(SeaPRwire) –   adalah platform yang mudah berubah. Banyak pelawak berjaya, dari Damon Wayans ke , terkenal gagal dalam musim pertama mereka di 30 Rock dan dipecat, sebelum melancarkan kerjaya di luar . Kemudian ada , yang tidak pernah mendapat peluang untuk naik pentas di Studio 8H selepas ditawarkan jawatan sebagai anggota baru krew pada 12 September 2019. Empat hari kemudian, berikutan pendedahan bahawa beliau telah menggunakan kata-kata kasar terhadap orang Asia dan gay dalam podcastnya, SNL mengumumkan telah membatalkan tawarannya, memanggil kata-kata beliau sebagai “menyinggung, membuat hati orang sakit dan tidak dapat diterima.” Maju ke tahun 2024, dan Gillis akan menjadi tuan rumah program itu pada 24 Februari.

Jika anda tidak mengikuti komedi, ini mungkin kelihatan seperti perkembangan yang membingungkan. Tetapi, seperti banyak “pembatalan” yang dikatakan, pembatalan Gillis adalah sangat sementara. Menjelang 2021, pelawak berketurunan Pennsylvania itu telah melancarkan spesial stand-up pertamanya, , di YouTube; setakat ini, ia telah ditonton lebih daripada 24 juta kali. Kepopularannya membawa kepada peluang membintangi acara seperti New York Comedy Festival dan, pada musim gugur lalu, spesial Netflix hit Beautiful Dogs. Gillis kini nama besar dalam stand-up. Tentu saja SNL akan memberinya peluang kedua.

Kerana itulah yang SNL buat. Rancangan itu berjaya dengan pembawa undangan kontroversi. Contoh yang jelas ialah , yang dibenarkan berlakon sebagai orang yang baik hati dalam penampilan tuan rumah 2015 yang dikritik kerana memperlekehkan calon sayap kanan. (Hampir dua dekad sebelumnya, Datuk Bandar New York ketika itu Rudy Giuliani membuat penampilan pertama daripada tiga kali sebagai tuan rumah. Rancangan itu sebenarnya telah menawarkan politikus tempat untuk mempertingkatkan reputasi mereka , apabila setiausaha akhbar Gerald Ford, Ron Nessen menjadi tuan rumah satu episod.) Sejak itu, ia telah menyambut , , dan . Tetamu muzik Morgan Wallen diketepikan daripada episod Oktober 2020 kerana jelas melanggar protokol keselamatan COVID, kemudian dalam sketsa SNL hanya dua bulan kemudian (dan, sebagaimana terbukti, dua bulan sebelum TMZ menerbitkan video ).

Di SNL, tanggungjawab berhenti dengan pencipta dan penerbit eksekutif Michaels, jadi kelihatan adil untuk menganggap bahawa pilihan-pilihan ini mencerminkan kombinasi citarasa dan apa yang beliau dan pasukannya percaya penonton mahu lihat. Dan menurut kata-katanya, beliau tidak pernah berhenti menjadi peminat kerja Gillis. Sebagai pada 2022, pemutusan tergesa-gesa hubungan SNL dengan pelawak itu adalah akibat tekanan daripada eksekutif rangkaian. “NBC dalam keadaan panik,” kata Michaels kepada majalah itu. “Ia seperti, ‘Mereka akan memboikot penaja ini!'”

Terlepas dari kegaduhan adalah sebarang rasa keperibadian atau komedi Gillis, kedua-duanya agak tidak diketahui umum apabila namanya mula menjadi topik perbualan di Twitter pada 2019. (Siapa yang boleh menyalahkan seseorang kerana mengetahui bahawa lelaki putih yang belum pernah didengar sebelum ini telah dipecat dari SNL kerana menggunakan kata-kata kasar dan enggan meluangkan masa untuk menyiasat karyanya?) Gillis juga tidak membantu kesnya, pada mulanya. Tindak balas awalnya terhadap kontroversi menggunakan beberapa daripada kliše maaf-tak-maaf komedi yang paling lama. “Saya seorang pelawak yang melanggar sempadan,” , di tengah-tengah kemarahan yang semakin meningkat. “Saya gembira minta maaf kepada sesiapa yang benar-benar tersinggung dengan apa-apa yang saya katakan.”

Ia memang respons lemah, seperti yang diakui Gillis kemudian. Mengulas kembali insiden itu pada 2022, dalam wawancara dengan (yang pada 2019, mengutuk bahasa Gillis tetapi menegaskan bahawa beliau harus dikekalkan dalam jawatan SNL), beliau berkata: “Saya memahami kedua-dua pihak argumentasi… dia harus dipecat atau dia hanya bercanda.” Selain itu, beliau tidak melihat diri sebagai mangsa atau pemecatannya sebagai buruan penyihir. “Saya bukan mangsa,” katanya kepada Yang. “Ada video saya menggunakan kata kasar. Tentu saja akan ada beberapa balasan.” Ini mungkin tidak kedengaran banyak – ia memang bukan permintaan maaf – tetapi ia benar-benar penjelasan yang jelas dan luar biasa terhadap keadaan beliau daripada pelawak yang menghadapi akibat kerana perkataan atau tindakan mereka.

Komedi Gillis juga luar biasa pada masa di mana begitu banyak pelawak – di sayap kanan, kiri, dan dalam tengah yang angkuh diduduki oleh lelaki seperti dan Ricky Gervais – meletakkan diri sebagai pencerita kebenaran yang benar. Lebih daripada semua, Gillis boleh menyegarkan kerana beliau tidak berpura-pura mempunyai semua jawapan atau menjadi manusia teladan. Dalam lawakannya, beliau mempersembahkan diri sebagai buruk, tidak pandai dalam seks, jelas kurang hebat berbanding bekas Navy SEAL teman wanitanya; Live in Austin dibuka dengan pelawak itu mengejek rambut sendiri. Kemudian beliau memberi nasihat kepada penonton yang jelas terdiri daripada lelaki putih: “Jika anda orang putih, jangan dapat gaya rambut Dominican. Anda akan hanya kelihatan lebih rasis.” Beliau juga melakukan sedikit lafazan tukang gunting rambut Dominican.

Ia merupakan satu siri lawakan yang berlebihan. Siapa sebenarnya subjek lawakan ini – Gillis, orang Dominican, orang putih bodoh dengan gaya rambut mereka yang tidak senonoh?

Semuanya, seperti biasa dalam stand-upnya. Seperti kebanyakan pelawak, Gillis melihat perbahasan politik kita yang berpolarisasi secara fundamental lucu; tidak diragui terdapat seberkas keistimewaan yang memang benar tetapi juga mengabaikan nasib manusia sebenar yang tergantung kepada hasil perang budaya. Tetapi berbeza dengan kebanyakan rakannya, beliau sekurang-kurangnya mengakui peranan sendiri dalam keabsurdan itu. “Saya agak peminat sejarah – yang dengan itu, sebenarnya awal penyakit Republikan,” beliau bercanda dalam Beautiful Dogs, sebelum melancarkan kisah lawatan ke Mount Vernon yang melihatnya bergantian memuji George Washington sebagai wira Amerika dan menolaknya sebagai pemilik hamba.

Ketidakpastian beliau kelihatan sebagai kejujuran, atau sekurang-kurangnya pengubahan yang menenangkan daripada sikap sombong. Apabila garisan yang memisahkan pelawak sayap kanan tengah daripada tuan rumah Fox News kabur ke tiada, dan mengkritik ketidakobjektifan partisan di The Daily Show – Gillis tidak membuat sebarang dakwaan bahawa beliau lebih bijak daripada sesiapa. Live in Austin termasuk pemerhatian bahawa bandar tajuk itu gagal menyelesaikan masalah penghuni gelandangan yang berlarutan. Tetapi selepas berfikir seketika, Gillis mengakui: “Saya tidak tahu apa yang harus dilakukan juga.” Walaupun kejam terhadap orang yang tidak bertempat tinggal, ada sesuatu yang licik dan subversif terhadap cadangan Gillis bahawa langkah-langkah keras konservatif mungkin eufemisme sebagai “membersihkan jalanan” tidak begitu mudah atau manusiawi.

Jika penontonnya begitu seragam seperti yang kelihatan dalam spesialnya, pasti ada masa di mana beliau melemparkan mereka keluar zon selesa. Dalam Beautiful Dogs, beliau memasuki lawakan meragukan tentang bagaimana militan Islam boleh dihubungkan dengan ketidakcekapan mereka. Ketawa terakhir, lebih cenderung menimbulkan kernyitan muka berbanding ketawa, ialah lukisan tajam tentang peperangan Amerika yang maju secara teknologi: “Pernah tengok kita bunuh orang? Saya tak boleh hubungkan dengan itu sama sekali. Helikopter Black Hawk dengan penglihatan malam memotong seperti 40 orang. Juruterbang naik, dia hanya cakap ‘bersih’ dan terus terbang pergi. Itu orang gila.”

Lawakan seperti ini – dan stand-up Gillis baru-baru ini secara umum, tidak kira wawancara ramah dengan Yang dan satu yang menyertakan sokongan bersemangat daripada – mungkin menimbulkan syak wasangka bahawa pengkritiknya yang paling keras melompat ke kesimpulan tentang beliau pada 2019. Bahawa tinjauan lebih mendalam terhadap konteks yang mengelilingi bahasa perkauman yang menjatuhkannya dari takhta yang baru sahaja ditawan akan mendedahkan beberapa nuansa yang hilang. Bahan baru ini mungkin cukup untuk membuat anda bertanya-tanya sama ada SNL terlalu tergesa-gesa memutuskan hubungan dengannya. Adakah pelawak setangkas ini benar-benar akan turun pentas dan menyemburkan kebencian semata-mata?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sayangnya, ya. Jika minat dalam sejarah adalah jalan masuk kepada Republikanisme, kemudian stand-up Gillis mungkin jalan masuk kepada empayarnya yang separuh terkunci tentang kata kasar, teori konspirasi, dan pelbagai bentuk bigotry yang lain. Seth Simons, penulis yang penggunaan kata kasar pelawak itu dalam podcast rahsia Matt dan Shane, telah mempelajari perkara-perkara yang dikatakan Gillis di luar stand-up lintas-aisnya. Dalam , beliau menawarkan dakwaan yang menghukum terhadap pilihan Gillis untuk mempersembahkan penafian Holocaust (salah seorang daripadanya kebetulan adalah adik kepada rakan podcast Matt McCusker).. Tinjauan Simons terhadap ucapan terkini Gillis untuk <