Antisemitism Report

(SeaPRwire) –   Hampir dua pertiga daripada orang Yahudi Amerika berasa kurang selamat di A.S. berbanding setahun lalu, mengikut satu kaji selidik negara baru.

Jawatankuasa Yahudi Amerika, satu pertubuhan penyokongan terkemuka, menjalankan kaji selidik pada musim gugur lalu ketika bermula pada 7 Oktober. Bilangan orang Yahudi Amerika yang kata mereka berasa kurang selamat di A.S. meningkat 22% daripada kaji selidik tahun lalu.

“Kaji selidik tahun ini menunjukkan kepada kami dengan jelas bahawa antisemitisme yang sebenarnya hanyalah nyalaan meresap kini, terutamanya sejak 7 Oktober, kebakaran alarm lima,” kata Ted Deutch, CEO AJC, kepada Agensi Berita Associated Press.

Kaji selidik yang dikeluarkan pada Selasa mendapati suku daripada orang Yahudi Amerika berkata mereka menjadi sasaran antisemitisme dalam tahun lalu. Hampir separuh daripada orang Yahudi Amerika yang menjawab kaji selidik berkata mereka telah mengubah tingkah laku dalam tahun lalu untuk mengelakkan antisemitisme – menukar apa yang mereka pakai, apa yang mereka muat naik dalam talian atau di mana mereka pergi supaya orang lain tidak mengetahui mereka adalah Yahudi.

“Saya tinggal di kawasan luar bandar dan rumah saya kemungkinan besar satu-satunya rumah Yahudi dalam lingkungan 30 batu,” kata seorang wanita berusia 62 tahun dalam laporan kaji selidik itu. “Kami tidak memberitahu orang dan di luar rumah tidak menunjukkan bahawa kami adalah Yahudi.”

Ketidakbersediaan itu “merupakan cabaran besar untuk komuniti Yahudi,” kata Deutch. “Tetapi ia benar-benar mewakili cabaran untuk seluruh masyarakat kita.”

Kaji selidik itu datang ketika pertubuhan-pertubuhan Yahudi telah melaporkan peningkatan besar dalam gangguan, prasangka dan serangan fizikal terhadap ahli-ahli mereka berikutan .

Brian Levin, pengasas pengarah Pusat Kajian Kebencian dan Ekstremisme di Universiti Negeri California, San Bernardino, berkata beliau telah melihat peningkatan dalam carian internet anti-Yahudi dan Islamofobik sejak musim gugur lalu, termasuk bahasa “penghapusan” dan berbahaya.

Levin, yang tidak bersekutu dengan kaji selidik AJC, berkata jenayah kebencian anti-Yahudi mencapai rekod tertinggi tahun lalu di beberapa bandar besar. “Apabila orang Yahudi secara memahami berasa lebih tidak selamat, data sains sosial dan polis menyokong mengapa,” katanya.

AJC memulakan kaji selidik lima tahun lalu, selepas di Pittsburgh, serangan antisemitik paling membunuh di tanah Amerika. Sejak itu, kebanyakan orang Yahudi dan lebih separuh orang Amerika berkata mereka fikir antisemitisme telah meningkat, mengikut AJC.

Kaji selidik utama tahun ini mengumpul data daripada 1,528 orang dewasa Yahudi di A.S., manakala kaji selidik teman mengumpul data daripada 1,223 orang dewasa A.S. Kaji selidik, dijalankan oleh firma polling SSRS, mempunyai margin ralat 3.5% dan 3.6% masing-masing.

Orang Yahudi antara 18 dan 29 tahun lebih cenderung untuk melaporkan menjadi mangsa antisemitisme. Sebagai , kira-kira suku daripada pelajar kolej Yahudi atau graduan baru-baru ini melaporkan menyembunyikan identiti Yahudi mereka atau menahan diri daripada berbual tentang Israel di kampus.

Kebanyakan orang Yahudi Amerika (85%) berkata kenyataan “Israel tidak mempunyai hak untuk wujud” adalah antisemitik. Seorang lelaki berusia 52 tahun dikutip dalam laporan itu sebagai berkata, “Menyelewengkan dasar-dasar politik Israel (contoh: perlakuan terhadap bukan Yahudi di negara itu, Palestin contohnya) bukan antisemitik. Berkata bahawa Israel tidak sepatutnya wujud, akibat amalan-amalan ini, ADALAH antisemitik.”

Kebanyakan orang Amerika yang menyaksikan antisemitisme melihatnya dalam talian atau media sosial, tetapi hanya 5% berkata mereka melaporkannya. Lebih daripada satu daripada lima orang Yahudi Amerika berkata insiden dalam talian itu membuatkan mereka berasa terancam secara fizikal.

“Jadi ia bukan hanya beberapa meme atau lawak,” kata Holly Huffnagle, pengarah AJC untuk memerangi antisemitisme di A.S. “Ini adalah antisemitisme yang benar-benar beracun yang memberi kesan kepada mereka, yang membuatkan mereka berasa tidak selamat secara fizikal.”

Terdapat kesedaran yang semakin meningkat tentang antisemitisme. Kebanyakan orang Yahudi Amerika dan tiga suku daripada orang awam umum kini percaya bahawa antisemitisme adalah masalah di A.S, mengikut AJC. Nombor itu meningkat bagi bukan Yahudi yang mengenali seseorang yang beragama Yahudi. Kira-kira 90% orang Amerika berkata semua orang bertanggungjawab memerangi antisemitisme.

“Itu berita baik,” kata Huffnagle. “Saya fikir soalan ialah, ‘Bagaimana kita memberdayakan orang awam umum yang kini melihat masalah itu dalam cara yang tidak mereka lakukan empat tahun lalu?'”

Tahun lalu, pentadbiran Biden mengeluarkan , dan AJC menggalakkan tindakan lanjut mengenai cadangan itu. Deutch, bekas ahli Kongres Demokrat, berkata mereka akan terus bekerja dengan kerajaan untuk melaksanakan strategi negara.

“Tetapi pada akhirnya,” kata Deutch, “kami benar-benar memandang kepada kawan-kawan kami, sekutu kami dalam masyarakat agama lain, di tempat kerja kami, di sekolah kami, untuk berdiri bersama kami, untuk memahami bagaimana kami berasa dan untuk bekerja bersama memerangi antisemitisme dan pada masa yang sama memerangi kebencian semua jenis.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.