sebagai kehinaan buat Gladstone, yang mereka rasa lebih layak.

Gladstone, 37 tahun, telah diberi penghormatan sebagai pelakon utama terbaik di Venice Film Festival dan di New York Film Critics Circle, tetapi Gladstone dan pelakon serta krew Killers of the Flower Moon yang lain kecewa besar di Oscar kerana filem cereka karya Christopher Nolan mengenai bapa bom atom Oppenheimer itu telah membawa pulang kebanyakan anugerah tertinggi malam itu.

Namun, sejak peminat pelakon itu telah menunjukkan, Gladstone masih mencatat sejarah sebagai Native American Amerika Syarikat pertama yang dicalonkan dalam kategori Pelakon Wanita Terbaik di Oscar. Sesetengah orang bertanyakan sama ada dia akan lebih baik dalam kategori Pelakon Pembantu, memandangkan masa tayangannya yang terhad dalam filem epik Scorcese selama tiga jam, tetapi yang lain pula menyatakan bahawa penggambarannya yang tenang dan mengharukan terhadap wanita Osage, Mollie Burkhart, yang sanak-saudara dan anggota komunitinya dieksploitasi dan dibunuh oleh orang kulit putih, adalah intipati filem tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.