Prime Minister's Questions

(SeaPRwire) –   Selepas malam kekeliruan di Dewan Rakyat UK pada Rabu, ahli parlimen British menyeru Speaker Sir Lindsay Hoyle meletak jawatan.

Pada masa penerbitan, telah menandatangani usul tidak percaya terhadap Hoyle atas cara pengendaliannya terhadap perbahasan sama ada untuk menyokong gencatan senjata di Gaza. Ahli Parlimen Parti Kebangsaan Scotland (SNP) dan Konservatif yang memerintah mengadakan tunjuk perasaan keluar dari dewan pada petang Rabu atas apa yang mereka percayai sebagai pelanggaran prosedur parlimen oleh Hoyle.

Speaker Dewan Rakyat mesti kekal neutral politik pada semua masa, tetapi Hoyle dituduh melanggar konvensyen berpanjangan untuk membenarkan undian terhadap pindaan Buruh ke usul SNP mengenai gencatan senjata. Peraturan menetapkan bahawa usul yang dikemukakan oleh parti pembangkang hanya boleh dipinda oleh Kerajaan dan bukan oleh parti pembangkang yang lain. Tetapi Hoyle melanggari ini untuk lebih membuka perbahasan.

SNP berhak kepada tiga hari pembangkang setiap sesi parlimen di mana mereka boleh memilih topik yang dewan akan bahaskan. SNP memilih Rabu sebagai hari untuk mengemukakan usul mereka untuk “gencatan senjata serta merta” di Gaza, pendirian yang dipegang oleh parti itu

Buruh mengumumkan ia akan mengemukakan pindaan ke usul itu, meminta “gencatan senjata kemanusiaan serta merta” tetapi juga menyatakan “bahawa Israel tidak boleh dijangka untuk menghentikan pertempuran jika Hamas terus dengan keganasan.” Pindaan itu mengeluarkan sebarang sebutan tentang “hukuman beramai-ramai rakyat Palestin,” istilah yang boleh bersamaan dengan tuduhan jenayah perang.

Tetapi di tengah-tengah tunjuk perasaan dan pertengkaran dalaman, pindaan Buruh diluluskan “dengan anggukan,” tanpa diundi.

Berikut adalah apa yang berlaku di Dewan Rakyat semasa perbahasan mengenai undian gencatan senjata Gaza.

Apa yang salah di Dewan?

Konservatif dijadualkan untuk mengemukakan pindaan mereka sendiri tetapi menarik diri. Langkah itu datang selepas keputusan Hoyle untuk membenarkan undian terhadap pindaan Buruh. Ketua Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Konservatif Penny Mordaunt memberitahu ahli parlimen lain bahawa kerajaan tidak akan “memainkan peranan lanjut dalam prosiding hari ini.”

Mordaunt kemudian menuduh Hoyle terlibat dalam pertengkaran dalaman Buruh dan menyatakan tindakannya “mengancam keyakinan Dewan ini dalam mengharapkan konvensyen bersejarah.”

Seorang Ahli Parlimen menyebut keputusan Hoyle “terlalu politik,” , dan mencadangkan ia adalah usaha untuk membantu Ketua Buruh Keir Starmer, yang mungkin akan menghadapi pemberontakan daripada ahli partinya sendiri yang mahu menyokong gencatan senjata.

Oleh itu, pindaan Buruh diluluskan tanpa undian kerana Konservatif menarik pindaan mereka. Dengan melakukannya, usul asal SNP tidak pernah diberi undian dalam bentuk asalnya.

Stephen Flynn, pemimpin SNP di Westminster, menyatakan kemarahan bagi pihak partinya dan menuntut Hoyle kembali ke Dewan Rakyat untuk menjelaskan dirinya. “Di manakah Speaker Dewan Rakyat dan bagaimana kita boleh membawanya ke Dewan ini sekarang untuk menerangkan kepada SNP mengapa pandangan dan undian kami di Dewan ini tidak penting kepadanya?” katanya.

Ahli Parlimen SNP dan Konservatif, dalam tunjuk ajar kebersatuan jarang, mengadakan tunjuk perasaan keluar dari dewan sidang.

Hoyle kemudian kembali ke Dewan Rakyat untuk meminta maaf atas kekeliruan yang ditimbulkannya. “Saya menyesal bagaimana ia berakhir,” katanya. “Ianya bukan niat saya. Saya mahu memastikan semua dapat menyatakan pandangan mereka. Tetapi, khususnya SNP, tidak dapat mengundi usul mereka sendiri.”

“Saya fikir saya berbuat yang betul. Saya mengambil tanggungjawab atas tindakan saya.”

Siapakah Sir Lindsay Hoyle?

Lindsay Hoyle, seorang politikus British berusia 66 tahun, adalah ahli Parti Buruh sebelum menjadi Speaker, dan telah berkhidmat sebagai . Beliau adalah anak kepada Lord Doug Hoyle, bekas Ahli Parlimen yang dilantik sebagai lord seumur hidup pada 1997.

Hoyle telah berkhidmat dalam Jawatankuasa Pilihan Parlimen Perdagangan dan Industri dan Jawatankuasa Penelitian Kesahan Eropah. Beliau telah memegang jawatan Speaker Dewan Rakyat sejak menggantikan John Bercow pada 2019. Berikutan pembaharuan pada 2010, Speaker dipilih oleh Ahli Parlimen berbanding Ketua Dewan Rakyat.

Apakah peranan Speaker?

Peranan Speaker adalah sangat tidak berpihak. Speaker mengetuai perbahasan parlimen dan mewakili Dewan Rakyat pada majlis-majlis istiadat dan acara. Walaupun mereka dipilih sebagai ahli perundangan, mereka tidak boleh dilihat mengambil pendirian terhadap perkara politik atau memihak mana-mana parti.

Speaker kadang-kadang mengambil peranan pengadil semasa perbahasan yang panas dan mengekalkan ketertiban di Dewan dengan memastikan prosedur diikuti. Speaker boleh memanjangkan atau memendekkan masa perbahasan sebelum rang undang-undang atau usul diberi undian.

Mereka juga boleh memutuskan siapa yang boleh bercakap di Dewan, dengan Ahli Parlimen “mengantri” untuk berbuat demikian, atau menulis kepada speaker untuk memaklumkan terlebih dahulu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.