1960s bus

(SeaPRwire) –   Pada bulan-bulan mendatang, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Amerika Syarikat merancang untuk melaksanakan peraturan baru yang akan memastikan pengawasan peruntukan kewangan persekutuan di peringkat negeri. Seorang pegawai di Mississippi menuduh terlalu sering peruntukan ini disalurkan ke dalam poket-poket penderma kaya melalui geran berbanding pergi kepada yang miskin seperti yang dimaksudkan.

Mitos yang kuat bahawa penerima bantuan kebajikan adalah “ratu kebajikan” atau “ratu kebajikan” – stereotaip yang menggambarkan penerima bantuan kerajaan sebagai ibu tunggal hitam miskin yang tidak berkahwin yang hidup mewah pada bantuan kewangan yang tidak layak – telah lama menghalang pembiayaan negeri yang mencukupi untuk yang miskin. Ronald Reagan mempopularkan gambaran terpesong ini pada tahun 1970-an dan ia menjadi sangat meluas sehingga Oliver Anthony dalam lagu negaranya tahun 2023 “Rich Men North of Richmond”, memicu perdebatan. Politikus Republikan terus mengapi-apikan mitos ini untuk berhujah menyokong.

Dan tindakan mereka mendedahkan kebenaran tentang trope “ratu kebajikan”: retorik ini sentiasa tentang menggunakan orang miskin sebagai pion politik. Ini menjadi jelas jika seseorang melihat sejarah idea itu. Beberapa sarjana telah mendakwa bahawa ia bermula dengan laporan terkenal, yang menekankan kesusahan ekonomi ibu-ibu hitam. Tetapi sebenarnya, konsep ratu kebajikan sudah terpasang lama sebelum profesor polisi dan penasihat Harvard Daniel Patrick Moynihan memberi komen. Sebaliknya, konsep itu berasal dari tahun 1962, usaha segregasi untuk menghantar penerima bantuan kebajikan ke utara.

Pada tahun 1961, Kongres Persamaan Perkauman (CORE) melancarkan , di mana aktivis hak awam hitam dan putih cuba untuk mengintegrasikan bas antara negeri. Apabila bas perjalanan kebebasan yang berasal dari Utara tiba di Selatan Jim Crow, aktivis berhadapan dengan keganasan yang sangat dari supremasis kulit putih. Taktik itu membantu gerakan hak awam menyoroti keganasan pemisahan dan mendorong tindakan persekutuan.

Tahun berikutnya, —sebuah pertubuhan ditubuhkan untuk menentang keputusan Mahkamah Agung 1954 yang mewajibkan integrasi sekolah—memutuskan untuk memanfaatkan kejayaan Perjalanan Kebebasan dengan menganjurkan “Perjalanan Kebebasan Terbalik”.

Segregasionis melihat perjalanan kebebasan terbalik sebagai cara untuk membersihkan komuniti mereka daripada penduduk hitam, terutamanya di Alabama, Arkansas dan Louisiana, dengan membawa mereka ke Utara menaiki bas. Ahli majlis tempatan mengiklankan kepada penduduk hitam, menawarkan tiket bas satu hala dan secara palsu mendakwa pekerjaan, perumahan dan peluang menanti Pembalik Riders sebaik sahaja tiba di lokasi seperti Cleveland, Detroit dan Hyannis, Mass. (di mana Presiden John F. Kennedy, yang menyokong Perjalanan Kebebasan asal, mempunyai rumah cuti keluarga). Majlis Warga menargetkan wanita hitam miskin yang , banyak yang bercerai atau janda dengan anak-anak. Sering kali wanita-wanita ini adalah penduduk jangka panjang masyarakat mereka.

Untuk menjana sokongan kewangan bagi kempen mereka, ahli majlis menyerang wanita-wanita ini dan anak-anak mereka sebagai malas dan tidak layak menerima bantuan dan menegaskan bahawa penyingkiran mereka akan mewakili kemajuan untuk masyarakat kulit putih. Dalam akhbar tempatan, ahli majlis membela pemindahan balik penunggang dengan menekankan bahawa mereka adalah penerima bantuan kebajikan dan oleh itu beban kepada masyarakat mereka. Fakta bahawa ibu tunggal dengan anak-anak yang bergantung yang menerima bantuan kebajikan persekutuan dilarang bekerja di luar rumah sebagai syarat menerima bantuan ini tidak pernah disebut-sebut – dan hanya mengapi-apikan stereotaip bahawa wanita-wanita ini malas dan tidak layak menerima bantuan sedemikian. Mereka melihat Perjalanan Terbalik jelas selari dengan matlamat mereka untuk mengekalkan pemisahan serta usaha mereka untuk “menggalakkan penerima bantuan kebajikan pergi ke tempat lain”.

Tawaran mereka terbukti menarik minat orang kulit putih selatan. Derma dan janji mengalir dalam perhimpunan besar-besaran dan bertindak balas kepada iklan akhbar, semuanya dengan tujuan membersihkan komuniti daripada wanita hitam miskin.

Mamie Lee Underwood, dilahirkan di Centreville, Ala., adalah salah seorang Pembalik Riders ini. Underwood, 10 orang anaknya dan seorang cucu telah lama tinggal dalam kemiskinan. $114 bantuan kebajikan yang sedikit yang diterimanya setiap bulan tidak banyak untuk menyokong keluarganya, dan penguatkuasaan tegas undang-undang Jim Crow di komunitinya memastikan bahawa beliau dan anak-anaknya kekurangan akses kepada pendidikan dan pekerjaan berkualiti. Apabila Majlis Warga Bibb County meletakkan iklan di akhbar tempatan menawarkan peluang ekonomi, akses ke pendidikan, dan apartmen berhawa panas di Cleveland, Underwood melihat pelarian daripada kitaran kemiskinan yang lama menjejaskan dirinya dan akan terus merosakkan kehidupan anak-anaknya.

Tetapi janji-janji yang dibuat oleh Majlis Warga, diketuai oleh pengerusi, editor akhbar dan Datuk Bandar Centreville J.W. Oakley, adalah palsu. Underwood dan keluarganya dan tiba di Cleveland pada 1 Julai 1962. Sekiranya mereka tiba di Ohio, bagaimanapun, tiada apartmen berhawa panas menanti, juga peluang ekonomi yang mudah. Underwood tidak dapat mencari kerja, juga tidak layak menerima bantuan kewangan kerana keperluan tempoh kediaman Jabatan Kebajikan Cuyahoga County.

Apabila Underwood ingin kembali ke Ala., Oakley mengisytiharkan: “Kami sudah selesai dengan kesnya. Saya rasa bukan tanggungjawab kami untuk membantunya kembali.” Selepas Majlis itu menafikan bantuan kepadanya, Jabatan Kebajikan Cuyahoga County – yang mempunyai kepentingan tersendiri dalam keluaran Underwood dari Cleveland – memberikan tiket bas keluarga itu kembali ke Alabama.

Cerita Underwood adalah biasa. Seperti Underwood, sesetengah wanita dan keluarga mereka akhirnya kembali ke Selatan, tetapi yang lain ditolak bantuan dan kekal tersepit.

Setahun kemudian, ketika populariti Majlis Warga merosot, usaha perjalanan kebebasan terbalik berakhir. Walaupun kempen itu berakhir, idea-idea yang menyedut orang putih Selatan untuk membayar perjalanan ke Utara tidak berakhir.

Menjelang akhir abad ke-20, politikus di seluruh negara menggambarkan penerima bantuan kebajikan sebagai beban kepada komuniti mereka, di mana status kemiskinan membuat mereka perhatian peringkat tempatan, negeri dan persekutuan. Usaha-usaha ini untuk menafikan bantuan kebajikan menjadi popular di seluruh spektrum politik, dengan retorik “ratu kebajikan” konservatif Republikan Reagan pada tahun 1980-an membawa kepada usaha Demokrat Bill Clinton pada kempen presiden 1992 untuk “mengakhir bantuan kebajikan seperti yang kita kenali”. Akhirnya Clinton menandatangani rang undang-undang Republikan yang melakukan persis itu pada tahun 1996 selepas membatalkan dua versi terdahulu.

Seperti Oakley, banyak pegawai percaya bahawa mereka tidak mempunyai tanggungjawab terhadap mereka yang memerlukan di kalangan mereka. Sebaliknya, mereka melihat penerima bantuan kebajikan sebagai pion yang boleh digunakan untuk maju projek politik yang lebih luas – satu yang membebaskan masyarakat daripada tanggungjawab terhadap miskin, mengecilkan pengawasan persekutuan dan menghapuskan rangkaian keselamatan sosial bagi mereka yang miskin.

Walaupun projek politik mereka berbeza daripada segregasionis yang cuba menyingkirkan penduduk hitam daripada komuniti, taktiknya kekal sama: mempermainkan imej penerima bantuan kebajikan wanita. Dan strategi itu kekal konsisten sepanjang dekad.

Memang, walaupun kerajaan persekutuan merancang untuk melaksanakan pengawasan pengedaran bantuan kebajikan, kerana mereka, mengikut perkataan Gabenor Nebraska Jim Pillen, “tidak percaya kepada bantuan kebajikan.”

Stereotaip yang membentuk Perjalanan Terbalik dan wacana “ratu kebajikan” kekal dan meresap dalam dasar-dasar bantuan kebajikan. Jika pemotongan bantuan kebajikan dan gambaran yang miskin terus berterusan, mereka yang memerlukan – tidak berbeza daripada Pembalik Riders – akan ditinggalkan dan tanpa bantuan.

Allie R. Lopez ialah calon kedoktoran dalam sejarah di Universiti Baylor, menulis tesis kedoktoran mengenai perjuangan kebebasan di luar bandar Alabama.

Dibuat oleh Sejarah mengambil pembaca di luar tajuk berita dengan artikel ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. . . Pendapat yang dinyatakan tidak semestinya mencerminkan pandangan penyunting TIME.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.