(SeaPRwire) –   Berolahraga sangat baik untuk kulit Anda. Ia meningkatkan aliran darah ke semua organ Anda—termasuk kulit—bersama-sama dengan itu. Tetapi jika Anda berolahraga dengan riasan lengkap, Anda mungkin merosakkan kesihatan kulit Anda, bukannya membantunya.

Untuk mengetahui apa yang dilakukan kosmetik kepada kulit semasa berolahraga, penyelidik mengaplikasikan krim asas jenama murah ke dahi dan kawasan bawah mata 43 orang pelajar universiti. Mereka meninggalkan separuh bawah muka semua orang tanpa riasan. Semua pelajar kemudian berlari di trek berjalan selama 20 minit.

“Hipotesis kami adalah bahawa kosmetik boleh menyekat liang kelenjar minyak sebahagian atau sepenuhnya, dan kerana liang kelenjar minyak penting untuk penyejatan, berkeringat, dan menyingkirkan bahan buangan, kosmetik akan memberi kesan negatif kepada kesihatan kulit,” kata Sukho Lee, profesor di jabatan kaunseling, kesihatan, dan kinesiologi di Texas A&M University-San Antonio dan penulis utama kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cosmetic Dermatology. Kulit memainkan peranan penting dalam membantu badan mengawal suhu—terutamanya semasa berolahraga, apabila kadar jantung meningkat dan metabolisme meningkat. Membenarkan liang kelenjar minyak untuk mengembang supaya keringat boleh melarikan diri hanyalah salah satu cara kulit mengeluarkan haba berlebihan dari badan.

Menggunakan peranti yang boleh mengimbas kulit untuk mengukur tahap kelembapan, jumlah minyak, dan saiz liang kelenjar minyak, penyelidik membandingkan bahagian muka yang berriasan dan tanpa riasan. Tahap kelembapan di bahagian berriasan adalah lebih tinggi berbanding bahagian tanpa riasan—dan walaupun ia mungkin kedengaran baik, sebenarnya ia menunjukkan kesan negatif asas. “Kelembapan pada kulit merupakan bukti penyejatan yang buruk, jadi banyak kelembapan pada kulit tidak baik, kerana ia seharusnya menyejat,” kata Lee.

Liang kelenjar minyak pelajar juga lebih kecil di kawasan di mana mereka memakai riasan, yang menunjukkan bahawa kulit tidak dapat membuka dan mengawal kelembapan serta menyingkirkan minyak dan bahan buangan dengan betul seperti biasa, kata Lee.

Tahap sebum juga lebih tinggi di bahagian berriasan berbanding bahagian tanpa riasan. Sebum merupakan penanda pengumpulan kuman, kotoran, dan bakteria pada kulit, yang mungkin menyumbang kepada keadaan seperti jerawat. Tahap minyak pula lebih rendah di bahagian berriasan, tetapi tidak jelas mengapa, kata Lee. Mungkin asas mengganggu keupayaan kulit untuk mengawal tahap minyaknya.

Penemuan juga menimbulkan persoalan mengenai produk lain yang dikenakan pada muka, seperti sunscreen, yang direka bentuk untuk membentuk halangan pada kulit terhadap sinar UV. Dengan bantuan pakar kulit, Lee berharap dapat meluaskan kajian ini untuk merangkumi jenis asas lain yang mengandungi bahan berbeza—seperti formula bebas minyak—serta sunscreen untuk menentukan apa yang dilakukan kepada kulit semasa berolahraga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.