Support.  Illustration of two people hugging.

(SeaPRwire) –   Keseorangan telah lama menjadi isu yang meluas dalam komuniti orang kurang upaya, semakin ketara apabila individu menua. Kajian menunjukkan bahawa, khususnya, orang dewasa autistik berjuang dengan tahap yang jauh lebih tinggi berbanding rakan sebaya tidak autistik mereka. Ironinya, terus mengejar tanda “kejayaan” yang paling penting bagi seseorang kurang upaya—kemerdekaan—mungkin merupakan perkara yang meletakkan banyak autistik di jalan menuju keseorangan yang mendalam dan hubungan yang terpecah-belah.

Pengejaran kemampuan diri dan cita-cita yang dicita-citakan bagi “kemerdekaan” sangat Amerika. Tetapi, walaupun secara tidak sengaja, ia menyumbang kepada keseorangan individu kurang upaya. Dalam bukunya, “Crippled”, ahli sosiologi kajian kecacatan Sunaura Taylor menekankan kesan-kesan masyarakat yang dihadapi oleh individu kurang upaya yang tidak mencapai cita-cita kemerdekaan ini. Kesan-kesan masyarakat sedemikian termasuk penyingkiran ekonomi dan penyingkiran sosial. Tetapi apa yang tidak dibincangkan ialah bahawa orang-orang yang mencapai jenis kemerdekaan itu juga menghadapi kos sebenar.

Menjadi versi terbaik bagi “seorang dewasa di Amerika” ialah berpindah, hidup sendiri, dan membina keluarga sendiri. Dalam spektrum autisme yang pelbagai dan luas, pastinya terdapat autistik yang akan mengalami hubungan yang memuaskan dan menubuhkan keluarga mereka sendiri pada masa dewasa. Walau bagaimanapun, untuk bilangan autistik yang lebih besar, terutamanya mereka yang sangat terjejas oleh kemahiran interaksi sosial, serta cabaran sensori dan tingkah laku, keluarga biologi mereka kemungkinan besar akan menjadi keluarga sebenar yang akan mereka miliki. Tetapi terdapat rasa ketidaksetujuan masyarakat terhadap hidup bersama keluarga biologi di Amerika Syarikat pada usia lebih tua, walaupun amalan ini biasa dalam budaya lain. Akibatnya, cita-cita “hidup bebas” untuk orang dengan autisme bermakna hidup jauh dari keluarga dan dikelilingi sebaliknya oleh siri kakitangan sokongan bergaji, yang akan pulang ke keluarga masing-masing pada akhir setiap shift kerja.

Pergantian yang tinggi dalam profesi sokongan kurang bergaji dan bertekanan tinggi mengakibatkan sambungan yang sementara, yang menyebabkan kekurangan kesinambungan yang diperlukan untuk membentuk hubungan jangka panjang bagi orang dengan autisme. Walaupun kakitangan sokongan yang paling hebat akan bertahan beberapa tahun pada masa terbaik, sebelum mereka benar-benar hilang dari kehidupan.

Saya telah melihat perkara ini secara peribadi: Sebagai seseorang yang menghidap autisme, saya telah mengalami pintu berputar lebih 100 kakitangan sokongan – dan saya merancang untuk hidup untuk banyak tahun lagi. Realitinya ialah mana-mana orang dengan autisme adalah pelanggan, kes, pekerjaan kepada orang yang mereka cenderung berinteraksi paling – dan itu bukanlah sama dengan keluarga atau kawan. Pergantian kakitangan yang lebih tinggi khususnya meluas bagi autistik yang dianggap “kes cabaran”, kerana kakitangan secara semula jadi mencari pekerjaan bergaji tinggi atau “kes lebih mudah” secepat mungkin.

Dalam bukunya, “Loneliness and the Importance of Social Connections” Pakar Bedah Agung Amerika Syarikat Dr. Vivek Murthy dengan indah menangkap hakikat keseorangan – ketiadaan keakraban, kepercayaan, dan kasih sayang yang tulus dari kawan, orang yang dicintai, atau masyarakat. Ia adalah perasaan yang menindas terputus dari orang-orang yang anda miliki – walaupun anda dikelilingi oleh orang lain.

Individu autistik menghadapi cabaran unik dalam membina kepercayaan tanpa sambungan neurotipikal untuk mengiringinya. Ia adalah kesalahan untuk berfikir bahawa autistik yang lebih terjejas tidak mahu sambungan sosial hanya kerana mereka tidak atau tidak dapat berkomunikasi keperluan mereka secara lisan. Oleh itu, mengambil rehat dari situasi sensori yang menyeksa tidak seharusnya dikaitkan dengan ketiadaan keinginan untuk sambungan manusia yang berkekalan. Akibatnya, keperluan kesihatan mental kami juga sering hilang dalam kekeliruan cabaran kesihatan neuropsikiatri dan kesihatan yang berkaitan yang lebih kelihatan dan dianggap lebih mendesak. Bebanan kesihatan mental yang diakibatkan oleh keseorangan meningkat, yang mungkin menunjukkan penglibatan tingkah laku neuropsikiatri, depresi, atau keapatian.

Semua manusia, kurang upaya atau tidak, ingin mempunyai sambungan manusia yang memperkaya kehidupan mereka melampaui pemenuhan keperluan asas. Dorongan ke arah kemerdekaan dalam komuniti kurang upaya, walaupun bertujuan mulia, mungkin secara tidak sengaja menyekat autistik daripada sambungan manusia yang penting ini, dalam dunia yang sebaliknya terhubung.

Untuk memastikan, matlamat kemerdekaan adalah untuk memberdayakan orang kurang upaya untuk membina daya tahan, membangunkan kemahiran hidup yang penting, dan mendapatkan rasa diri. Sebenarnya, menggalakkan autonomi mengukuhkan keyakinan dan kepastian diri, membolehkan autistik untuk menavigasi situasi sosial dengan lebih berkesan.

Tetapi juga penting untuk mengakui bahawa menyokong sambungan bermakna dan pendekatan kemerdekaan yang lebih seimbang tidak mengurangkan pentingnya autonomi. Mencapai keseimbangan antara kemerdekaan dan sokongan adalah penting untuk kebajikan individu autistik.

Menangani wabak keseorangan dalam komuniti kurang upaya memerlukan pemahaman yang halus tentang kemerdekaan kerana pada hakikatnya, semua manusia hidup dalam kitaran ketergantungan. Perbezaan yang dirasakan antara kemerdekaan dan ketergantungan adalah konsep yang tidak tepat. Menerima hakikat ini boleh membuka jalan kepada masyarakat yang lebih inklusif yang melampaui batasan norma masyarakat dan membantu kita membina sistem sokongan yang lebih baik yang menghasilkan sambungan manusia sosial yang berkekalan bagi orang dengan autisme.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.