(SeaPRwire) –   Kerajaan UK telah membayar tambahan £100 ($126 juta) dan dijangka akan membayar lagi pada tahun 2024 untuk menjamin skema pelarian berkontroversi ke Rwanda.

Sir Matthew Rycroft, seorang pegawai awam di Home Office, kepada ahli parlimen pada Khamis mengesahkan jumlah pembayaran keseluruhan yang dibuat kepada Rwanda pada tahun 2023, sebagai sebahagian daripada Dana Transformasi Ekonomi dan Integrasi. Surat Rycroft menyatakan jumlah ini adalah tambahan kepada £140 juta ($176 juta) yang dibayar tahun lalu, dan bahawa £50 juta ($63 juta) lagi akan dibayar kepada negara Afrika itu pada tahun 2024.

“Saya sepenuhnya mengakui kepentingan awam dalam ketelusan dan pertanggungjawaban pihak berkuasa awam untuk perbelanjaan dan kepentingan awam yang luas dalam memajukan pemahaman awam terhadap isu-isu yang didekati oleh pihak berkuasa awam,” baca surat Rycroft. Beliau menambah bahawa kerajaan hanya akan menerbitkan butiran pembayaran ini setiap tahun.

“Ini sepenuhnya berasingan daripada Perjanjian—Kerajaan Rwanda tidak meminta apa-apa pembayaran supaya Perjanjian ditandatangani, dan tidak ditawarkan,” surat itu menjelaskan.

Berikut adalah apa yang perlu anda ketahui tentang rancangan pelarian Rwanda dan tindak balas yang ditujukan terhadapnya.

Apakah rancangan pelarian Rwanda?

Perjanjian—yang pertama kali diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri dan bekas pemimpin parti Konservatif Boris Johnson pada April 2022—mencadangkan pengusiran orang yang memohon suaka di UK ke Rwanda, untuk pemprosesan dan pemindahan yang mungkin.

Skim ini bertujuan untuk mengurangkan kadar migrasi dan menghalang orang daripada menyeberangi Selat Inggeris dalam bot kecil.

Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda adalah usaha untuk menghalang cabaran undang-undang yang secara sejarah dilaksanakan untuk mencegah penerbangan pengusiran daripada berlepas. Rang undang-undang itu memaksa hakim untuk menerima Rwanda sebagai negara selamat bagi pemohon suaka.

Ia juga bermakna bahawa bukti yang meyakinkan diperlukan untuk melarikan diri daripada pengusiran, dan hanya akan diberikan dalam kes di mana terdapat “risiko nyata dan tidak dapat dihindari terhadap kerosakan serius dan tidak boleh dipulihkan,” Sunak memberitahu wartawan, menurut

Apakah reaksi terhadap cadangan kerajaan UK?

Rancangan itu sejauh ini tidak berjaya menyaksikan kejayaan selepas berulang kali kegagalan dan dari pakar yang mengatakan ia tidak sah. Bulan lepas Mahkamah Agung UK menetapkan bahawa, kerana Rwanda bukan negara selamat bagi pelarian.

Perhatian juga telah dikemukakan terhadap kos sebenar dasar ini, yang sehingga kini belum menyaksikan sebarang pengusiran. Pada September, UK menyaksikan peningkatan jumlah penyeberangan Terusan melalui bot kecil dengan 800 orang membuat perjalanan, apabila jumlah tahunan melepasi 21,000 ketika itu.

Ketua Bayangan Parti Buruh untuk Hal Ehwal Dalam Negeri Yvette Cooper telah memanggil kos “tidak dapat dipercayai” di X (dahulunya Twitter), menulis: “manakala mereka terus menulis lebih banyak cek. Britain tidak mampu menanggung lagi kos kekacauan dan kegagalan Tory yang mahal.”

Sementara itu Tom Pursglove, Menteri Negara untuk Migrasi Sah dan Pelaksanaan, telah mempertahankan pembayaran kepada , dengan menegaskan bahawa ia memastikan dasar Rwanda itu “kukuh.” Beliau menambah bahawa skim itu bertujuan untuk mengurangkan jumlah wang yang kerajaan belanjakan untuk hotel dan penginapan bagi pelarian, yang berjumlah £8 juta ($10 juta) setiap hari, menurut

Rang Undang-Undang Suaka telah menimbulkan ketegangan yang lebih tinggi di Westminster, terutamanya selepas pemecatan pada November. Pemecatan Braverman datang selepas beliau menulis kolum tidak dibenarkan untuk Times of London mengkritik polis. Dalam , Braverman mengambil peluang untuk memanggil pendekatan Sunak terhadap rang undang-undang Rwanda sebagai “khianat” terhadap perjanjian mereka.

“Saya jelas dari hari pertama bahawa jika anda tidak berhasrat untuk meninggalkan ECHR (Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah), cara untuk menyampaikan dengan selamat dan cepat perkongsian kami dengan Rwanda akan menjadi menghalang ECHR, HRA (Akta Hak Asasi Manusia) dan apa-apa kewajipan lain yang menghalang keupayaan kami untuk mengusir mereka yang tidak mempunyai hak untuk berada di UK,” beliau menulis. “Perjanjian kami secara terang-terangan merujuk kepada ‘klausa tidak mengira’ untuk itu.”

Apakah rancangan Perdana Menteri Rishi Sunak mengenai perjanjian pelarian Rwanda yang gagal?

Perdana Menteri Rishi Sunak mengadakan sidang akhbar Downing Street, mendesak parti beliau untuk menyokong pindaan kepada rang undang-undang Rwanda.

Sunak menggariskan undang-undang kecemasan untuk mengakhiri cabaran undang-undang yang muncul setiap kali pengusiran ke Rwanda dijadualkan berlangsung. Pemimpin Parti Konservatif itu berkata langkah-langkah ini akan “menyelesaikan tugas.”

Rang undang-undang itu memberi kuasa kepada menteri untuk mengelak sebahagian daripada Akta Hak Asasi Manusia 1998, tanpa sepenuhnya menarik diri daripada ECHR.

Sebelum persidangan Sunak, Menteri Negara untuk Imigrasi Robert Jenrick , mengatakan undang-undang baru yang dicadangkan “tidak cukup jauh” baginya dan ahli-ahli konservatif garis keras lain.

Sunak kemudian menyatakan kekecewaannya terhadap peletakan jawatan Jenrick, , tetapi ditambahkan: “Jika kita menyingkirkan mahkamah sepenuhnya, kita akan runtuhkan seluruh skim itu.”

Beliau berkata: “Kerajaan Rwanda telah jelas bahawa mereka tidak akan menerima UK menjadikan skim ini berdasarkan undang-undang yang boleh dianggap melanggar kewajipan undang-undang antarabangsa kami.”

Ahli parlimen dijadualkan untuk mengundi undang-undang itu di Dewan Rakyat minggu depan. Sunak boleh dijangka melihat pemberontakan besar-besaran daripada partinya dalam isu ini, dan prospek undi tidak percaya tidak sepenuhnya diluar kemungkinan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.