(SeaPRwire) –   Setiap hari, anjing gatal berjalan masuk ke pejabat veteriner Elizabeth Falk. Beberapa tidak dapat berhenti menggigit kaki mereka atau menggaruk perut mereka. Yang lain mempunyai telinga merah, bau, atau kudis pada kulit mereka. Semua sangat tidak selesa kerana alahan persekitaran. “Mereka duduk di bilik menunggu, dan semua orang lain menjauhkan diri kerana takut ia menular,” katanya. “Ia sangat sibuk membantu sebanyak mungkin.” Sehingga baru-baru ini, Falk adalah pakar dermatologi veterinar di Cornell University Veterinary Specialists, di mana dia melihat kira-kira 15 haiwan alahan sehari dan tempahan selama enam bulan ke depan. Permintaan begitu tinggi sehingga pada bulan April, dia akan membuka .

Semakin banyak anjing menderita dermatitis atopik, juga dikenali sebagai alahan persekitaran: Menurut – angka terbaru AS mengenai subjek ini – terdapat peningkatan 30% dalam kes-kes selama 10 tahun terakhir. Pada tahun 2021, sebuah hospital pengajaran di Brazil menyatakan bahawa mereka memeriksa anjing yang menderita alahan. Walaupun alahan anjing tidak secara konsisten diteliti, secara anekdot, ia sedang meningkat pesat. “Penyakit kulit alahan mungkin perkara yang paling kerap kami lihat,” kata Erin Tate, naib presiden pembangunan klinikal di . “Saya telah melakukan ini selama 25 tahun dan benar-benar melihat peningkatan dramatik dalam tahun-tahun kebelakangan ini.” Anjing dengan alahan persekitaran cenderung “tidak selesa,” tambahnya, kadang-kadang menggaruk begitu agresif sehingga bulu mereka gugur. Musim bunga adalah masa yang sangat sukar. “Saya memberitahu orang bahawa jika alahan anda meningkat, alahan anjing anda juga meningkat,” kata Tate.

Tetapi apa yang mendorong peningkatan rasa gatal? Dan apa yang membantu melegakan kesakitan anjing alahan?

Beberapa anjing lebih cenderung kepada alahan

Terdapat kaitan genetik yang kuat dengan dermatitis atopik, Falk mengatakan. Beberapa baka lebih cenderung kepada mereka, termasuk Anjing Gembala Jerman, Labrador Retriever, Anjing Buldog Perancis, Buldog Inggeris, West Highland Terrier, Shih Tzu, pitbull, pug, dan Boxer. Alahan . Anjing Gembala Jerman, contohnya, cenderung mendapat kulit kering di sekitar bibir mereka, Falk menunjukkan, manakala lab mendapat benjolan di antara jari-jari kaki mereka.

Alahan persekitaran biasanya muncul buat kali pertama apabila seekor anjing berusia 6 bulan hingga 3 tahun, kata Matthew McCarthy, pengasas di Queens, walaupun terdapat pengecualian. Alahan adalah akibat , atau lapisan luar yang rosak akibat radang. “Caranya kami dahulu fikir tentang ini adalah, mereka menghidu [alahan], dan mereka memasuki aliran darah mereka, dan mereka bertindak balas, dan itulah yang menyebabkan histamin dilepaskan,” kata McCarthy. “Kini, kami tahu itu mungkin bukan kesnya.” Sebaliknya, alahan udara – seperti debunga rumput atau pokok – kemungkinan diserap melalui kulit anjing. Ini menyebabkan gejala seperti rasa gatal berlebihan, yang mungkin mendorong anjing untuk terus menjilat atau menggigit kaki mereka atau menggesekkan muka mereka. Dalam beberapa kes, dermatitis atopik menunjukkan sebagai infeksi kulit dan telinga yang kerap berbanding rasa gatal; kumpulan anjing yang sangat tidak beruntung mengalami semuanya.

Perubahan iklim memainkan peranan

Sebab utama mengapa semakin banyak anjing menderita alahan adalah disebabkan oleh planet yang semakin panas. “Musim alahan telah dipanjangkan kerana perubahan iklim dan perubahan suhu yang dramatik,” kata Tate. Semasa musim sejuk di mana dia tinggal di Texas, terdapat beberapa hari sejuk dalam 30-an atau 40-an, diikuti oleh lompatan ke 70-an atau 80-an. “Setiap kali kita mendapat sela panas antara sejuk, perkara-perkara mula berkembang lagi,” katanya. “Tidak ada yang pernah mendapat peluang untuk mati.”

Penyelidikan menunjukkan bahawa cuaca yang lebih panas dan kepekatan karbon dioksida yang meningkat meningkatkan untuk spora kulat dan tumbuhan seperti ragweed, seraya juga . , musim polen kini bermula 20 hari lebih awal dan 10 hari lebih lama berbanding tahun 1990. Tambahan pula, terdapat purata 21% lebih banyak polen semasa setiap musim alahan. Panggilan panik kepada pakar veterinar anjing anda. “Perubahan iklim memberi kesan kepada manusia dan anjing,” kata Tate.

Dahulu anjing lebih kotor berbanding sekarang

Pendedahan awal kepada mikroorganisma – melalui perkara seperti kotoran, kuman, dan juga anjing – boleh melindungi kanak-kanak daripada membangunkan alahan. Perkara yang sama benar bagi anjing, kata Matthew Levinson, pakar dermatologi veterinar yang memiliki di Chicago. Penyelidikan menunjukkan bahawa anjing yang hidup di kawasan luar bandar, sering berjalan-jalan di luar, dan bersentuhan dengan haiwan ladang kurang cenderung mempunyai alahan persekitaran, manakala dermatitis atopik lebih biasa dalam persekitaran bandar, di mana anjing cenderung menghabiskan lebih banyak masa di dalam.

“Kami lebih bersih dan higienik – anjing tidak menghabiskan begitu banyak masa di luar lagi,” kata Levinson. “Ia tidak seperti dahulu, di mana anda akan mempunyai kandang anjing di halaman belakang, dan anjing menghabiskan sebahagian besar hari di halaman.”

Sementara itu, anjing yang hidup dalam isi rumah dengan anjing lain juga kelihatan mendapat manfaat dari kesan perlindungan. Tetapi itu tidak semestinya bermakna anda perlu mengambil anjing lain – atau cuba mempertingkatkan pendedahan kuman anjing anda. Sangat sukar untuk mengasingkan semua faktor genetik dan persekitaran yang menyumbang kepada alahan, kata Levinson, dengan “terlalu banyak variasi antara anjing individu, dan terlalu banyak yang bersifat subjektif,” membuat syor secara umum sukar.

Titik terang: pilihan rawatan lebih baik daripada sebelumnya

Pada setiap hari, Levinson merawat 14 hingga 17 anjing alahan. Dia berkata dia berasa begitu bersalah kerana mengetahui berapa banyak lagi yang sedang menderita sehingga sering melebihi masa. Apabila seekor anjing gatal tiba di pejabatnya, dia terlebih dahulu mengambil sejarah terperinci: Kawasan mana di badan yang gatal, dan pada masa apa tahun gejala mereka meningkat. Dia akan melakukan pemeriksaan fizikal, memandang kemerahan di kaki dan ketiak mereka, dan mungkin mencadangkan diet penghapusan untuk menyingkirkan alahan makanan. Sekali dia yakin anjing itu mengalami alahan persekitaran, dia biasanya akan menasihati ujian alahan. Ini bermakna dia menyuntik berpuluh-puluh jumlah kecil alahan di bawah kulit anjing, dan jika anjing itu alah, kudis akan terbentuk di tapak, menunjuk kepada penyebabnya.

Pengurusan alahan adalah “lumba maraton, bukan lari seratus meter,” tegas Levinson, dan kebanyakan anjing memerlukan rawatan sepanjang hayat. Tiada ubat, tetapi pilihan rawatan jauh lebih baik kini berbanding satu dekad lalu. Kebanyakan anjing memberi respons yang baik kepada imunoterapi: suntikan yang disesuaikan, sama seperti suntikan alahan manusia menerima, yang melatih sistem kekebalan untuk menjadi terbiasa dengan alahan tertentu. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil lebih satu tahun untuk melihat keputusan.

Terdapat pilihan lain. Pada tahun 2013, ubat oral bernama Apoquel diluluskan untuk mengawal rasa gatal dan radang pada anjing alahan. “Ia seperti mukjizat,” kata Falk. “Kami telah menunggu untuk itu selama begitu lama.” Ia selamat dan baik ditoleransi, tambahnya, dan merupakan “rawatan jangka panjang yang munasabah” untuk anjing gatal yang mendapat jangkitan kulit.

Beberapa tahun kemudian, pada tahun 2016, pilihan rawatan lain muncul: Cytopoint, terapi sasaran yang diberikan melalui suntikan setiap empat hingga lapan minggu. Ia adalah antibodi monoklonal ke isyarat gatal dipanggil interleukin (IL)-31, terang Falk. “Ia mengikat kepada isyarat gatal itu,” katanya. “Ia tidak memberi kesan kepada baki sistem kekebalan dengan apa-apa cara, yang menjadikannya sangat selamat.” Kelemahannya, tambahnya, adalah ia hanya bertujuan untuk mengawal rasa gatal – jadi anjing alahan cenderung kepada jangkitan disebabkan oleh radang masih akan mendapatinya. Oleh itu, penting untuk menyelaraskan pilihan ubat dengan cara anjing menunjukkan alahan: Anjing gatal yang tidak pernah mendapat jangkitan biasanya berfungsi dengan baik pada Cytopoint, manakala Falk kerap mengenakan Apoquel untuk mereka yang mendapat jangkitan, kerana ia pilihan anti-radang yang baik.

Walau bagaimanapun, dermatologi anjing tidak murah, dan insurans haiwan biasanya hanya menampung rawatan jika anjing diinsurans sebelum menunjukkan gejala. Ujian alahan boleh menelan belanja sebanyak RM1,000 secara terus, Apoquel kira-kira RM90 untuk 30 tablet, dan suntikan Cytopoint boleh berjulat antara RM50 hingga RM200, bergantung kepada saiz anjing.

Adakah terdapat cara untuk mencegah alahan?

Memiliki seekor anjing alahan biasanya berkaitan dengan nasib buruk. Jika seekor anjing dilahirkan cenderung kepada rasa gatal, ia akan berasa gatal. Tetapi jika anda sedang mempertimbangkan membeli seekor anak anjing, Levinson mengesyorkan memilih baka yang kurang cenderung kepada alahan, seperti Siberian Husky atau Golden Retriever. Anjing yang lebih tua juga kurang berisiko daripada anak anjing, kerana alahan biasanya muncul lebih awal dalam hayat seekor anjing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.