(SeaPRwire) –   Kes norovirus, sejenis penyakit perut berbahaya yang mudah merebak, sedang meningkat di Timur Laut Amerika Serikat, lapor Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) hari Khamis.

, kira-kira 12% daripada ujian norovirus terkini yang dihantar ke CDC adalah positif, tetapi proporsinya adalah kira-kira 16%, kata agensi itu. Angka itu dibandingkan dengan hampir 10% ujian norovirus di Midwest dan Selatan dan hampir 13% di Barat.

Ditandai dengan muntah yang datang secara tiba-tiba, cirit-birit, dan perasaan sengsara secara umum, wabak norovirus terkenal di , rumah jagaan, penjara, sekolah, dan tempat lain di mana orang ramai berada dalam hubungan yang rapat.

Inilah yang perlu anda tahu tentang kuman yang licik ini.

Apakah itu norovirus?

adalah disebabkan oleh sekumpulan virus yang merebak dengan mudah sekali. Hanya 10 zarah virus—“jumlah yang sangat sedikit”—cukup untuk membuat seseorang sakit, kata Dr. William Schaffner, pakar penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt.

Bagaimana norovirus merebak?

Norovirus boleh merebak dari orang ke orang, dalam makanan atau air atau pada permukaan yang tercemar. Kerana sangat mudah berjangkit, satu salam berjabat tangan atau sentuhan pada tombol pintu atau pagar pegangan yang tercemar sudah cukup untuk menyebabkan penyakit, kata pakar.

Berapa lamakah penyakit norovirus bertahan?

Penyakit yang disebabkan oleh norovirus biasanya bermula secara tiba-tiba, dalam cara yang dipanggil Schaffner “dengan cara yang amat dramatik.” Seseorang boleh berubah dengan cepat dari keadaan kurang sihat kepada teruk dalam masa beberapa jam.

Ia biasanya bertahan selama dua hingga tiga hari. Kebanyakan orang pulih sepenuhnya.

Siapakah yang berisiko?

Tiada ubat untuk merawat norovirus. Dehidrasi akibat muntah dan cirit-birit adalah kebimbangan utama, jadi mereka yang paling berisiko termasuk kanak-kanak kecil, warga tua, dan mereka yang mempunyai sistem ketahanan diri yang lemah.

Adalah penting untuk menggantikan bendalir dengan menyeruput air, soda atau minuman lain—kecuali kopi, teh, dan alkohol—semasa sakit, kata Schaffner. Sesiapa yang mengalami simptom dehidrasi harus mendapatkan bantuan perubatan, katanya.

Bagaimana saya boleh mengelak daripada dijangkiti norovirus?

Pertahanan terbaik terhadap jangkitan norovirus, terutamanya semasa musim puncak musim sejuk, adalah mencuci tangan dengan kerap dan teliti. Gunakan sabun biasa dan air suam dan gosok tangan dengan kuat selama 20 saat sebelum makan.

Membersihkan permukaan juga penting. Gunakan disinfektan isi rumah dan gosok dengan baik, kata Schaffner.

Adakah musim ini lebih teruk daripada tahun-tahun sebelumnya?

Trajektori norovirus di seluruh negara tidak kelihatan sangat berbeza tahun ini berbanding tahun-tahun sebelumnya, tetapi masih ada beberapa minggu lagi dalam musim sejuk, kata para pakar.

Kebenaran yang tidak menyenangkan adalah bahawa lonjakan norovirus dijangka pada masa ini, kata Dr. Daniel Griffin, pakar penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Columbia.

“Kita sering menyebutnya ‘penyakit muntah musim sejuk’,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.