(SeaPRwire) –   WASHINGTON — Keputusan mungkin akan dibuat pada Isnin dalam kes mengenai sama ada bekas Presiden Donald Trump boleh dilarang daripada bertanding semula pada 2024 kerana cuba membatalkan kekalahannya pada pilihan raya 2020.

Trump mencabar keputusan muktamad Mahkamah Agung Colorado yang menyatakan beliau tidak layak menjadi presiden lagi dan tidak layak untuk pencalonan negeri itu pada Selasa.

Penyelesaian kes pada Isnin, sehari sebelum pilihan raya awal di 16 negeri Super Selasa, akan menghapuskan ketidakpastian sama ada undian untuk Trump, calon utama Parti Republikan untuk presiden, akan akhirnya dihitung.

Mahkamah Agung Colorado merupakan mahkamah pertama yang menggunakan peruntukan perlembagaan selepas Perang Saudara bertujuan mencegah mereka yang “terlibat dalam pemberontakan” daripada memegang jawatan.

Trump juga sejak itu telah dilarang daripada pencalonan awal di Illinois dan Maine, walaupun keputusan-keputusan itu, bersama-sama dengan Colorado, kini tertangguh menunggu keputusan kes Mahkamah Agung.

Mahkamah Agung sehingga kini belum pernah membuat keputusan mengenai Seksyen 3 pindaan ke-14.

Mahkamah menunjukkan pada Ahad akan ada sekurang-kurangnya satu kes yang diputuskan pada Isnin, mengikut adat tidak memberitahu kes mana yang akan diputuskan.

Kecuali apabila penghujung tempoh berakhir pada akhir Jun, mahkamah hampir selalu membuat keputusan pada hari-hari mahkamah dijadualkan bersidang. Tetapi hari mahkamah berikutnya baru pada 15 Mac.

Mana-mana pendapat akan dimuatnaik di laman web mahkamah bermula jam 10 pagi waktu EST Isnin.

Secara berasingan, hakim-hakim minggu lepas bersetuju mendengar hujah pada akhir April sama ada Trump boleh didakwa secara jenayah atas tuduhan campur tangan pilihan raya, termasuk peranan beliau dalam rusuhan di Capitol AS.

Kes Trump menghadapi 91 tuduhan jenayah di New York. Daripada itu, satu-satunya kes yang kelihatan akan berjalan ialah kes negerinya di mana beliau dituduh memalsukan rekod perniagaan berkaitan pembayaran wang haram kepada pelakon lucah. Kes itu dijadualkan bermula pada 25 Mac, dan hakim menunjukkan keazamannya untuk terus maju.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.