(SeaPRwire) –   (DALLAS) — Para ilmuwan sekali fikir bahawa dinosaur adalah makhluk berdarah sejuk yang lambat. Kemudian kajian mencadangkan bahawa sesetengah boleh mengawal suhu badan mereka, tetapi bila dan bagaimana peralihan itu berlaku kekal misteri.

Kini, anggaran bahawa dinosaur berdarah panas pertama mendiami Bumi sekitar 180 juta tahun lalu, kira-kira separuh jalan melalui masa kewujudan makhluk-makhluk ini di planet ini.

Makhluk berdarah panas — termasuk burung, yang berasal dari dinosaur, dan manusia — mengekalkan suhu badan mereka tetap sama ada dunia di sekeliling mereka sejuk atau panas. Haiwan berdarah sejuk, termasuk reptilia seperti ular dan cicak, bergantung kepada sumber luar untuk mengawal suhu: Sebagai contoh, matahari untuk memanaskan diri.

Mengetahui bila dinosaur membangunkan termostat dalaman stabil mereka boleh membantu para saintis menjawab soalan lain tentang bagaimana mereka hidup, termasuk seberapa aktif dan sosial mereka.

Untuk menganggarkan asal usul dinosaur berdarah panas pertama, penyelidik menganalisis lebih 1,000 fosil, model iklim dan pokok keluarga dinosaur. Mereka mendapati bahawa dua kumpulan dinosaur utama — yang termasuk Tyrannosaurus rex, velociraptors dan kerabat triceratops — berhijrah ke kawasan lebih sejuk semasa zaman Jurassic Awal, menunjukkan mereka mungkin telah membangunkan keupayaan untuk kekal panas. Satu kumpulan dinosaur ketiga, yang termasuk brontosaurs, kekal di kawasan lebih panas.

“Jika sesuatu mampu hidup di Artik, atau rantau yang sangat sejuk, ia mesti mempunyai cara untuk memanaskan diri,” kata Alfio Allesandro Chiarenza, penulis kajian dan felo pascadoctoral di University College London.

Kajian ini diterbitkan Rabu lalu dalam jurnal Current Biology.

Jasmina Wiemann, felo pascadoctoral di Field Museum di Chicago, berkata lokasi dinosaur bukan satu-satunya cara untuk menentukan sama ada ia berdarah panas. Kajian Wiemann, yang tidak terlibat dengan kajian terbaru ini, mencadangkan bahawa dinosaur berdarah panas mungkin telah berevolusi lebih dekat kepada permulaan masa kewujudan mereka di Bumi, kira-kira 250 juta tahun lalu.

Beliau berkata mengumpul petunjuk dari pelbagai aspek kehidupan dinosaur — termasuk suhu badan dan diet mereka — mungkin membantu saintis melukis gambaran lebih jelas bila mereka berevolusi menjadi berdarah panas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.