China Holds Annual Two Sessions Political Meetings - NPC

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai Cina, bos mereka Xi Jinping, harus “menceritakan kisah Cina dengan baik.” Jadi ketika kisah itu tidak baik, mungkin wajar mereka tidak banyak berkata apa-apa, yang mungkin menjelaskan mengapa tahun ini Kongres Rakyat Nasional (NPC) parlimen tahunan yang biasanya hanya mengesahkan telah membosankan bahkan menurut piawaian yang muram sendiri.

Berpakaian jas laut dan dasi merah marun, Perdana Menteri Li Qiang menggegarkan Laporan Kerja yang sangat dinanti selama 50 minit pada Selasa, waktu terpendek sejak 2001. Dan dengan membatalkan sidang akhbar konvensional yang sangat teratur – satu urusan yang sangat teratur bahkan pada masa terbaik – Li tidak menunjukkan banyak keyakinan bahawa kisah tertentu akan berdiri terhadap pemeriksaan sementara.

Ucapan Li, yang mengkaji kesihatan ekonomi negara sambil menetapkan matlamat dan sasaran baru, terbukti hampir salinan karbon pendahulunya tahun lalu, sehingga sasaran pertumbuhan yang sama “kira-kira 5%.” Walaupun beliau memperkenalkan peningkatan 7.2% dalam perbelanjaan tentera, $139 bilion dalam “obligasi khas ultra panjang” dan $1.4 bilion untuk meningkatkan industri dan memodenkan pembuatan, coraknya sangat seperti biasa.

“Rakyat Cina mempunyai keberanian, kebijaksanaan, untuk mengatasi sebarang kesukaran atau halangan,” kata Li. “Pembangunan Cina pasti akan bertahan dalam ribut dan menggarap gelombang, [dan] masa depan adalah menjanjikan.”

Tidak banyak yang dipercayai. Saham Cina telah hilang sekitar $4 trilion dalam nilai sejak puncaknya pada 2021, meninggalkan negara itu, manakala yang berlarutan mengancam untuk memusnahkan simpanan jutaan dan mengurangkan 1% daripada KDNK untuk sepanjang dekad akan datang, menurut Capital Economics. Beijing terus bermain-main dengan deflasi, bilangan rekod, keyakinan pengguna hampir pulih dari kunci berkaitan lockdown, dan pihak berkuasa tempatan tenggelam dalam hutang.

“Caranya perkara-perkara ini ditangani menunjukkan bahawa Xi Jinping sedar bahawa ekonomi tidak berjalan dengan baik, bahawa cabaran dihadapi, tetapi beliau tidak melihat krisis,” kata Steve Tsang, pengarah Institut Cina SOAS di Universiti London. “Tetapi saya fikir ini adalah kepala dalam pasir daripada keyakinan sebenar.”

Perubahan paling ketara sejauh ini didedahkan di NPC adalah fokus dipertingkatkan terhadap pelaburan dalam teknologi dan membangunkan industri-industri muncul, dengan perbelanjaan R & D dijangka meningkat sebanyak 10%. “Teknologi digital benar-benar agenda teratas,” kata Nis Grünberg, penganalisis utama untuk politik dan masyarakat di Mercator Institute for China Studies berpusat di Berlin. “Cina cuba membangunkan cara keluar dari kesukaran ekonomi.”

Ini menetapkan landasan untuk lebih banyak konflik dengan AS. Walaupun pencairan hubungan bilateral sejak Xi dan Presiden Joe Biden bertemu di APEC pada November di San Francisco, Putih telah terus mengenakan pada teknologi yang sensitif. Ia adalah topik yang memicu bahasa paling berwarna-warni dari Menteri Luar Negeri Wang Yi semasa sidang akhbar pada Khamis, apabila beliau menuduh AS “merangka pelbagai taktik untuk menindas Cina” melalui “senarai sanksi sepihak mencapai tahap kegilaan yang tidak terbayangkan.”

Namun, histrionik Wang mengkhianati ketiadaan introspeksi yang akan membimbangkan perniagaan di Cina dan semua mereka yang bergantung pada ekonomi $17.52 trilionnya. Tentu sahaja, kawalan eksport jelas tidak membantu Cina dalam jangka pendek, walaupun terdapat sekolah pemikiran yang berkembang bahawa mereka akan berakhir dengan menghancurkan.

Apa yang lebih menonjol adalah ketiadaan perhatian yang sepenuhnya terhadap penyusunan semula sosio-ekonomi, seperti pengagihan kekayaan, meningkatkan gaji, meningkatkan pendapatan isi rumah, cukai pendapatan progresif, melaksanakan cukai hartanah, atau meningkatkan umur persaraan – reformasi yang perlu tetapi tidak pernah dilaksanakan.

“Terdapat jurang yang semakin melebar antara retorik rasmi dan realiti yang dirasakan oleh lelaki dan wanita biasa di tanah,” kata Wen-ti Sung, ahli sains politik berpangkalan di Taiwan untuk Universiti Kebangsaan Australia. “Ini menjadi kebimbangan untuk komuniti perniagaan.”

Beberapa berharap sia-sia pergerakan untuk melonggarkan pelaburan dalam sektor kesihatan dan telekomunikasi, misalnya, serta undang-undang untuk membantu perniagaan swasta mengutip hutang tidak dibayar. Tetapi dalam banyak cara, ketidakbergerakan adalah tidak terelakkan.

Dasar-dasar ekonomi utama biasanya diputuskan oleh Sidang Plenum Ketiga Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (CCP), sesi lima tahunan majlisnya yang khusus terarah ke arah pembangunan ekonomi. Sidang Plenum Ketiga seharusnya berlaku menjelang Oktober dan fakta bahawa ia masih belum berlaku adalah tanpa preseden dan subjek .

Di peringkat tertinggi, ia menandakan pengalihan kuasa lanjut jauh dari institusi kerajaan ke arah parti, dan Xi di atas semua. Oleh itu, ahli parlimen 2,960 dari seluruh negara tidak mempunyai pilihan selain berenang. Dan pada masa krisis ekonomi yang tidak diragui, kisah itu tidak menyenangkan untuk didengar.

“NPC ini akan membosankan kerana Sidang Plenum Ketiga belum berlaku,” kata Tsang. “Jadi arah tujuan ekonomi belum diputuskan oleh ‘lelaki besar’ – dan tidak banyak yang Perdana Menteri atau kerajaan lain boleh lakukan tentangnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.