(SeaPRwire) –   GUATEMALA CITY — Presiden terpilih Guatemala, Bernardo Arévalo menunggu untuk disumpah masuk jawatan pada hari Ahad ini apabila Kongres lama menangguh dan menangguhkan upacara pelantikan, mencetuskan protes marah oleh perhimpunan yang bosan dengan cubaan berbulan-bulan untuk menghalang beliau mengambil alih jawatan.

Penyokong yang telah menunggu berjam-jam untuk sambutan pelantikan yang ceria di Plaza de la Constitucion yang ikonik di bandar Guatemala City menjadi bosan dengan lagi satu penangguhan, dan berarak ke bangunan di mana kongres bermesyuarat.

Mereka bergaduh dengan barisan polis rusuhan, menyapu mereka dengan kasar keluar jalan sebelum berkumpul di luar kongres meminta ahli perundangan berhenti menangguhkan dan menamakan delegasi yang perlu hadir ke upacara itu.

“Jika mereka tidak menyumpah beliau, kami, rakyat, akan menyumpah beliau,” kata salah seorang perhimpunan, Dina Juc, datuk bandar kampung orang asli Utatlàn Sololá.

Pelantikan itu seterusnya dipengaruhi oleh pertikaian undang-undang dan ketegangan, seperti hampir setiap hari sejak kemenangan besar Arévalo pada 20 Ogos.

Kongres, yang sepatutnya menghadiri pelantikan sebagai sidang khas perundangan, terlibat dalam pertengkaran pahit mengenai siapa yang perlu diiktiraf sebagai sebahagian daripada delegasi kongres, apabila ahli-ahli berteriak sesama sendiri.

Suruhanjaya kepimpinan yang diberi tugas melakukan itu dipenuhi dengan lawan lama Arévalo, dan penangguhan itu dilihat sebagai taktik untuk memanjangkan pelantikan dan melemahkan Arévalo.

“Suruhanjaya itu mengambil terlalu lama untuk mengkaji ‘kredensial’ mereka, dan mereka menuntut keperluan yang tidak wujud pun dalam undang-undang,” kata Román Castellanos, ahli kongres daripada Gerakan Benih Arévalo.

Arévalo menulis dalam akaun media sosialnya bahawa “mereka cuba merosakkan demokrasi dengan kelicikan, butiran tidak penting dan penyalahgunaan kuasa.”

Samantha Power, pentadbir Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat, mewakili pentadbiran Biden dalam pelantikan, berkata melalui X: “Tiada keraguan bahawa Bernardo Arevalo adalah Presiden Guatemala. Kami menyeru semua pihak untuk kekal tenang – dan bagi Kongres Guatemala untuk menghormati kehendak rakyat. Dunia sedang menonton.”

Luis Almagro, setiausaha agung Pertubuhan Negara-Negara Amerika, berkata atas nama delegasi asing yang menghadiri pelantikan bahawa kongres perlu memindahkan kuasa kepada Arévalo dan menghormati kehendak rakyat yang dinyatakan dalam pilihan raya.

Peguam Negara masih berkhidmat, Consuelo Porras, telah cuba setiap sihir undang-undang dalam buku untuk meletakkan Arévalo di mahkamah atau penjara sebelum beliau dapat mengambil alih jawatan. Dan parti Arévalo tidak akan mempunyai majoriti di Kongres dan mungkin tidak akan mendapat pengiktirafan rasmi di sana.

Arévalo adalah seorang akademik, diplomat dan anak kepada presiden progresif dari pertengahan abad ke-20, dan pilihan raya beliau menandakan kesedaran politik dalam populasi yang letih dengan rasuah dan ketidakbertanggungjawaban.

“Saya merasa bersemangat, kerana kita akhirnya mencapai akhir proses panjang dan menyiksa ini,” kata Arévalo sebelum pelantikannya. “Masyarakat Guatemala telah membangunkan keazaman untuk berkata ‘tidak’ kepada elit politik-jenayah ini.”

Tetapi seberapa kuat Arévalo mahu menukar perkara, beliau menghadapi halangan yang amat besar. Sikapnya menentang rasuah dan status orang luar adalah ancaman kepada kepentingan yang kuat di negara Amerika Tengah itu, menurut pemerhati.

Namun, hakikat bahawa beliau berjaya sampai ke sini adalah kesaksian sokongan antarabangsa dan pengutukan terhadap berbilang cubaan untuk menggugurkannya.

Bagi kebanyakan rakyat Guatemala, pelantikan Ahad ini mewakili bukan sahaja penamat kemenangan Arévalo di dalam pilihan raya, tetapi juga pertahanan mereka terhadap demokrasi negara itu.

Pelantikan itu dijadualkan mempunyai nada sambutan: muzik cumbia dan salsa dirancang untuk sambutan besar-besaran di Plaza de la Constitución bandar Guatemala.

Bahawa Arévalo berjaya sampai ke hari sebelum pelantikannya adalah terutamanya disebabkan beribu-ribu orang asli Guatemala, yang turun ke jalan raya tahun lalu untuk membantah dan menuntut agar Porras dan para peguamnya menghormati undian 20 Ogos. Ramai yang meminta peletakan jawatannya, tetapi tempoh jawatannya tidak berakhir sehingga 2026 dan tidak jelas sama ada Arévalo dapat bebaskan diri daripadanya.

Para pendakwa cuba untuk menangguhkan parti Arévalo, Gerakan Benih – satu langkah yang boleh menghalang ahli perundangannya memegang jawatan kepimpinan di Kongres – dan menarik balik kekebalan Arévalo tiga kali.

Pada hari Jumaat, pilihan beliau untuk naib presiden, Karin Herrera, mengumumkan bahawa Mahkamah Perlembagaan telah memberikan beliau injunksi mengelakkan arahan penangkapan yang didakwa.

Para pendakwa telah mendakwa bahawa Gerakan Benih terlibat dalam salah laku dalam mengumpul tandatangan untuk pendaftaran sebagai parti beberapa tahun lalu, bahawa pemimpin-pemimpinnya menggalakkan pendudukan sebulan di universiti awam, dan bahawa terdapat penipuan dalam pilihan raya. Pemerhati antarabangsa telah menafikannya.

Satu kunci ialah Arévalo mendapat sokongan awal dan kuat daripada komuniti antarabangsa. Kesatuan Eropah, Pertubuhan Negara-Negara Amerika dan kerajaan Amerika Syarikat berulang kali menuntut penghormatan terhadap undian popular.

Washington telah pergi lebih jauh, mengenakan sanksi ke atas pegawai dan rakyat Guatemala yang disyaki menggugat demokrasi negara itu.

Pada hari Khamis, setiausaha bantuan Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat bagi Hemisfera Barat, Brian A. Nichols, berkata serangan terhadap Arévalo mungkin tidak akan berhenti dengan pelantikannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.