Former President Donald Trump's New York Civil Fraud Trial

NEW YORK—Hakim yang mengetuai perbicaraan penipuan sivil terhadap Donald Trump berulang kali memperingatkan beliau untuk memberikan jawapan yang ringkas Isnin ini, mengingatkan beliau bahawa “ini bukan rali politik” semasa bekas presiden dan calon utama presiden Republikan memberi keterangan dalam saman yang menuduh beliau secara dramatik melebih-lebihkan nilai bersihnya.

“Kita tidak mempunyai masa untuk membazir. Kita hanya mempunyai satu hari untuk ini,” kata Hakim Mahkamah Agung Arthur Engeron dengan jengkel. Pada satu ketika lagi, berpaling kepada peguam Trump, hakim itu berkata, “Saya merayu kepadamu untuk mengawalnya jika anda boleh. Jika anda tidak boleh, saya akan.”

Pertukaran itu menekankan ketidakmahuan Trump untuk menyesuaikan gaya berucapnya yang terkenal longgar kepada format mahkamah yang formal, di mana jawapan singkat dan berhati-hati dari saksi adalah norma. Tetapi sementara kehadirannya di atas kursi saksi adalah ingatan yang terang tentang masalah undang-undang yang dihadapinya ketika beliau berusaha untuk merebut semula Rumah Putih pada 2024, ia juga berfungsi sebagai platform kempen untuk mengangkat semula dakwaannya tentang penganiayaan politik di tangan peguam kerajaan dan hakim.

“Saya fikir ini adalah penyiasatan politik dan dia seharusnya malu dengan dirinya sendiri,” kata Trump, merujuk kepada Peguam Negara Negeri New York Letitia James, yang pejabatnya membawa kes itu. “Ini adalah kebalikan dari penipuan. Penipuan adalah dia.”

James, yang berada di mahkamah, hanya memandang ke depan ke arah Trump ketika beliau bercakap. Di luar mahkamah, beliau berkata: “Pada akhirnya satu-satunya perkara yang penting adalah fakta dan angka, dan angka, rakan-rakan saya, tidak berbohong.”

Perbicaraan sivil itu adalah salah satu daripada beberapa prosiding undang-undang yang dihadapi Trump, termasuk tuduhan jenayah persekutuan dan negeri termasuk menyimpan dokumen sulit secara haram dan merancang untuk menggulingkan pilihan raya presiden 2020.

Walaupun kes penipuan itu tidak membawa prospek penjara seperti pendakwaan jenayah, dakwaannya tentang ketidakwajaran kewangan memotong kepada jantung jenama yang beliau habiskan puluhan tahun membina dalam industri hartanah. Trump menganggap dakwaan bahawa beliau bernilai kurang daripada yang dikatakan sebagai penghinaan peribadi.

“Saya bernilai berbilion dolar lebih daripada penyata kewangan,” katanya pada satu ketika, memberitahu peguam negeri, “Anda keluar dan cuba merendahkan saya dan cuba menyakiti saya, mungkin untuk sebab-sebab politik.”

Mahkamah di 60 Centre St. telah menjadi destinasi yang familiar bagi Trump. Beliau telah menghabiskan jam-jam sepanjang bulan lepas duduk secara sukarela di meja pertahanan, menyaksikan prosiding. Trump pernah naik ke kursi saksi – secara tiba-tiba dan singkat – selepas beliau dituduh melanggar perintah sekatan separa. Beliau menafikan melanggar peraturan, tetapi Hakim Engoron tidak bersetuju dan membuat beliau didenda juga.

Sebelum Isnin, bercakap Trump berlaku di luar mahkamah, di mana beliau telah mengambil kesempatan penuh terhadap bank media yang berkumpul untuk menyuarakan kemarahannya dan memutarbalikkan perkembangan hari itu dengan cara yang paling menguntungkan.

Ketegangan antara Engeron dan Trump, yang sudah nampak minggu lepas apabila hakim membuat beliau didenda $10,000 untuk komen luar mahkamah yang provokatif, jelas Isnin apabila bekas presiden berulang kali diceramahi tentang panjang dan kandungan jawabannya.

“Tuan Kise, bolehkah anda mengawal pelanggan anda? Ini bukan rali politik. Ini adalah mahkamah,” kata Engeron kepada peguam Trump Christopher Kise, yang sendiri pernah berselisih dengan hakim. Kise menjawab bahawa Trump berhak kebebasan sebagai bekas presiden dan calon semasa mengambil masa jauh dari kempen untuk berada di atas kursi saksi.

“Mahkamah perlu mendengar apa yang beliau kata tentang pernyataan ini, mengapa mereka boleh dipercayai dan mengapa tiada niat” untuk menipu sesiapa, kata Kise.

Engeron, yang menentukan dalam keputusan awal bahawa Trump melakukan penipuan selama bertahun-tahun ketika membina empayar hartanah yang melancarkan beliau ke kemasyhuran, memberi amaran pada satu ketika bahawa beliau bersedia untuk menarik “kesimpulan negatif” terhadap bekas presiden jika beliau gagal mengawal jawabannya.

“Saya tidak mahu mendengar segala-galanya saksi ini mempunyai untuk dikatakan. Beliau mempunyai banyak perkara untuk dikatakan yang tidak mempunyai kena mengena dengan kes atau soalan.”

Soalan pada peringkat awal keterangan Isnin berpusat pada inti dakwaan peguam negara negeri: bahawa Trump dan syarikatnya secara sengaja melebih-lebihkan nilai harta dan menipu bank dan penanggung insurans dalam usaha untuk perniagaan dan pinjaman.

Meniru pendirian yang diambil oleh dua anaknya, Donald Trump Jr. dan Eric, dalam keterangan mereka sendiri, Trump cuba mengecilkan penglibatannya yang terus dalam menyediakan dan menilai penyata kewangan yang peguam negara mendakwa sangat dibesar-besarkan dan menipu.

“Semua yang saya lakukan adalah memberi kuasa dan memberitahu orang untuk memberikan apa-apa yang perlu bagi akauntan untuk menyediakan penyata,” katanya. Berkenaan hasilnya, “Saya akan melihat mereka, saya akan melihat mereka, dan mungkin pada beberapa kesempatan, saya akan mempunyai beberapa cadangan.”

Beliau juga mengecilkan kepentingan penyata itu, yang pergi kepada bank dan orang lain untuk mendapatkan pembiayaan dan perjanjian. Seperti yang dilakukannya dalam membawa kepada memberi keterangan, Trump menunjuk kepada penafian bahawa menurutnya berjumlah memberitahu penerima untuk melakukan pengiraan mereka sendiri.

“Bank tidak menganggap mereka sangat relevan, dan mereka mempunyai klausa penafian – anda akan memanggilnya klausa penyata tidak bernilai,” katanya, dengan yakin bahawa selepas puluhan tahun dalam hartanah, “Saya mungkin mengetahui bank lebih baik daripada sesiapa… Saya tahu apa yang mereka lihat. Mereka melihat perjanjian, mereka melihat lokasi.”

Beliau membantah bahawa penyata kewangannya 2014 tidak seharusnya menjadi subjek saman sama sekali.

“Pertama sekali ia begitu lama, jauh melepasi tempoh had masa,” kata Trump sebelum berpaling kepada hakim, dengan berkata beliau membenarkan peguam negeri mengejar tuntutan melibatkan dokumen berusia begitu lama “kerana beliau sentiasa membuat keputusan terhadap saya.”

Engoron berkata: “Anda boleh menyerang saya dalam cara yang mana sahaja anda mahu tetapi sila jawab soalan.”

Apabila bekas presiden membincangkan mengapa penyata kewangannya menyenaraikan penthouses Trump Tower tiga kali ganda saiz sebenarnya, beliau berkata adalah mungkin “kami membuat kesilapan,” membuat hipotesis bahawa seseorang yang bekerja untuknya mengalikan luas kaki persegi setiap tingkat Trump Tower – kira-kira 10,000 kaki persegi – tiga kali, tanpa menolak saiz lif dan ruang bukan apartmen lain.

Trump berkata saiz yang dibesar-besarkan juga mungkin mengakibatkan penambahan bumbung Trump Tower, memberi keterangan: “Saya mempunyai bumbung, anda tahu, kami mempunyai akses ke bumbung, yang sangat besar.” Terlepas daripada itu, beliau berkata: “Kami mempunyai klausa penafian yang, anda tidak perlu disaman oleh peguam negara negeri New York.”

—Tucker dilaporkan dari Washington.